28 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Πέντε μετανάστες σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή στην επαρχιακή οδό Αστακού-Μύτικα. Στα νοσοκομεία Αγρινίου, Μεσολογγίου και Πάτρας νοσηλεύονται άλλοι 10 τραυματίες, ο ένας μάλιστα σοβαρά. Οι μετανάστες ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Ιταλία. Το κλειστό φορτηγάκι, στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του, προσέκρουσε σε βραχώδη σημεία στην άκρη του δρόμου και ανατράπηκε. Ο οδηγός πιθανότατα διέφυγε μετά το τροχαίο. Στρατιωτικός συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα, καθώς στο φορτηγό που οδηγούσε μετέφερε 70 παράνομους μετανάστες.

Στο λιμάνι του Κατάκολου στην Ηλεία έδεσε το μεσημέρι του Σαββάτου το πλοιάριο με τους 120 μετανάστες, το οποίο μετά μία συντονισμένη επιχείρηση, ακινητοποιήθηκε από πλωτά σκάφη του κλιμακίου των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος, νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 48ωρο για την πορεία του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση με δεδομένη και τη σκληρή στάση της τρόικας ιδιαίτερα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντάται στις 5 το απόγευμα με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους.

Δύο πυρκαγιές σε διαμερίσματα ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στην Αττική. Κλιμάκια της Πυροσβεστικής έσπευσαν άμεσα για την κατάσβεση, ενώ τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν από σήμερα, Σάββατο σε όλη τη χώρα, ενώ ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση από τη Δευτέρα με χιονοπτώσεις που δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι την Αθήνα. Ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της χώρας θα μείνει υπό το μηδέν όλο το 24ωρο, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τη Δευτέρα έως και τα 9 μποφόρ.

Κόσμος

Για τον ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα του στην απέλαση των δικών της Εβραίων απολογήθηκε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. «Νορβηγοί πραγματοποίησαν συλλήψεις, Νορβηγοί οδήγησαν τα φορτηγά και αυτό συνέβη στη Νορβηγία» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τουλάχιστον 40 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία την Παρασκευή, αναφέρουν ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλείται να αποφασίσει για ένα νέο ευρωπαϊκο-αραβικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης. Η Ρωσία που είχε ασκήσει βέτο σε προηγούμενη μορφή του σχεδίου είπε ότι και αυτή η μορφή είναι «απαράδεκτη», ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για συμφωνία.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη Σενεγάλη μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να εγκρίνει την υποψηφιότητα του προέδρου Αμπντουλαγιέ Ουαντέ για τρίτη φορά σε προεδρικές εκλογές της χώρας. Αντιδράσεις προκάλεσε και η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να απορρίψει την υποψηφιότητα του δημοφιλούς Σενεγαλέζου τραγουδιστή, Γιουσού Ν' Ντουρ.

Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια υποστηρικτών του Καντάφι στα κέντρα κράτησης της Λιβύης έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Κανταφικοί που βρίσκονται σε κέντρο κράτησης στη Μιζουράτα καταγγέλλουν ότι οι ξυλοκοπούνται και υποβάλλονται σε ηλεκτροσόκ. Ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου της πόλης απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις του αντιπάλου του, Νιουτ Γκίνγκριτς, εν όψει των προκριματικών εκλογών στη Φλόριντα. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέττης διαθέτει προβάδισμα έως και εννέα μονάδες.

Οικονομία

Για παραχώρηση ορισμένων τουλάχιστον δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκούς θεσμούς -ενδεχομένως σε Ευρωπαίο επίτροπο- φέρεται να πιέζει το Βερολίνο, σύμφωνα με πηγές πoυ επικαλείται το Reuters, αλλά και δημοσίευμα των FT. Και όλα αυτά στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει του δεύτερου πακέτου στήριξης.

Νέα συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας θα έχει το Σάββατο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Επί τάπητος και πάλι το θέμα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα με τους δανειστές να έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνουν βήμα πίσω για τον κατώτατο μισθό και τα δώρα.

Με ανάμεικτα πρόσημα σταμάτησαν την Παρασκευή την πορεία τους οι χρηματιστηριακοί δείτκες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, με τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμπτουν μετά τη μέση της συνεδρίασης. Από τα υψηλά πενταμήνου υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αθλητισμός

Δυσκολεύτηκαν αλλά τα κατάφεραν. Τότεναμ και Εβερτον πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Αγγλίας, επικρατώντας στων αντιπάλων τους. Η πρώτη κέρδισε με 1-0 εκτός έδρας την Γουότφορντ και η δεύτερη εντός τη Φούλαμ με 2-1.

Με γκολ του Μοχάμεντ Αμπντελαουί στο 18΄ το Ανόβερο επικράτησε 1-0 της Νυρεμβέργης στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 19ης αγωνιστικής στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Η συνάντηση της Κυριακής αποκτά τελικά πολύ σημαντικό χαρακτήρα, αφού θα παρευρεθούν εκεί και ο Πέτρος Παππάς και ο Νίκος Νοτιάς! Οι δύο μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ επικοινώνησαν με την διοίκηση της Ενωσης και τόνισαν ότι θα είναι κανονικά στο προπονητικό κέντρο στα Σπάτα, για την συνάντηση που έχει διοργανώσει ο Μιχάλης Τροχανάς με αφορμή το «Θεμέλιο 21» και την συζήτηση για το μέλλον της ΑΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: