26 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Συνεχίζεται η αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το αντάρτικο που σημειώθηκε στη Βουλή για την τροπολογία σχετικά με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η επίμαχη τροπολογία είχε παρουσιαστεί μέρες πριν και οι βουλευτές είχαν χρόνο να την μελετήσουν. Νωρίτερα, ο Χάρης Καστανίδης είχε αφήσει αιχμές κατά του υπουργού Υγείας, λέγοντας ότι οι διατάξεις που έρχονται στη Βουλή πρέπει να είναι καλά επεξεργασμένες.

Δεν αρκούν τα ασθενοφόρα και το προσωπικό να καλύψουν τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου, δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γιάννης Χούσος, με αφορμή τις καταγγελίες για καθυστέρηση ασθενοφόρου στο σημείο όπου σημειώθηκε το τροχαίο με θύμα τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Ο κ. Χούσος είπε, επίσης, ότι καθημερινά βρίσκονται ακινητοποιημένα περίπου 35 ασθενοφόρα είτε λόγω μηχανικής βλάβης είτε λόγω της κακής κατάστασης των ελαστικών τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, τον Φεβρουάριο θα γίνει η δημοπράτηση του συνόλου των προμηθειών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

«Λογοδοτώ με δράση και ευθύνη, δεν λιποτακτώ» υποστήριξε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά το σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του ότι δεν διάβασε το μνημόνιο. «Γνώριζα τις βασικές κατευθύνσεις» είπε, σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε αναλυτικά το περιεχόμενο των 2.200 σελίδων του μνημονίου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού που θα επικρατήσει από σήμερα Πέμπτη και για τις επόμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο παγετός ήδη έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Αχαΐας. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέο κύμα ψύχους με χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές από τη Δευτέρα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Κρήτης και συγκεκριμένα μεταξύ Ηρακλείου και Σαντορίνης. Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της Κρήτης, αλλά και σε νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, ακόμα και σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Κόσμος

Το ιρανικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη, ως απάντηση στο εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές. Στόχος της Τεχεράνης είναι να «προλάβει» το πετρελαϊκό εμπάργκο που αποφάσισε να επιβάλλει η ΕΕ στις εξαγωγές από το Ιράν.

Σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αναμένεται να καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι «πιο θαρραλέοι» εάν θέλουν να αποτινάξουν τα οικονομικά τους προβλήματα, ενώ αναμένεται να πει ότι «τα μπαλώματα δεν αρκούν πλέον».

Συνελήφθη στη νότια Γαλλία ο ιδρυτής της γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει εμφυτεύματα στήθους, της PIP, Ζαν Κλοντ Μας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κρατείται σε σπίτι στη Σις-Φουρ-λε-Πλαζ.

Λίβυοι ένοπλοι βρίσκονται «εκτός ελέγχου» και κρατούν χιλιάδες άτομα σε μυστικά κέντρα κράτησης, την ώρα που η αδύναμη προσωρινή κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία, είπαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μιλώντας για την κατάσταση στη Λιβύη.

Δύο κτίρια (το ένα από αυτά μέχρι και 20 ορόφους ψηλό) κατέρρευσαν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Τουλάχιστον έντεκα άτομα βρίσκονται μέσα στα κτίρια και πέντε διασώθηκαν. Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, ωστόσο ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Οικονομία

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον γενικό δείκτη να είναι κοντά στις 740 μονάδες και τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν να σημειώνουν υψηλά κέρδη, εν μέσω ελπίδων ότι τις επόμενες ημέρες θα κλείσει η συμφωνία με το IIF για το PSI.

Ένας νέος τρόπος επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των ανέργων καθιερώνεται από την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στον ΟΑΕΔ, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Η διαδικασία εγγραφής στα Μητρώα Ανέργων απλοποιείται, καθώς απαιτείται μόνον επίδειξη δικαιολογητικών, ενώ η διαδικασία ανανέωσης των δελτίων ανεργίας γίνεται στο εξής ανά τρίμηνο για όλες τις κατηγορίες ανέργων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στην περίπτωση που ο άνεργος δεν εμφανιστεί για να δηλώσει την παρουσία του για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε παραγράφεται η αξίωσή του μέχρι τη λήξη της επιδότησής του.

Έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE, που αποτυπώνει το οικονομικό κλίμα στις μικρές επιχειρήσεις καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων θεωρεί ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν δεν είναι το ύψος των μισθών, αλλά τα λοιπά, ανελαστικά έξοδα που τα τελευταία χρόνια λόγω αυξήσεων στους συντελεστές ΦΠΑ, Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και τιμολογιακής πολιτικής έχουν αυξηθεί. Επιπλέον, πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι επιθυμούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έναντι της μείωσης του ύψους του κατώτατου μισθού.

Αθλητισμός

Το ΟΑΚΑ είναι το μεγάλο «όπλο» του Παναθηναϊκού στην εφετινή σεζόν. Εχοντας στην έδρα του 9 στα 9 και τα 6 από τα 12 παιχνίδια που απομένουν εντός, σίγουρα οι «πράσινοι» μπορούν να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την κατάκτηση του τίτλου. Ανάμεσα τους μάλιστα είναι και τα ντέρμπι, απέναντι σε Ξάνθη, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Αρη, Πανιώνιο και Παναιτωλικό.

H Praxis Energy είναι πίσω από τους Ελληνες επιχειρηματίες και έχει μπροστάρη τον Θεοδόσιο Κυριαζή, που επιιθυμούν αν επενδύσουν στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Ωστόσο η δημοσιοποίηση του ονόματος της φαίνεται ότι ενόχλησε τους ανθρώπους της, που σκέφτονται μέχρι και την απόσυρση...

Ματς αντάξιο της φήμης του έγινε στο «Καμπ Νου», όπου Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 με τους Καταλανούς να παίρνουν την πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας. Οι «μπλαουγκράνα» πήραν στο πρώτο ημίχρονο προβάδισμα 2-0 και όλα έδειχνα ότι είχαν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους, σε συνδυασμό με τη νίκη τους με 2-1 στο πρώτο ματς μέσα στο «Μπερναμπέου». Η Ρεάλ όμως πάλεψε για τη μεγάλη ανατροπή και λίγο έλειψε να καταφέρει, καθώς ισοφάρισε σε 2-2 και ήθελε ένα γκολ για να προκριθεί. Τελικά δεν τα κατάφερε και η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που πανηγύρισε την πρόκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: