29 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων σήμανε με την απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η αξιολόγηση θα γίνει στη βάση των κριτηρίων που έχουν θέσει οι Γάλλοι και άλλοι ειδικοί που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση για το έργο της αναδιάρθρωσης του κράτους. Μετά την αξιολόγηση των φορέων, σειρά θα έχει η αξιολόγηση προσωπικού, με απώτερο στόχο την απομάκρυνση υπαλλήλων.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην είσοδο κτιρίου εταιρίας τροφοδοσίας πλοίων στη συμβολή των οδών Κύθνου και Νάξου στα Καμίνια. Από την έκρηξη σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα γραφεία της εταιρίας, όσο και σε παρακείμενα κτίρια. Η έκρηξη οφείλεται σε αυτοσχέδιο μηχανισμό, με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Ανά χείρας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της Βουλής για τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα για το νέο πακέτο στήριξης έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εν όψει της συνάντησης που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και σειρά επιτρόπων, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Αντικείμενο της επίσκεψης είναι η προώθηση της υλοποίησης της τεχνικής βοήθειας που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί πως θα προσφέρει στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, καθώς και την επιτάχυνση απορρόφησης των κοινοτικών πόρων υπέρ της ανάπτυξης της χώρας.

Οι Ιταλοί δήμαρχοι Μάρκο Γκάλντι και Τζοβάνι Μοσκατιέλο, που δημιούργησαν το κίνημα αλληλεγγύης «Μεγάλη Ελλάδα» (Magna Grecia), έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν την Αθήνα, σήμερα, Τετάρτη. Οι δύο δήμαρχοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Την κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας προγραμματίζει για σήμερα, Τετάρτη (από τις 11.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι) η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική κατάρρευση των δήμων, τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των ΟΤΑ, την απόλυση των εργαζομένων σε αυτές, τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Κόσμος

Ο απολογισμός της τραγωδίας σε λύκειο του Οχάιο έφτασε αργά το βράδυ της Τρίτης τους τρεις νεκρούς. Ο δράστης, ο οποίος παραδέχτηκε πως άρχισε να πυροβολεί «στα τυφλά» είναι πιθανόν να δικαστεί ως ενήλικας.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ, κέρδισε τις δύο προκριματικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν την Τρίτη, στην Αριζόνα και το Μίσιγκαν. Στο Μίσιγκαν ο Μ.Ρόμνεϊ κατάφερε τελικά να επικρατήσει του κυριότερου αντιπάλου του, Ρικ Σαντόρουμ, σε μία μάχη ψήφο με ψήφο.

Πτώση στα επίπεδα πριν το βρετανικό «όχι» τη νέα δημοσιονομική συνθήκη της ΕΕ, εμφανίζουν τα ποσοστά του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos MORI Political Monitor οι Τόρις εμφανίζουν πτώση τριών μονάδων. Ενισχυμένοι οι Εργατικοί, όχι, όμως, και ο ηγέτης τους, Εντ Μίλιμπαντ.

Η τέφρα ορισμένων θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κατέληξε σε χωματερή, αποκαλύπτει έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου. Αφού αποτεφρώθηκαν οι σωροί θυμάτων από το Πεντάγωνο και από τη συντριβή του αεροσκάφους στην Πενσιλβάνια, η τέφρα δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία για απόρριψη, η οποία πέταξε την τέφρα σε χωματερή.

Την ύπαρξη μυστικού κατηγορητηρίου για κατασκοπεία κατά του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά, ακόμη περισσότερο, το υπόγειο, βρώμικο πόλεμο εναντίον του αποκαλύπτουν τα email της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Stratfor τα οποία φέρνει στο φως το Wikileaks. Τα στελέχη της Stratfor χρησιμοποιούν γλώσσα ασυνήθιστα προσβλητική, στα όρια του χυδαίου (αναμενόμενη ίσως για εσωτερικές επικοινωνίες), για να περιγράψουν την υπόθεση.

Οικονομία

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου προχώρησε την Τετάρτη η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιεύθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στόχος είναι η πώληση της ΔΕΠΑ, μεμονωμένα ή από κοινού με τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ. Το Δημόσιο επιδιώκει να διατηρήσει ποσοστό 34% στη ΔΕΣΦΑ. Η προθεσμία για την υποβολή ενδιαφέροντος λήγει στις 22 Μαρτίου.

Στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του Ορκωτού Εκτιμητή προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Σε εγκύκλιο που εξέδωσε για την εφαρμογή των νόμων 3919/2011 και 4038/2012 αναφέρεται πως παύει να ισχύει η διαδικασία διορισμού για την άσκηση του επαγγέλματος του Ορκωτού Εκτιμητή του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, παύει και ο καθορισμός των αποδοχών των Ορκωτών Εκτιμητών με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης και αλλάζει ο τρόπος εγγραφής φυσικών και νομικών προσώπων σε Μητρώο Εκτιμητών του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.

Στην ανακοίνωση παράτασης για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα, Τετάρτη.

Αθλητισμός

Με αυτογκόλ του Σάσα Πάπατς στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, η Βραζιλία επικράτησε 2-1 της Βοσνίας Ερζεγοβίνης σε φιλικό που έγινε την Τρίτη στο Σεντ Γκάλεν της Ελβετίας. Την Τετάρτη 29/2 διεξάγονται συνολικά 30 φιλικά σε όλο τον κόσμο.

Οι αναμετρήσεις της Αγγλίας με την Ολλανδία και της Γερμανίας με τη Γαλλία ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα των τριάντα φιλικών αγώνων εθνικών ομάδων που διεξάγονται την Τετάρτη ανά τον Κόσμο.

Στην Ιταλία βρίσκεται ο 17χρονος Κωνσταντίνος Βλάχος και δοκιμάζεται από την ΑΕΚ. Ο νεαρός στόπερ ανήκει στην ΑΕΚ, η οποία τον χάνει για 30.000 ευρώ και εξαιτίας της αδυναμίας της να εκδώσει φορολογική ενημερότητα. Ο διεθνής με την εθνική Παίδων δοκιμάζεται από τους «ροσονέρι», ενώ έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον της Τβέντε.

«Κόκκινο» στην παρουσία οπαδών του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ άναψε η ΓΓΑ, χωρίς όμως να στενοχωρήσει τους «πράσινους», οι οποίοι είχαν ούτως ή άλλως να μην προμηθευτούν εισιτήρια από την «Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: