27 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ότι η τρόικα έχει ζητήσει εξορθολογισμό και απολύσεις στο Δημόσιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου των απαιτήσεων της τρόικας, εν όψει της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη συνάντηση για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί θα έχει σήμερα, Παρασκευή, με το κλιμάκιο της τρόικας ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο των επαφών των δανειστών με τους επικεφαλής των υπουργείων. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το σχέδιο νόμου αναμένεται να πάρει το δρόμο της Βουλής στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ θα προηγηθεί νέος γύρος επαφών με τα κόμματα, τα συνδικάτα και τους φορείς.

Σύσκεψη με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τη στάση του Κινήματος στις κρίσιμες ψηφοφορίες που προγραμματίζονται στη Βουλή, έχει συγκαλέσει για σήμερα, Παρασκευή, ο Γ.Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της ΚΟ και πολύ περισσότερο να διακυβεύεται το έργο της κυβέρνησης. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των δηλώσεων του Μιχ.Χρυσοχοΐδη, με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για διαγραφή του.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα επόμενα 24ωρα, ενώ ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση από τη Δευτέρα. Σήμερα, Παρασκευή, η θερμοκρασία στην Αττική δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη τους 4 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις και φτάσουν τα 7 μποφόρ.
Πρόταση για 24ωρη απεργία στις 14 Φεβρουαρίου απηύθυνε στους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η ΟΛΜΕ. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 4 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ.

Κόσμος

Δύο δέματα που προέρχονταν από το Μεξικό και περιείχαν συνολικά 16 κιλά κοκαΐνης παραδόθηκαν κατά λάθος την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Τα δύο δέματα, που έφεραν ένα λογότυπο παρόμοιο με αυτό των Ηνωμένων Εθνών, έφτασαν στις 16 Ιανουαρίου. Όταν διαπιστώθηκε τι περιείχαν σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκαν οι αμερικανικές αρχές.

Στην μεγάλη οθόνη τον ερμηνεύει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια μυστηριώδης προσωπικότητα που αποτέλεσε εκπρόσωπο της επιβολής του νόμου στην Αμερική για περίπου 50 χρόνια. Ο διευθυντής του Γραφείου Ερευνών και αργότερα του FBI, Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, ενέπνεε τον φόβο και τον θαυμασμό, ενώ τις πράξεις του, άλλοι τις καταδίκασαν και άλλοι τις εκθείασαν. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, υπήρχαν μυστικά που αν διέρρεαν θα κατέστρεφαν την εικόνα, την καριέρα και τη ζωή του. Ποια από αυτά, όμως, είναι αλήθεια και ποια ψέματα;

Για «ακούσιες βλάβες» κατηγορείται ο ιδιοκτήτης της γαλλικής εταιρείας εμφυτευμάτων στήθους, Poly Implant Prothese (PIP), ο οποίος συνελήφθη στη νότια Γαλλία την Πέμπτη. Ο 72χρονος Ζαν Κλοντ-Μας συνελήφθη νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην κατοικία της συντρόφου του στη Βαρ, τέθηκε υπό δικαστική επιτήρηση και αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατέβαλε εγγύηση 100.000 ευρώ.

Συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών το βράδυ της Παρασκευής το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα σχετικά με τη Συρία. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στη διάρκεια της συνάντησης το Μαρόκο σκοπεύει να διανείμει ένα «αραβικό σχέδιο» που στηρίζει το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου να εγκαταλείψει ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, το αξίωμά του.

Κατηγορίες αντήλλαξαν για άλλη μία φορά οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Νιουτ Γκίνγκριτς και Μιτ Ρόμνεϊ, σε ντιμπέιτ στη Φλόριντα, λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες προκριματικές εκλογές στην Πολιτεία. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ν.Γκίνγκριτς, επανέλαβε την κατηγορία ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι ο υποψήφιος με την πιο έντονη αντι-μεταναστευτική πολιτική. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης είπε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι «αποκρουστικός».

Οικονομία

Μείωση επικουρικών συντάξεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, «ευελιξία» στους μισθούς και αναδρομική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% από την 1η Ιανουαρίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το υπόμνημα της τρόικας προς την κυβέρνησης εν όψει του νέου Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ακόμα, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν το κενό του 2011. Όλο το κείμενο με τις εντολές της τρόικας.

Διευκρινίσεις μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου με τις απαιτήσεις της τρόικας για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ. ευρώ, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Όπως είπε, δεν τίθεται θέμα αύξησης αντικειμενικών αξιών ή νέων φορολογικών μέτρων.
Κρίσιμη συνάντηση για τα θέματα που αφορούν στους μισθούς και τα εργασιακά θα έχει την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης με τους επικεφαλής της τρόικας. Η πρόθεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει στην τρόικα τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού και τον κατώτατο μισθό, διαφάνηκε στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Λ.Παπαδήμο το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ εξετάζεται να προταθεί ως αντιστάθμισμα η διεύρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Αθλητισμός

Ο γ.γ. της UEFA Τζιάνι Ιφαντίνο, παραχώρησε συνέντευξη σε ελληνική αθλητική εφημερίδα, λέγοντας ξεκάθαρα ότι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κινδυνεύουν με βαριές τιμωρίες εάν δεν εναρμονιστούν με το financial fair play, το νέο σύστημα εξισορρόπησης των εσόδων και των εξόδων των ομάδων. «Τιμωρήσαμε ήδη τον ΠΑΟΚ, αλλά του δώσαμε μία δίκαιη δεύτερη ευκαιρία για να προσαρμοστεί». Τραβέρσο: «ΑΕΚ και ΠΑΟ στην Πειθαρχική τον Φεβρουάριο».

Πιο άνετα δε θα μπορούσε να περάσει η Βαλένθια από την έδρα της Λεβάντε, αφού νίκησε 3-0 μέσα στο «Θιουτάτ» και πέρασε στα ημιτελικά του Copa del Rey. Εκεί την περιμένει η Μπαρτσελόνα, με πρώτο ματς στο «Μεστάγια» την 1η Φεβρουαρίου και ρεβάνς στο «Καμπ Νου» στις 8 Φεβρουαρίου. Οι «νυχτερίδες» σάρωσαν την «αιώνια» αντίπαλό τους, στον δεύτερο μεταξύ τους προημιτελικό και προκρίθηκαν στους «4», σε συνδυασμό με το 4-1 του πρώτου αγώνα στο «Μεστάγια». Αντίθετα, οι γηπεδούχοι θα αρκεστούν στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν την έξοδο στην Ευρώπη, μέσω της Primera Division.

Ο Τζιμπριλ Σισέ επέστρεψε στα γκολ για τη Λάτσιο, αλλά η ομάδα του έχασε με 3-1 στο Μιλάνο από την Μίλαν και έτσι οι «ροσονέρι» ήταν αυτοί που πέρασαν στα ημιτελικά του Coppa Italia, όπου θα αντιμετωπίσουν τη Γιουβέντους. Η ανατροπή για τη Μίλαν έγινε μέσα σε λίγα λεπτά, με τον Ρομπίνιο να ισοφαρίζει στο 15' και τον Ζέεντορφ να κάνει το 2-1 στο 18', ενώ Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Δεν υπάρχουν σχόλια: