24 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ο Γιάννης Ραγκούσης δηλώνει ότι επιφυλάσσεται αν η δανειακή σύμβαση και το PSI δεν διασφαλίσουν την οριστική λύση και παρατείνουν την αβεβαιότητα και τάσσεται ενάντια σε μία λύση με οποιοδήποτε τίμημα για τους «Έλληνες που παράγουν». Ψέγει ευθέως όσους εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ λειτούργησαν με τη λογική της «σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «η τελική ζημιά δεν είχε γίνει μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Μέχρι τότε η Ελλάδα προλάβαινε, το ΠΑΣΟΚ άντεχε». Για το Μνημόνιο λέει ότι εφαρμόστηκε ο πιο «δυσάρεστος» πυλώνας του, που αφορούσε το εισόδημα των Ελλήνων, ενώ αυτός που έθιγε τις «μικρές ολιγαρχίες» έμεινε ανενεργός.

Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στους δήμους να απαλλάσσουν τις ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες ομάδες πληθυσμού από τα υπέρογκα τέλη και τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας στις δημοτικές παροχές ύδρευσης και αποχέτευσης, επεκτείνοντας και σε αυτές τα ειδικά τιμολόγια που ισχύουν για τους πολυτέκνους, προανήγγειλε στην Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Π.Κουκουλόπουλος.

Το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες εγκαινιάζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Αποστολή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γ.Πατούλη, οι γιατροί-μέλη του Συλλόγου θα προσφέρουν σε εθελοντική βάση υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όσους την έχουν ανάγκη.

Το υπουργείο Παιδείας επέστρεψε στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και προέδρους ΤΕΙ ανυπόγραφους τους προϋπολογισμούς για το τρέχον έτος, μέχρι τα ιδρύματα να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης.

Την αντίδραση Ανδρέα Λοβέρδου προκάλεσε κριτική του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη για τη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι «όποιος επιχειρήσει να πειράξει τον κ. Παπανδρέου, θα μετατρέψει τη χώρα σε μία χώρα στην οποία υπάρχει μακελειό».

Κόσμος

Άμεση και σε σκληρό ύφος ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας μετά την υπερψήφιση από τη γαλλική Γερουσία του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Καταδικάζουμε έντονα την καθόλα προβληματική αυτή απόφαση που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «οι ιστορικές και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα». «Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης του νόμου, δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα, τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα» διαμηνύει η Άγκυρα.

Στην έγκριση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε η γαλλική Γερουσία, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της Τουρκίας που απειλεί με διπλωματικά και άλλα αντίμετρα. Από τους γερουσιαστές υπέρ του νόμου ψήφισαν 127 και κατά 86, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι υπήρχε ισχυροί ρεύμα κατά του νόμου όχι όμως αρκετό για να ακυρώσει την έγκριση του. Από την πλευρά της η Τουρκία έχει ακυρώσει την αμυντική και πολιτική και οικονομική συνεργασία με τη Γαλλία και απειλεί με προσφυγή στο ΕΔΑΔ.

Ένα στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων εξελέγη με άνετη πλειοψηφία πρόεδρος του νεοεκλεγμένου Κοινοβουλίου της Αιγύπτου, εξέλιξη αδιανόητη μέχρι πριν από ένα χρόνο όταν η παράταξη του ήταν απαγορευμένη από το καθεστώς του Μουμπάρακ.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Κεντάκι Ραντ Πολ, γιος του διεκδικητή του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων Ρον Πολ, κρατήθηκε από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σε αεροδρόμιο στο Νάσβιλ του Τενεσί γιατί φέρεται να αρνήθηκε να υποστεί σωματικό έλεγχο. Πάντως η TSA διέψευσε ότι συνελήφθη ο Πολ αν και δεν ανέφερε ποιος ήταν ο λόγος του επεισοδίου.

Πρώην στέλεχος της CIA κατηγορείται ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες σε δημοσιογράφους, όπως τα ονόματα άλλων πρακτόρων και στοιχεία για την ανάκριση ενός μέλους της Αλ Κάιντα, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Τζον Κυριάκου κατηγορείται ότι αποκάλυψε σε βιβλίο που έγραψε την ταυτότητα δύο στελεχών της CIA όπως και ότι είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι δεν είχε επαφές με δημοσιογράφους.

Οικονομία

Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές σταμάτησαν τελικά την πορεία τους οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, στο τέλος μίας συνεδρίασης με εναλλαγές προσήμων τη Δευτέρα. Στο πράσινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν στην άνοδο.

Εντείνονται οι πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για την επιβολή δραστικών μέτρων περιστολής του κόστους εργασίας, ώστε η ελληνική αγορά εργασίας να καταστεί περισσότερο ελκυστική. Πιέσεις ασκούνται μεταξύ άλλων για αλλαγές στο συνολικό νομοθετικό πλαίσιο των συμβάσεων εργασίας, με στόχο την ενίσχυση επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων ενώ στο τραπέζι ξαναμπαίνει η λειτουργία της διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Θεωρώντας κάποια από τα ζητήματα αυτά αρκετά εξειδικευμένα, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «καταδότες» στην τρόικα, δείχνοντας εργοδοτικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για επίτευξη «κρυφών πόθων» τους.

Μέχρι τις 13 Φεβρουάριου θα κατατεθεί στους ιδιώτες πιστωτές η επίσημη πρόταση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI). Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, της τρόικας αλλά και του ιδιωτικού τομέα είναι η συμφωνία να έχει αποκρυσταλλωθεί μέχρι την ημερομηνία εκείνη. 

Το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια της συμφωνίας του Οκτωβρίου, και η τελική έγκριση των όρων του PSI αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου.

Αθλητισμός

Μεγάλη βαθμολογική ανάσα πήρε η Βιγιαρεάλ το βράδυ της Δευτέρας επικρατώντας 3-0 της Σπόρτινγκ Χιχόν. Το «κίτρινο υποβρύχιο» δεν έχει αποφύγει ακόμα τη... βύθιση καθώς παραμένει στη ζώνη του υποβιβασμού.

Μια ημέρα μετά την ήττα από την Ξάνθη που έφερε τον Ολυμπιακό πίσω στην κούρσα του πρωταθλήματος, ο Ερνέστο Βαλβέρδε μίλησε στους παίκτες του και τους είπε ότι «δεν έχει τελειώσει τίποτα για το πρωτάθλημα. Είμαστε η καλύτερη ομάδα και οφείλουμε να το δείξουμε στον αγωνιστικό χώρο». Την ίδια στιγμή, κύκλοι της ΠΑΕ ξεκαθαρίζουν ότι υπάρχει απόλυτη στήριξη τόσο στον Ισπανό τεχνικό όσο και στους παίκτε. Σε καλό δρόμο η υπόθεση του Ρόι Κάρολ, ίσως υπογράψει την Τρίτη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης βραβεύτηκε από την Ένωση Πειραιά και εξέφρασε την υποστήριξή του στο πειραϊκό ποδόσφαιρο.

Με τη νίκη του Τηλυκράτης επί των Ποντίων Κατερίνης με 2-0 στο «Καυτανόγλειο» έπεσε η αυλαία της 7ης αγωνιστικής στον 2ο όμιλο της Football League 2. Θυμίζουμε ότι η ομάδα των Ποντίων βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού της συγχώνευσης της με τον Ηρακλή και της μετονομασίας της σε ΑΕΠ Ηρακλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: