05 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Στην παραδοχή ότι η εντολή για να λυθεί το θέμα με τους βενζινοπώλες στην υπόθεση της εκπρόθεσμης ενημέρωσης του συστήματος Ηφαιστος ήταν δική του προχώρησε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. Ωστόσο, σημείωσε ότι το πώς θα λυνόταν το ζήτημα δεν ήταν δική του απόφαση, αλλά επιλογή του Γ.Καπελέρη. Ο κ. Οικονόμου «κάλυψε» πάντως τον πρώην γγ Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων, λέγοντας ότι «κακώς διώκεται».

Το πράσινο φως αναμένεται να ανάψει το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 15:30 το μεσημέρι της Πέμπτης, στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα με το οποίο κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες των υπουργείων, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει θέματα όπως η απελευθέρωση του κλάδου των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και διατάξεις για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών.

Εάν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τον μεικτό μισθό των 750 ευρώ τότε δεν έχει νόημα να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, με αφορμή τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για τη μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που να υιοθετεί τις απαιτήσεις της τρόικας. Αντίθετος με τις προτάσεις της τρόικας εμφανίζεται και ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που θα συγκληθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου παραπέμπεται το θέμα της εκλογής προέδρου του κόμματος. Θα προηγηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο στις 12 Ιανουαρίου όπου θα παρουσιαστεί σχετική εισήγηση. Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν μία μεταβατική διαρχία, να γίνει δηλαδή η εκλογή του νέου προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές και να παραμείνει ο ίδιος στην προεδρία έως τότε, με παράλληλη ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού. Ωστόσο, οκτώ μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησαν να ανοίξουν οι διαδικασίες άμεσα.

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τα Θεοφάνεια αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, που θα είναι ακόμη πιο έντονα το Σαββατοκύριακο.

Κόσμος

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση της δολοφονίας ενός Κινέζου επιχειρηματία και της μόλις έξι μηνών κόρης του, σε προάστιο της Ρώμης, από δύο οπλισμένους νεαρούς που προσπάθησαν να τον ληστέψουν. Ο άνδρας επλήγη από μια σφαίρα στο στήθος και σκοτώθηκε ακαριαία ενώ η κόρη του, την οποία κρατούσε στην αγκαλιά του, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και υπέκυψε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Ένας 24χρονος Γερμανός αντιμετωπίζει κατηγορίες για δεκάδες εμπρησμούς που αναστάτωσαν το Λος Αντζελες το περασμένο Σαββατοκύριακο, την ώρα που όλος ο κόσμος γιόρταζε τον ερχομό του καινούργιου χρόνου. Σύμφωνα με αστυνομικό ερευνητή κίνητρο φαίνεται να ήταν «η οργή κατά των Αμερικανών». Μία ημέρα πριν από τους εμπρησμούς, η μητέρα του 24χρονου είχε συλληφθεί στο Λος Άντζελες.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, προκαλώντας φόβους για έξαρση σεχταριστικής βίας. Στις επιθέσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 45 άτομα.

Η Ευρώπη «δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται την Ιταλία», η οποία «έχει κάνει το καθήκον της» σε δημοσιονομικό επίπεδο, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ογδόντα χρόνια μετά τις ληστείες και τους φόνους που διέπραξε το θρυλικό ζεύγος Μπόνι και Κλάιντ, η ιστορία τους συνεχίζει να συναρπάζει. Τουλάχιστον αυτό ελπίζει μια οικογένεια στο Μιζούρι που δημοπρατεί δύο σπάνια όπλα που πιστεύεται ότι ανήκαν στο διαβόητο ζευγάρι κακοποιών.

Οικονομία

Ρυθμίσεις για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την περαιτέρω απελευθέρωση υπηρεσιών εμπεριέχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί σήμερα, Πέμπτη, προς εξέταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που αποτελούν απαίτηση της τρόικας έχουν το προηγούμενο διάστημα υπάρξει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας.

Την πρόβλεψη ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα βαθύνει στις αρχές του 2012 και ότι οι οικονομικές πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης θα παραμείνουν έντονες τους προσεχείς μήνες διατυπώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η ύφεση στη ζώνη του ευρώ θα οδηγήσει τελικά σε μια πιο συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών που την απαρτίζουν, σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες και σε επιμερισμό του κινδύνου.

Την επέκταση του ρόλου των φοροελεγκτικών εταιρειών και των φοροτεχνών προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα εξετασθεί σήμερα, Πέμπτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου οι Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης που δεν ελέγχονται από νόμιμους ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, υποχρεούνται να ελέγχονται από Φοροτέχνες - Ελεγκτές Ειδικών Προσόντων (ΦΕΕΠ) που εργάζονται σε φοροελεγκτικές εταιρείες, οι οποίοι χορηγούν ειδική Έκθεση Φορολογικών Ευρημάτων (ΕΦΕ). 

Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχέδιου το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί δύνανται να αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρείες ή κοινοπραξίες αυτών την ενημέρωση των οφειλετών τους για τις οφειλές και για τα τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων ή αποπληρωμής των χρεών αυτών.

Αθλητισμός

O τραυματισμός του Ζαν Αλεν Μπουμσόνγκ και η η επικείμενη αποχώρηση του Σεντρίκ Καντέ για το Κόπα Άφρικα δημιουργούν πλέον ένα πολύ μεγάλο κενό στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού, γεγονός που κάνει απαραίτητη την απόκτηση κεντρικού αμυντικού.

Η Μπαρτσελόνα είναι από τώρα στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας καθώς την Τετάρτη συνέτριψε 4-0 την Οσασούνα στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τη φάση των «16» και δεν ανησυχεί εν όψει της ρεβάνς.

Η Λιβαδειά θα είναι τελικά ο επόμενος προορισμός του Σουμπίνιο. Ο Βραζιλιάνος - που αγωνιζόταν δανεικός στον ΟΦΗ αλλά την προηγούμενη εβδομάδα «επιστράφηκε» στον Ολυμπιακό - θα συνεχίσει την καριέρα του στον Λεβαδειακό και πάλι υπό τη μορφή δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: