23 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στην Εισαγγελία έστειλε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει σχετικά με τα φαινόμενα βίας μεταξύ φοιτητών, μέσα στο πανεπιστήμιο, από τα οποία έχουν προκληθεί και μικροτραυματισμοί. Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο κ. Γάτσιος είπε ότι έκρινε σκόπιμο να παραπέμψει το θέμα και να ενημερώσει την Εισαγγελία, προκειμένου να στείλει «καθαρό μήνυμα ότι θέλουμε τα φαινόμενα αυτά να σταματήσουν οριστικά».

Στον απόηχο της συνάντησής του με την τρόικα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει στις 13:30 συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, εν όψει και της συνάντησης των κοινωνικών εταίρων για το ζήτημα, εντός της εβδομάδας.

Μετά τις αρχικές έντονες αντιδράσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ρίχνουν τους τόνους για το θέμα που προέκυψε με το έλλειμμα του 2009, για το οποίο ο εισαγγελέας Γρ.Πεπόνης ζητά από τη Βουλή διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γ.Παπανδρέου και Γ.Παπακωνσταντίνου. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η ανακίνηση τέτοιων θεμάτων στην παρούσα κρίσιμη φάση ανάβουν νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό και υποσκάπτουν το έργο της κυβέρνησης. Μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Δευτέρας η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε να μην ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου και να μην στοχοποιείται ο Γ.Παπανδρέου.

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος ακινήτων, δηλώνουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, που βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία της Επιχείρησης, στην οδό Χαλκοκονδύλη. Σε δηλώσεις τους στη ΝΕΤ, οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν τις διακοπές ρεύματος, που ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, και θα μπλοκάρουν ακόμα και τους εργολάβους που έχουν αναλάβει το έργο.

To «πράσινο φώς» για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρίες στους οφειλέτες του δημοσίου δίνει η δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών της λίστας με τα ονόματα των 4.152 φορολογούμενων που χρωστούν συνολικά στο δημόσιο 14.877 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται λογιστής από τη Θεσσαλονίκη που έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και χρωστά συνολικά στο Δημόσιο 952 εκατ. ευρώ.

Κόσμος

Σειρά μεταρρυθμίσεων ζήτησε από το καθεστώς της Συρίας ο Αραβικός Σύνδεσμος, με στόχο να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα. Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών κάλεσαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ «να μεταβιβάσει εξουσίες στον αντιπρόεδρο» και, μέσα σε δύο μήνες, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, εγκρίθηκε η παράταση της αποστολής των παρατηρητών στη χώρα και ζητήθηκε η υποστήριξη του ΟΗΕ. Για «κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της» έκανε λόγο η Δαμασκός, απορρίπτοντας το σχέδιο του Συνδέσμου. Νέες κυρώσεις υιοθέτησε τη Δευτέρα η ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνεχάρησαν τους Κροάτες που ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ. «(Πρόκειται) για ένα καλό νέο για την Κροατία, την περιοχή και για την Ευρώπη» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το «ναι» των πολιτών στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, συγκεντρώνει ποσοστό 66%. Η απόφαση καθόρισε οριστικά την Κροατία ως ευρωπαϊκή χώρα, δήλωσε ο Κροάτης πρόεδρος.

Ένα «σχέδιο δράσης για μια οικονομία κατασκευασμένη να αντέχει» θα παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, την Τρίτη, στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους -την τρίτη από την ανάληψη των καθηκόντων του. Το σχέδιο θα επικεντρώνεται στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και των αξιών της μεσαίας τάξης, σύμφωνα με βίντεο που παρουσίασε η ιστοσελίδα του προεκλογικού αγώνα του Μπαράκ Ομπάμα και σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των Δημοκρατικών.

Σύνθημα σε μπλουζάκι έγινε η φράση που είπε ο διοικητής του λιμενικού στο Λιβόρνο, Ντε Φάλκο προς τον καπετάνιο του Costa Concordia, Φραντσέσκο Σκετίνο. Ιταλική εταιρεία σκέφτηκε ότι το «Γύρνα πίσω στο πλοίο, διάολε» αποτελεί μια καλή αναλογία με την οικονομική κρίση και δηλώνει ότι με τα μπλουζάκια θέλει να εμπνεύσει τους Ιταλούς να σώσουν τη χώρα τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν -στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες- στην σταδιακή εφαρμογή εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος του Ιράν. Εκτός από το εμπάργκο στις εξαγωγές, αναμένεται να συμφωνηθούν και άλλες οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Σε μία άλλη εξέλιξη, αμερικανικό αεροπλανοφόρο διέσχισε τα στενά του Ορμούζ, χωρίς αντίδραση από την πλευρά του Ιράν, παρά τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης.

Οικονομία

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα συμβάλλουν στη δέσμη του PSI ποσό ύψους 30 δισ. ευρώ, δίνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Δευτέρα, με τον γενικό δείκτη να κινείται πάνω από τις 700 μονάδες και τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα τεθούν επί τάπητος το νέο πακέτο βοήθειας και η πορεία του PSI.

Συνοδεία της τρόικας μετέβη το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, της Κομισιόν Ματίας Μορς και της ΕΚΤ ο Κλάους Μαζούχ θα μετέχουν στο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όσο και για την εξέλιξη του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, ο Π.Τομσεν πρόκειται να παρουσιάσει στο Eurogroup προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αθλητισμός

Η Ρεάλ Μαδρίτης ξεπέρασε το σοκ της ήττας της από την Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο Ισπανίας και ξέσπασε στην Αθλέτικ Μπιλμπάο την οποία συνέτριψε με 4-1 στο πλαίσιο της εξ αναβολής 1ης αγωνιστικής της primera division. Με το ίδιο σκορ νίκησε και η Μπαρτσελόνα μέσα στην Μάλαγα με χατ-τρικ του Λιονέλ Μέσι.

Τη μήνη των οπαδών του Ολυμπιακού είχαν να αντιμετωπίσουν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας κατά την επιστροφή της «ερυθρόλευκης» αποστολής από την Ξάνθη. Οι περίπου 25 οπαδοί των Πειραιωτών που βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο «Ελ.Βενιζέλος» αποδοκίμασαν τα μέλη της αποστολής και ζήτησαν από τους παίκτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Ιντερ επικράτησε 2-1 της Λάτσιο στο «Τζουζέπε Μεάτσα» και την προσπέρασε, ανεβαίνοντας στη 4η θέση της βαθμολογίας, έξι βαθμούς μακριά από την κορυφή. Διαμαρτύρονται για γκολ οφ-σάιντ του Πατσίνι οι «λατσιάλι». Η Μίλαν, από την πλευρά της, νίκησε με 3-0 στην Νοβάρα με δύο γκολ του Ιμπραΐμοβιτς η Μίλαν και διατηρήθηκε σε απόσταση αναπνοής από την πρωτοπόρο Γιουβέντους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: