08 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε χαμηλά επίπεδα θα κινηθεί η θερμοκρασία την Κυριακή, ημέρα επιστροφής των εκδρομέων του τριημέρου των Θεοφανίων. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ και θα εξασθενήσουν ακόμη περισσότερο από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις στην Εγνατία Οδό στην περιοχή της Κοζάνης, όπου το ένα ρεύμα έκλεισε.

Επεισόδιο μεταξύ ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ και του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη συμβολή της λεωφόρου Βουλιαγμένης και της οδού Καλλιρρόης. Ο Κ.Κουλούρης παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και τραυμάτισε αστυνομικό, όταν κλήθηκε από τους άνδρες της ΔΙΑΣ να σταματήσει σε έλεγχο για τροχαία παράβαση.

Δύο επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες φυτωρίου, «προσήλθαν αυθορμήτως» -όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση- στο Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου, όπου και συνελήφθησαν για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 194.077 ευρώ.

Βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι κουκουλοφόροι εναντίον αστυνομικής δύναμης έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι σήκωσαν τεράστια κύματα στο λιμάνι της Τήνου, την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν τουλάχιστον 30 οχήματα που ήταν σταθμευμένα εκεί.

Κόσμος

Την πρόταση του Κατάρ να ζητηθεί από τον ΟΗΕ η αποστολή αξιωματούχων στη Συρία, οι οποίοι θα ενισχύσουν το κλιμάκιο των Αράβων παρατηρητών, θα εξετάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που συνεδριάζουν την Κυριακή στο Κάιρο. Επίσης, θα μελετηθούν τα μέχρι τώρα στοιχεία από το έλεγχο των παρατηρητών και θα συζητηθούν τρόποι ώστε το κλιμάκιο να εργαστεί πιο ανεξάρτητα, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση όλες του οι κινήσεις βασίζονται στη συνεργασία με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τις τελευταίες ημέρες πολλές περιοχές της Αυστρίας. Το χιόνι σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο, με αποτέλεσμα αρκετά χωριά και τουριστικά θέρετρα να έχουν αποκλειστεί, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Περίπου 2.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει πως τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα τις επόμενες ημέρες.

Η Γαλλία είναι ελεύθερη να επιβάλει φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (φόρος Τόμπιν), όμως η Βρετανία θα μπλοκάρει έναν τέτοιο φόρο σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε την Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο BBC.

Κύματα ύψους έξι μέτρων έκοψαν στα δύο το φορτηγό πλοίο Rena, το οποίο είχε προσαράξει ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, τα περισσότερα από τα 800 εμπορευματοκιβώτια που παρέμεναν φορτωμένα στο πλοίο έχουν βυθιστεί. Οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι η διαρροή πετρελαίου θα είναι μικρότερη απ' αυτή που αρχικά προκλήθηκε, κατά την προσάραξη του πλοίου.

Πληροφορίες ότι το Ιράν θα αρχίσει σύντομα τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, σε υπόγειες και καλά προστατευμένες εγκαταστάσεις στην τοποθεσία Φορντό της πόλης Κομ, αποκαλύπτει την Κυριακή η ιρανική εφημερίδα Kayhan. Στην περίπτωση που οι πληροφορίες επαληθευτούν, τότε η ένταση μεταξύ της Τεχεράνης και τη Δύσης θα αναζωπυρωθεί και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, δεδομένης της διαμάχης με την ΕΕ αναφορικά με τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

Οικονομία

Αμφιβολίες στο ΔΝΤ για την ικανότητα της Ελλάδας να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της φέρεται να καταδεικνύει εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου, γνώση του οποίου επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το έγγραφο φέρεται να υποστηρίζει ότι είτε η Αθήνα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας, είτε οι ιδιώτες πιστωτές να δεχτούν μεγαλύτερο «κούρεμα», είτε τα κράτη της Ευρωζώνης να παράσχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη.

Την αντίθεσή του στην άποψη της Γερμανίδας καγκελάρίου πως η αποτυχία του ευρώ θα έφερνε την αποτυχία της Ευρώπης επαναλαμβάνει ο Χορστ Ζίχοφερ, πρόεδρος του CSU, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία και εταίρος της κυβέρνησης, επιμένοντας πως εάν μία χώρα «όπως η Ελλάδα» αποχωρούσε από την Ευρωζώνη δεν θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με την πώληση των τεσσάρων Airbus που ανήκουν στο Δημόσιο και χρησιμοποιούσε η παλιά Ολυμπιακή Αεροπορία πριν την ιδιωτικοποίησή της προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Αθλητισμός

Ποτέ σε τόσο πρώιμο στάδιο της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, το ενδιαφέρον δεν ήταν τόσο έντονο, όσο για τον αγώνα Μάντσεστερ Σίτι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα γίνει την Κυριακή (15:00).

Μετά τις αναμετρήσεις του Σαββάτου που άνοιξαν την αυλαία του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, η δράση συνεχίζεται με πέντε αναμετρήσεις που ολοκληρώνουν τη 16η αγωνιστική. Την Κυριακή, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός έχει θεωρητικά εύκολο έργο, καθώς φιλοξενείται από την ουραγό Δόξα Δράμας, ενώ ο δεύτερος Παναθηναϊκός έχοντας τεράστια αμυντικά προβλήματα θα υποδεχθεί την ανεβασμένη Κέρκυρα.

Ο Κάρλος Τέβες θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στην Μίλαν και έχει συμφωνήσει στους όρους συνεργασίας του με την διοίκηση του ιταλικού συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: