19 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Πανεργατικό συλλαλητήριο για σήμερα (10:30) στο Σύνταγμα αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο αποφάσισε και η ΑΔΕΔΥ. Το δίκτυο συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 4 το μεσημέρι.
  
«Κλείδωσαν» στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο του Σαββάτου οι αποφάσεις για μείωση σε όλες τις κύριες συντάξεις κατά 12% για το ποσό άνω των 1.300 ευρώ, για κλιμακωτή μείωση σε επικουρικές άνω των 200 ευρώ, για περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και στα πολυτεκνικά επιδόματα. «Η μείωση των συντάξεων δεν μπορούσε να αποφευχθεί» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η επίπτωση είναι ηπιότερη από ό,τι έχει εμφανιστεί. 

Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιτρόπου, ενώ μετέφερε στους υπουργούς κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας που θα δώσει το πράσινο φως για το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα.
  
Τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε υπόγειο συνεργείο μοτοσυκλετών στον Βύρωνα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα θύματα είναι ηλικίας 30 με 35 ετών, ενώ φαίνεται πως έχασαν τις αισθήσεις από τις αναθυμιάσεις και απανθρακώθηκαν.
     
H Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το κείμενο θέσεων για την πολιτική συμμαχιών και τη δράση του κόμματος για το επόμενο διάστημα, ενώ την Κυριακή θα τεθεί προς έγκριση και από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που οργανώθηκαν το Σάββατο σε ευρωπαϊκές χώρες. Ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι το κλίμα εκβιασμών που δημιούργησαν η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν θα μορφοποιηθεί το επόμενο διάστημα εναντίον της Αριστεράς.
    
 Η παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα ήταν «πολιτική προβοκάτσια» εκ μέρους του που «ωθεί τα δύο μέρη προς τον αποχαιρετισμό», τονίζει η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου στο «Βήμα της Κυριακής».

Κόσμος

Με πορείες και συγκεντρώσεις – κάποιες μάλιστα αρκετά μεγάλες – όπως και έντονη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα, Ευρωπαίοι διαδήλωσαν το Σάββατο υπέρ της Ελλάδας με αφορμή τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα και τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Στο Παρίσι έγινε μία από τις μεγαλύτερες πορείες υπέρ της Ελλάδας, συγκέντρωση στο Βερολίνο, προγραμματίζεται ακόμα και στη Νέα Υόρκη.
     
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας για δίκτυο πορνείας στην πόλη Λιλ της βόρειας Γαλλίας. Ο Στρος Καν λέγεται ότι συμμετείχε σε πάρτι, στο οποίο συμμετείχαν εκδιδόμενες γυναίκες. Ο συνήγορός του έχει ισχυριστεί πως ο Στρος Καν δεν είχε λόγο να υποψιαστεί ότι οι εν λόγω γυναίκες ήταν πόρνες.
     
Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες το μεσημέρι του Σαββάτου με αφορμή την οικονομική κρίση και τα οξύτατα προβλήματα που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία. Κινητοποίηση θα γίνει και στη Νέα Υόρκη στο γνωστό, από το Occupy Wall Street, πάρκο Ζουκότι.
     
Να μπει τέλος στη βία «και από τις δύο πλευρές» ζήτησε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Ζάι Τζουν, ο οποίος επισκέπτεται τη Δαμασκό, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στο σχέδιο του προέδρου Ασαντ για δημοψήφισμα στις 26 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους πολίτες να μποϊκοτάρουν την εκλογική διαδικασία.
     
Νέο υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της Γερμανίας αναζητούν από το Σάββατο η Ανγκελα Μέρκελ και οι κυβερνητικοί της εταίροι μετά την παραίτηση του Κρίστιαν Βουλφ. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα με στόχο ο νέος πρόεδρος να έχει και την έγκριση (ή τουλάχιστον την ανοχή) των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Οικονομία

Πολύ κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας για την εκταμίευση του νέου δανείου προς την Ελλάδα και το κλείσιμο του PSI φαίνεται ότι βρίσκονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές σε Ελλάδα, Ευρώπη και το ΔΝΤ: οι λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και απομένει μόνο το πράσινο φως που θα δοθεί, όπως φαίνεται, στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.
    
 Από την Πέμπτη 8 Μαρτίου έως την Κυριακή 11 Μαρτίου θα διαρκέσει η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), συμφωνήθηκε το Σάββατο στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως μετέδωσε το Reuters.
     
Την εκτίμηση ότι μία συμφωνία για την Ελλάδα δεν απέχει πολύ εκφράζει σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Il Messagero αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Λουκάς Παπαδήμος. «Η Άγκελα Μέρκελ ήταν πιο μαλακή. Δήλωσε πως έχει επίγνωση του ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», προσθέτει η εφημερίδα.

Αθλητισμός

Η Γιουβέντους αν και βρέθηκε να χάνει από την Κατάνια, κατάφερε να κάνει την ανατροπή με τρία γκολ και να πάρει τη νίκη με 3-1. Οι «μπιανκονέρι» παραμένουν αήττητοι φέτος στη Serie A και πέρασαν ξανά στην κορυφή.
     
Ολοταχώς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας οδεύει η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία νίκησε εύκολα 4-0 τη Σανταντέρ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και αποσπάστηκε 13 βαθμούς από τη 2η Μπαρτσελόνα, που την Κυριακή υποδέχεται τη Βαλένθια.
     
Και το τρένο του Κυπέλλου Αγγλίας έχασε η Άρσεναλ, η οποία γνώρισε την ήττα από τη Σάντερλαντ με σκορ 2-0 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού. αποδοκίμασαν τον Αρσέν Βενγκέρ για τον τρίτο χαμένο στόχο της ομάδας (Λιγκ Καπ και πρωτάθλημα). 

Αλλά και η Τσέλσι συνέχισε την προβληματική πορεία της αφού έμεινε στο 1-1 με τη Μπέρμιγχαμ για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Αγγλίας και οι δύο ομάδες οδηγούνται σε επαναληπτικό. Αποδοκιμασίες και για τον προπονητή των Λονδρέζων, Άντρε Βίλας Μπόας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: