08 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Νέο κύμα κακοκαιρίας αντιμετωπίζουν οι περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο, τις βροχές και τις χιονοπτώσεις. Ήδη, χιονίζει σε πολλές περιοχές της Αττικής. Κλειστή λόγω χιονιού είναι η περιφερειακή οδός Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω και ο περιφερειακός της Πεντέλης από το στρατιωτικό νοσοκομείο προς τον Αγιο Πέτρο. Νιφάδες πέφτουν ακόμη σε Κρυονέρι, Παλλήνη, Χολαργό, Ν.Φιλοθέη. Σε ισχύ μερικό απαγορευτικό απόπλου. Στα λευκά έχει ντυθεί η Θεσσαλονίκη, μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις στη βόρεια Ελλάδα, κλειστά τα σχολεία σε πολλές περιοχές. Σε επιφυλακή οι τοπικές αρχές στον νομό Έβρου.

Ξεκινά στις 10 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 28 του ίδιου μήνα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων-δηλώσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Φέτος η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων-δηλώσεων υποψηφιότητας θα είναι ενιαία για Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Υπενθυμίζεται πως οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β') θα ξεκινήσουν στις 21 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, εμπλοκές, ασφυκτικές πιέσεις και αναβολές της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, εντός της ημέρας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διεργασία για το μίνι Μνημόνιο, που αποτελείται από σειρά επώδυνων μέτρων. Οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν λίγο πριν από τις 09:30 το τελικό κείμενο - αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα που διήρκεσαν έως αργά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να προσέλθουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για το σύνολο των μέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι νωρίτερα οι αρχηγοί ενδέχεται να έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με την τρόικα.

Αμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στα σχέδια των εταίρων για δημιουργία Ταμείου στο οποίο θα βρίσκονται δεσμευμένα τα χρήματα των δανειστών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους. Μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones Newswire, ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόταση, λέγοντας: «Θα αποτελούσε έμμεση εποπτεία της Γερμανίας στην Ελλάδα· έχω πρόβλημα με αυτό».

Καλά στην υγεία τους είναι τα εννέα άτομα, επτά Έλληνες και δύο αλλοδαποί, πλήρωμα του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου «Αλέξανδρος», που λόγω των θυελλωδών ανέμων βρέθηκε σε δυσχερή θέση βορειοανατολικά της Σκύρου, εννέα ναυτικά μίλια από τις ακτές. Μετά από οδηγίες του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού και Έρευνας το πλοίο αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί ασφαλή πλεύση, προσπαθώντας μέσω άλλης διαδρομής, να πιάσει απάγκιο και να κατευθυνθεί σε ασφαλές μέρος.

Κόσμος

Η τελευταία βετεράνος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανίδα Φλοράνς Γκριν, ηλικίας 110 ετών, πέθανε στον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε στην Αγγλία, μεταδίδουν την Τετάρτη βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Αργεντινή θα καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να καταγγείλει τη νέα «στρατιωτικοποίηση» από μέρους της Βρετανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Νήσους Φώκλαντς (για τους Αργεντινούς Μαλβίνας), δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες.

Το νικητήριο σερί του Μιτ Ρόμνεϊ «έσπασε» ο συνυποψήφιός του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ρικ Σαντόρουμ, ο οποίος απέσπασε τριπλή νίκη στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης σε Μινεσότα, Μιζούρι και Κολοράντο. Πρόκειται για ένα ισχυρό πλήγμα στον Μ.Ρόμνεϊ, ο οποίος μπορεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, τα ποσοστά του, όμως, εμφανίζουν κάμψη.

Τουλάχιστον 47 άτομα σκοτώθηκαν τις τελευταίες οκτώ ώρες σε βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ κατά της «ανυπότακτης» πόλης Χομς στη Συρία, καταγγέλλουν ακτιβιστές. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση της Συρίας απορρίπτει τις διαβεβαιώσεις του Αλ-Άσαντ ότι δεσμεύεται να σταματήσει τη βία στη χώρα.

Εν μέσω διαρκούς πολιορκίας της Χομς από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες βάζουν για πρώτη φορά στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Συρίας, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα πως δεν εξετάζεται ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών -αν και υπάρχουν φωνές προς αυτή την κατεύθυνση στην Ουάσινγκτον, ανάμεσά αυτή του γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Η διακυβέρνηση Ομπάμα δεν πείθεται από τις «δεσμεύσεις» του Μπασάρ αλ-Άσαντ ενώπιον του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ζητά άμεσο τερματισμό της βίας.

Οικονομία

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς φημολογείται ότι θα μεταφέρει στον προσωρινό μηχανισμό ευρωστήριξης, στις τιμές κτήσης, τα ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ περίπου που έχει στο χαρτοφυλάκιο της, ώστε εν συνεχεία ο EFSF να συμμετάσχει στο PSI. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις φήμες.

Το όφελος για την Ελλάδα, αν επιβληθεί «κούρεμα» 50% στα συγκεκριμένα ομόλογα, θα είναι 25 δισ. ευρώ περίπου, ενώ αν αυτά τα ομόλογα επιστραφούν στην Ελλάδα τα ομόλογα αυτά στις τιμές κτήσης, τότε το όφελος θα είναι 12-15 δισ. ευρώ περίπου.

«Μαχαίρι» 22% έρχεται στον κατώτατο μισθό, έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών προκειμένου να εγκριθεί το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Με τη μείωση αυτή, που αφορά σε όλους τους εργαζόμενους, ο μισθός του νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας θα διαμορφωθεί σε 586,1 ευρώ, από 751,4 σήμερα, δηλαδή σε ετήσια βάση οι χαμηλόμισθοι χάνουν τρεις μισθούς, την ίδια ώρα που «διασώζεται» ο 13ος-14ος μισθός. Η μείωση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει χαμηλότερα τα επιδόματα ανεργίας και τις συντάξεις, ενώ στερεί πολύτιμους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «δεν θα έχει καμία ανάμειξη» στο να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Τόνισε, πάντως, ότι δεν θέλει να δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει, καθώς - όπως είπε - θα έχει «απρόβλεπτες συνέπειες». «Δεν θέλουμε να κάνουμε δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων, δεν έχουμε κανένα συμφέρον από αυτό» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Αθλητισμός

Στον τελικό του Copa del Rey πέρασε η Αθλέτικ Μπιλμπάο μετά τη νίκη της με 6-2 επί της Μιραντές. Οι Βάσκοι περιμένουν τον νικητή του Μπαρτσελόνα-Βαλένθια, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 8/2 (22:00) και αποτελεί τη ρεβάνς του 1-1 στο «Μεστάγια».

Η Ντόρτμουντ έγινε η πρώτη ομάδα που πέρασε στα ημιτελικά του γερμανικού κυπέλλου, νικώντας με 4-0 στην έδρα της Χόλστεν Κιλ. Την Τετάρτη 9/2 διεξάγονται τα υπόλοιπα τρια ματς με το Στουτγκάρδη - Μπάγερν Μονάχου να ξεχωρίζει.

Μπλάκπουλ και Μίλγουολ προκρίθηκαν στον πέμπτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας καθώς η μεν πρώτη επικράτησε με 3-0 εκτός έδρας της Σέφιλντ Γ., η δεύτερη νίκησε 3-2 τη Σαουθάμπτον επίσης εκτός έδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: