03 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η παραμονή στο ευρώ είναι το διακύβευμα για το επόμενο τρίμηνο έστειλε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου την Τρίτη. Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι προς αυτήν την κατεύθυνση και επισήμανε πως όλοι πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτόν το στόχο.

Σε αφαίρεση κύστης στο μάγουλο υπεβληθη στο Υγεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου. Η μικροεπέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς πρόβλημα και ο κ. Παπανδρέου πήρε εξιτήριο νωρίτερα το πρωί της Τρίτης.

Αντικρούει τις κατηγορίες μετά τη δίωξή του για τα ανείσπρακτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για λαθρεμπόριο καυσίμων ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων, Γιάννης Καπελέρης, υποστηρίζοντας ότι δεν διαγράφηκαν πρόστιμα σε λαθρέμπορους, αλλά αποφασίστηκε το πάγωμα των προστίμων, προκειμένου να μην ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας σε 3.700 επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης, που καθυστέρησαν να ενημερώσουν το σύστημα Ηφαιστος. Τόσο ο κ. Καπελέρης, όσο και οι βενζινοπώλες τονίζουν ότι για το θέμα ήταν ενήμερος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις με μέλη της κυβέρνησης έχει σήμερα, Τρίτη και τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας. Στόχος των συναντήσεων είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες -που θα συμπεριληφθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης- και να υπάρξει προετοιμασία για τις επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αναβρασμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη. Τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα» σχετικά με το κατά πόσο ο Γ.Παπανδρέου θα ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα. Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, κάποια μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τις αντιπαραθέσουν σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρήσει να καθυστερήσει τις διαδικασίες, ή να επαναφέρει την πρόταση περί διαρχίας.

Κόσμος

Οι συνθήκες της αποστολής των Αράβων παρατηρητών στη Συρία πρέπει να αποσαφηνιστούν, δήλωσε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, εκφράζοντας και αυτός τις «αμφιβολίες» του για την αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου. Η αποστολή των παρατηρητών έχει τεθεί υπό έντονη αμφισβήτηση, με πολλούς να δηλώνουν ότι παρά την παρουσία της δεν έχει καταφέρει να σταματήσει την αιματοχυσία στη χώρα.
   
Η Ευρώπη πρέπει να επιλύσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης χωρίς καμία βοήθεια από τις ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τρίτη σε ιταλική εφημερίδα, το φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνι. Ο Ρόμνι διατηρεί μικρό προβάδισμα στην Αϊόβα, όπου την Τρίτη διεξάγεται η πρώτη προκριματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να κερδίσει και στο Νιού Χαμσάιρ.
   
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι το Παρίσι επιθυμεί να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι του μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου σε κυρώσεις κατά του Ιράν, παρόμοιες με εκείνες που προωθούν οι ΗΠΑ.
   
Περίπου 15 εκατομμύρια Aιγύπτιοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για την τρίτη και τελευταία φάση των βουλευτικών εκλογών, των πρώτων από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ τον περασμένο Φεβρουάριο.
   
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές θα συναντηθούν για πρώτη φορά την Τρίτη στην Ιορδανία, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την τελευταία τους συνάντηση. Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δεν τρέφουν, πάντως, ελπίδες για άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οικονομία

«Μία από τις παραμέτρους» της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του δημόσιου χρέους, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα στο πλαίσιο του PSI. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Βουλή, από το ελληνικό δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του δημοσίου χρέους, το διαπραγματεύσιμο χρέος αποτελεί το 77% του συνόλου και απ' αυτό το 93% διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.
   
Την ανάκληση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζήτησε σήμερα Τρίτη η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή που απηύθυνε προς τον Λ.Παπαδήμο. Στην επιστολή η Συνομοσπονδία ζητεί να πρυτανεύσει η λογική και να ανακληθούν οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η επιλογή της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας καταστρέφει θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά..
   
Πτωτικά κινήθηκε η παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών το 2011, αν και τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκαν λόγω της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών και κατά συνέπεια και των τιμών των προϊόντων. Επίσης, σημαντική μείωση παρουσίασε ο αριθμός των απασχολουμένων στον κλάδο.

Αθλητισμός

Αναγκαίο κακό χαρακτήρισε ο Γιώργος Κωστίκος, με δηλώσεις του την παραχώρηση του Αντελίνο Βιεϊρίνια στη Βόλφσμπουργκ, λόγω των οικονομικών προβλημάτων στον ΠΑΟΚ.

Η αυλαία του 2012 ανοίγει σήμερα, Τρίτη, με τρία ματς Σούπερ Λιγκ. Το πρώτο μέρος της της 15ης αγωνιστικής περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις: ΑΕΚ-Δόξα Δράμας (19:30), Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης (17:30), ΠΑΣ Γιάννινα-ΟΦΗ (17:30), ενώ την Τετάρτη ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος με τις δοκιμασίες Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και όχι μόνο.
   
Η επερχόμενη συνάντηση (εντός της εβδομάδας) ανάμεσα σε Βαγγέλη Μαρινάκη και Ερνέστο Βαλβέρδε αναμένεται να αποτελέσει την καθοριστική για τον σχεδιασμό του Ολυμπιακού την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Ο πρόεδρος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ θα επιστρέψει σήμερα, Τρίτη από το εξωτερικό. Εν τω μεταξύ τουρκικά δημοσιεύματα θέλουν τον Τζομπούρ να ζητά από τον Ολυμπιακό να φύγει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: