30 Ιανουαρίου, 2012

SPIEGEL: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑ


Επιπλέον 15 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης στη χώρα, σύμφωνα με πηγή της τρόικας που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Συνεπώς το ποσό για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να ανέλθει στα 145 δισ. ευρώ και όχι 130 δισ. όπως προβλεπόταν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ο δημόσιος τομέας να χρειαστεί να αυξήσει το ποσό της οικονομικής στήριξης που έχει προβλεφθεί για τη χώρα μας. Πάντως, μέχρι στιγμής Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης του πακέτου βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Επιβεβαιώνει το Βερολίνο το σχέδιο
περί «εντεταλμένου προϋπολογισμού»

Το Βερολίνο επιβεβαιώνει την ύπαρξη πρότασης για την τοποθέτηση δημοσιονομικού εντεταλμένου στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να παραδέχεται ότι πρόκειται για γερμανικό σχέδιο. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στη Deutsche Welle, ότι πράγματι συζητείται αυτό το διάστημα στα πλαίσια του Eurogroup στις Βρυξέλλες η πρόταση να οριστεί από την ΕΕ ένας “εντεταλμένος προϋπολογισμού” για την Ελλάδα.

Προηγουμένως είχαν μεταδώσει το πρακτορείο Reuters και οι Financial Times, ότι ο «εντεταλμένος» θα επιτηρεί όλες τις μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα έχει την αρμοδιότητα να θέτει βέτο στις δημοσιονομικές αποφάσεις, εφόσον δεν συνάδουν με τους στόχους των διεθνών δανειστών. Η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί για ορισμένο χρονικό διάστημα την εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας στην ΕΕ και να δεσμευτεί επίσης νομικά ότι θα διαθέτει τα έσοδα πρωτίστως και κυρίως για την εξόφληση του χρέους της.

Αιτία, η ανεπαρκής πορεία των μεταρρυθμίσεων

Όπως δήλωσαν στην Deutsche Welle γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, αιτία για την πρόταση να εκχωρήσει η Ελλάδα τον έλεγχο των δημοσιονομικών της είναι τόσο πρόσφατη προφορική ενημέρωση της Τρόικα στους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για την “ανεπαρκή” πορεία των μεταρρυθμίσεων στην χώρα, όσο και η αίσθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες, ότι συνεχώς οι εταίροι διατυπώνουν “παράπονα” έναντι της Αθήνας.

Πάντως, η ίδια γερμανική κυβερνητική πηγή δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι είναι γερμανικό το σχέδιο για την παραχώρηση του ελέγχου του προϋπολογισμού της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι “πρόκειται για ένα από τα σχέδια που συζητιούνται αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες” και έχουν ως στόχο την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: