21 Μαΐου, 2011

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ».

image Το θέμα με τον Ενιαίο Κωδικό Αριθμό Μητρώου (Ε.ΚΑ.Μ.) τον είχε πρωτοφέρει πρώτος ο Υπουργός της τότε Κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου  Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας το 1986.

Σας παραθέτουμε τα Πρακτικά της τότε συνεδριάσεως της Βουλής, καθώς και μια επιστολή στον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (και νυν Θεσσαλονίκης) κ. Άνθιμο.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 19 ΜΑΪΟΥ 1986

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΕ΄

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ

Νομίζω ότι είναι ανάγκη κύριε Πρόεδρε, να επισπευθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου και να το συζητήσουμε με την διαδικασία του επείγοντος. Σ.Σ. Σε τρεις ημέρες ψηφίστηκε κατά πλειοψηφίαν ο νόμος δια τον ΕΝΙΑΙΟ ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ στην Βουλή των Ελλήνων. Ενώ σε άλλες χώρες ακόμη συζητείται και πουθενά δεν καθιερώθηκε.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΝΔ)

Από δω και πέρα ο Ελλην πολίτης αντ’ να υφίσταται τους φακέλλους εκείνους, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει, θα φακελλωθεί ηλεκτρονικά. Μου κάνει εντύπωση πραγματικά που η Κυβέρνηση σε νομοσχέδια δευτερεύοντα αφήνει άνετη τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο και σε νομοσχέδια τα οποία είναι σημαντικά ζητάει τη διαδικασία του επείγοντος. Ρωτώ ευθέως τον κ. Υπουργό Εσωτερικών. Αν αποσύρει τη διάταξη του ενιαίου κωδικού αριθμού εμείς ψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Την αποσύρετε; Δώστε μια απάντηση; Αυτή είναι η πιο επίμαχη διάταξη. Κύριε Υπουργέ της Προεδρίας δεν μπορεί να κάνει λάθος Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΤΥΠΟΣ. Δεν μπορούν να κάνουν λάθος «ΤΑ ΝΕΑ», «ΤΟ ΒΗΜΑ», «Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «Η ΑΥΓΗ», «ΤΟ ΑΝΤΙ». Ολοι τους κάνουν λάθος; Ολοι τους εκφράζουν αυτούς τους κινδύνους. Και απέναντι αυτού του θέματος δεν πήρατε θέση.

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ (Εισηγητής Πλειοψηφίας). Η μεγάλη καινοτομία που εισάγεται με το παρόν νομοσχέδιο είναι ασφαλώς η έκδοση του νέου τύπου ταυτότητας. Η καινοτόμα αυτή δεν θα ήταν ουσιαστικά καινοτομία αν δεν συνοδευόταν από τον ΕΚΑΜ. (Οι ταυτότητες) εκδίδονταν από τις αστυνομικές αρχές και λειτουργούσαν καθαρά με αστυνομικό χαρακτήρα. Στον τελευταίο μάλιστα τύπο πρόσθεσαν και τα δακτυλικά αποτυπώματα, έτσι που να μας θυμζουν εγκληματολογικό αρχείο. Σ.Σ. Κατά γνώμες «ειδικών» ουδεμία ταυτότητα με οποιοδήποτε «ενιαίο κωδικό αριθμό» δεν είναι δυνατόν να μην πλαστογραφηθεί ενώ κύριε Πετραλιά τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν πλαστογραφούνται με ΤΙΠΟΤΑ. Και ο σκοπός της ταυτότητας είναι ή το θέλουμε ή όχι καθαρά Αστυνομικός. Στα πρακτικά της Γερμανικής Βουλής 28/2/86 αναφέρεται επί λέξει «Μηχανικώς αναγνώσιμα στις ταυτότητες θα είναι το όνομα, η ημερομηνία γεννήσεως και ο αριθμός ταυτότητας η δε μηχανική ανάγνωσις θα χρησιμοποιείται από την Αστυνομία και στους συνοριακούς σταθμούς από τις Τελωνειακές Αρχές δια πληροφορίες από το Αρχείον Καταζητούμενων».

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ (ΝΔ)

Η ουσία είναι η επικινδυνότητα και η σημασία του θεσμού είναι στο «ΕΝΙΑΙΟ». Ο τόνος πάει στο «ΕΝΙΑΙΟ» και όχι στον «ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ». (Ο ΕΚΑΜ) απειλεί με λεηλασία και λαφυραγώγηση του ιδιωτικού βίου των πολιτών. Και η ΑΝΩΝΥΜΙΑ του πολίτη της σημερινής εποχής δυστυχώς απέμεινε η μοναδική του δύναμη, αυτή η ανώνυμα του πολίτη.

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ (ΚΚΕ)

Πρώτα - πρώτα να απαλειφθούν (απ' το νομοσχέδιο) όλα τα στοιχεία που αφορούν την ΥΓΕΙΑ και τον ΕΝΙΑΙΟ ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ (ΔΗΑΝΑ)

Πιστεύω σπ δεν έχετε την διάθεση ώστε το παρόν νομοσχέδιο να αποτελέσει ένα είδος κακής παρενέργειας. Να δημουργήσει προβλήματα στην ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερα από ό,τι φαντάζεσθε.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΠΠΟΣ (ΚΚΕ)

Βεβαίως από κει και πέρα υπάρχει το θέμα των ταυτοτήτων, του ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ που όπως ειπώθηκε και προηγούμενα, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για το ηλεκτρονικό φακέλλωμα.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ (ΝΔ - ΚΟΔΗΣΟ)

Εγώ θα χαρακτηρίσω αυτό το νομοσχέδιο με μα μόνο λέξη: Είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΚΤΟΝΟ κατά το ΕΘΝΟΚΤΟΝΟ. Σκοτώνει δηλαδή την ελευθερία, παρέχει όλες τις δυνατότητες να σκοτώσει κάθε ίχνος ατομικής ελευθερίας. Ο πολίτης γίνεται αριθμός, η κάθε πληροφορία θα είναι στα χέρια του «Μεγαλιναδελφου» κατά Οργουελ, δηλαδή του κράτους, που σήμερα είναι ΠΑΣΟΚ, αύριο ένας κάποιος Παπαδόπουλος ή ενδεχομένους ξένος κατακτητής.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΡΕΤΤΑΚΗΣ (ΚΚΕ)

Ο ΕΚΑΜ είναι η ταυτοποίηση ενός προσώπου με ένα αριθμό. Αυτός ο αριθμός χρησιμοποιείται σε διάφορα αρχεία τα οποία παραθέτει το νομοσχέδιο. Το πρόβλημα δεν είναι αν τα στοιχεία που περιέχει η ταυτότητα είναι γνωστά ή όχι. Το μέγα θέμα είναι η ΣΥΖΕΥΞΗ των ΑΡΧΕΙΩΝ. Τα αρχεία φυλάσσονται σε μαγνητοταινίες. Οι μαγνητοταινίες όμως μπορούν να αντιγραφούν. Και μπορούν να αντιγραφούν π.χ από μια υπηρεσία όπως είναι η ΚΥΠ ή η ΥΠΕΑ και μπορούν να συζευχθούν και να προστεθούν σ' αυτές ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ τα οποία οι υπηρεσίες αυτές μαζεύουν μυστικά χωρίς να το ξέρει ο πολίτης.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ (ΝΔ)

Ο μόνος λόγος που χρειάζεται ο ενιαίος κωδικός αριθμός είναι για να μπορούν να συσχετισθούν ετερόκλητα αρχεία, δηλαδή, να μπορούν να συσχετισθούν εύκολα. Γιατί και χωρίς τον κωδικό αριθμό θα μπορούσαν να συσχετισθούν, αλλά τότε θα ήταν δύσκολο.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ (ΕΔΑ)

Καλώ την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 4 που καθιερώνει την ταυτότητα με τον Ενιαίο κωδικό αριθμό Μητρώου. Και αυτό γιατί:Μια παροιμία από το χωριό μου λέει «Κυλάει το αυγό προς την πέτρα, σπάει το αυγό. Κυλάει η πέτρα προς το αυγό σπάει πάλι το αυγό». Σε όλες τις περιπτώσεις σπάει το αυγό. Ο πολίτης είναι το αντικείμενο που αντιπαλεύεται το Κράτος και βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, πάντοτε πληρώνει τα σπασμένα.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 21 -5-86

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ

Πώς είπατε ότι δεν εφαρμόστηκε στην Γαλλία και στην Γερμανία, κύριε Παπακωνσταντίνου και μεταφέρατε αναληθείς πληροφορίες στην Εθνική αντιπροσωπεία; Σεις που είστε αδελφοποιητός, ο Αρχηγός σας με τον κύριο Κολ, δεν παρακολουθήσατε στη Γερμανική Βουλή προ του Πάσχα την τεράσπα συζήτηση που έγινε ακριβώς πάνω σ' αυτόν τον νόμο για το σύστημα αυτό το οποίον πέρασε σε ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ στο σημείο του ΚΩΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ κλπ.

Σ.Σ. Ο κύριος Κουτσόγιωργας στερούμενος μάλλον γνώσεως της Γερμανικής κάνει λάθος δεν πέρασε ΤΙΠΟΤΑ στην Γερμανική Βουλή για ενιαίο κωδικό αριθμό. Οι πληροφορίες μας είναι από στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας.

ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 28-2-86 ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΠΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, Η ΧΡΟΝΟΛΟΠΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ ΘΑ ΑΝΑΓΙΓΝΩΣΚΕΤΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΣ (COMPUTERS) ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝ. ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ. Η ΔΕ ΑΝΑΓΝΩΣΙΣ ΘΑ Π-ΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΠΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΝ ΧΡΗΣΙΝ. (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΑ ΕΓΚΛ. ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ). Επίσης το θέμα του ενιαίου κωδικού αριθμού δεν συζητείται καν στην Βρετανική Βουλή. Ούτε αυτή η «Σιδηρά κυρία Θάτσερ» δεν το τολμά. Διότι ο ενημερωμένος Αγγλικός Λαός τον θεωρεί «ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ» και τον απορρίπτει καθ' ολοκληρίαν. Η πηγή των προσφάτων αυτών πληροφοριών μας είναι εξέχων Ελλην επιστήμων στην Αγγλία.

Θα θέλαμε να μάθουμε από τον τόσο «ενημερωμένο» κύριο Κουτσόγιωργα πόσες σελίδες έχει μια κουβανέζικη ταυτότητα μα και η Κυβέρνηση στην οποίαν ανήκει έχει να παράδειγμα το «παραμυθένιο κράτος του Φιντέλ Κάστρο». Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι η ταυτότητα ΚΑΘΕ ΚΟΥΒΑΝΕΖΟΥ ΕΧΕΙ 26 ΣΕΛΙΔΕΣ όπου είναι καταγραμμένο όλο το γενεολογικό του δένδρο μέχρι και ποιο «νούμερο» παπούτσια φοράει. Μια και η κουβανέζικη Πρεσβεία στην Αθήνα εμάς μας αγνοεί. Ας ρωτήση ο κ. Υπουργός και αν λέμε ψέματα να μας μηνύση ή ο ίδιος ή ο Πρέσβυς της Κούβας! Από το 1933 ο Χίτλερ προσπάθησε με τα μέσα της εποχής του να φακελλώση τον γερμανικό λαό. Το θρήσκευμα είχε και τότε προαιρετικόν χαρακτήρα παρ' όλα αυτά 600.000 Εβραίοι εδήλωσαν το θρήσκευμά τους. Με την έκδοσιν των ρατσιστικών νόμων της Νυρεμβέργης το 1935 οι οποίοι όριζαν νομίμως ποιος είναι Εβραίος, τέλειωσε ο πρώτος γύρος και βάσει των νόμων αυτών καταμετρήθηκαν όλοι οι Εβραίοι της Γερμανίας το 1937, και τότε διαβεβαιώθηκαν όλοι ότι η καταγραφή αποτελεί στοιχείο μόνον για στατιστικές μελέτες και συστηματοποιήσεις. Το 1938 είχαν ήδη δημιουργηθεί από την Γκεστάπο και τα SS οι λίστες των Εβραίων που θα εξορίζονταν ή θα πήγαιναν στα «στρατόπεδα εργασίας». Θα ήταν βέβαια παρακινδυνευμένο να συγκρίνουμε την απογραφή του 37/38 με τις σημερινές προσπάθειες ΕΞΑΡΙΘΜΙΣΜΟΥ των πολιτών. Πρακτικώς παραμένει όμως μέχρι ποιο σημείο μπορούν τα στοιχεία καθενός μας να χρησιμοποιηθούν αδιστάκτως εναντίον μας. (MIRKO SMILZANIC από το βιβλίο UOLKSZAHLUNG 83. ELEFANTEN PRESS BERLIN 1983). Πληροφορούμε επίσης τον κύριο Υπουργό ότι: Οι Έλληνες ειδικοί της πληροφορικής διατύπωσαν μέσω της Επιστημονικής τους Ένωσης της Ε.Π.Υ. συγκεκριμένες θέσεις για να δούμε κριτικά τόσο το Νόμο περί ΕΚΑΜ όσο και το Νομοσχέδιο για την προστασία του πολίτη.

Ειδικότερα για τον ΕΚΑΜ η Γενική Συνέλευση της ΕΠΥ (29/5/86) διετύπωσε ως εξής τις θέσεις της: Η καθιέρωση του ΕΚΑΜ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και αποτελεσματικότητα των δημοσίων οργανισμών. Η καθιέρωση ενιαίου κωδικού αριθμού γενικευμένης χρήσης περιέχει «δυνάμει» τον κίνδυνο καταχρηστικών συσχετίσεων προσωπικών πληροφοριών και γι' αυτό μας βρίσκει αντίθετους. Εμείς (η ΕΠΥ) πιστεύουμε ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να αποτρέψη ολικά την δυνατότητα καταχρηστικής αξιοποίησης ενός γενικευμένου ΕΚΑΜ. Η ΕΠΥ πιστεύει ότι στη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα η πληροφορική, δεν αποτελούν μόνο πηγή πλούτου ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ και καταλήγει ο κ. ΣΤΑΘΗΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ στο εμπεριστατωμένο άρθρο του στον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ (14 Αυγούστου 1986 αριθμός φύλλου 33 (1684) - ότι οι δυνάμεις αντίστασης, οι θύλακες περιφρουρήσεως των ανθρωπίνων αξιών θα - ΟΡΘΩΘΟΥΝ - μέσα στην κοινωνία από τις ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΣ (της τεχνολογίας στη συγκεκριμένη περίπτωση).

Το ζητούμενο ασφαλώς είναι ΠΟΤΕ θα συμβούν αυτά: ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΠΟΠΑΛ, ΤΟ ΤΣΑΛΛΕΝΤΖΕΡ Η ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ... Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. ΓΕΩΡΠΟΣ ΠΑΣΧΟΣ σε άρθρο του στην «Αυγή» 15-6-86 για τον ΕΚΑΜ γράφει: Ο ρόλος των κρατικών μηχανισμών αστυνόμευσης καθίσταται κεντρικός για το σύνολο των κρατικών λειτουργιών. Η αποτελεσματική προστασία του πολίτη από τις απεριόριστες δυνατότητες παρακολούθησης και ελέγχου που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες είναι περίπου αδύνατη. Οι δραστηριότητες του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ η άρνηση των ΓΑΛΛΩΝ να εφαρμόσουν τον ΕΚΑΜ εξαιτίας των κινδύνων που περιέχει για τις ατομικές ελευθερίες ακόμη και οι επισημάνσεις του ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ Συνταγματικού Δικαστηρίου προσφέρουν ασφαλώς κάποια επιχειρήματα για την στοιχειώδη ΑΜΥΝΑ του πολίτη. ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ.

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΚΟΥΤΣΟΠΩΡΓΑΣ (Υπ. Εσωτερικών)

Εμείς απλώς θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι με την ταυτότητα θα πάμε σε μια εξυπηρέτηση του πολίτη μέχρι το 2000. Η νέα αντίληψη που θα αρχίση μετά το 2000 που θα έρθουν οι νεώτεροι ασφαλώς θα είναι το νέο μοντέλο, οι νέες μελέτες που ήδη έχουν αρχίσει σε ορισμένες προηγμένες χώρες όπως είναι η Ιαπωνία και η Γαλλία. Είναι γνωστή σ" όλους η SMART CARD κλπ. που έχουν αποδώσει ασύλληπτα σε ρεαλισμό κλπ.

Σ.Σ. Στο βιβλίο οτις σελ. 64-65 του Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Μουλατσιώτη «πότε θα γίνη η δεύτερη παρουσία του Κυρίου μας» αναγράφεται: Ο Δόκτορας PATRICK FISKET διαπρεπής ηλεκτρονικός επιστήμονας λέγει: «Νομίζω πως υπάρχει ένα ακόμα βήμα που μας χωρίζη μεταξύ του τώρα και της ανόδου στην αρχή του υπερδιδάκτορα ο οποίος θα ελέγχη την οικονομία όλης της γης. Και το βήμα αυτό είναι η έκδοση μιας κάρτας ακόμη πιστωτικής η οποία ήδη είναι έτοιμη. Θα εκδοθή για δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Θα διαφημισθή σαν η καλύτερη γιατί θα είναι και η πιο εύχρηστη. Ο καθένας θα πρέπει να απόκτηση μια». Δηλ. Κύριε Υπουργέ σαν την SMART CARD;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ (ΚΟΔΗΣΟ)

Ζούμε στην Ελλάδα δεν ζούμε αλλού. Είναι άλλο να ψηφίσουμε ένα νόμο τώρα με την διαδικασία του επείγοντος με τον οποίον ανοίγουμε το δρόμο στην πληροφορική και άλλο να λέμε ότι έχουμε ένα έτοιμο νομοσχέδιο με το οποίο θα ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο η πληροφορική δεν θα χρησιμοποιηθή εις βάρος του άτομα του πολίτη. Το παρόν νομοσχέδιο και ιδιαίτερα το άρθρο το οποίον αφορά τα στοιχεία της ταυτότητος που εισάγει στην πληροφορική δεν μπορεί να ψηφισθή από μας. Ζούμε στην Ελλάδα, δεν ζούμε σε άλλη χώρα.

ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ (ΕΣΠΕ)

Αν θέλετε κύριε Πρόεδρε δεν θα είμαι από αυτούς που θα επιμένω σώνει και καλά ότι με αυτό το καινούργιο δελτίο ταυτότητας θα φακελλωνόμαστε. Ισως να μην έχη τέτοιες προθέσεις η Κυβέρνησις, ενδεχόμενα αύριο να έλθη άλλη Κυβέρνηση που θα κάνει χρήση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και του συγκεκριμένου δελτίου ταυτότητος. Αυτά ήθελα να πω κύριε Πρόεδρε σ' ό,τι αφορά το νομοσχέδιο γιατί πράγματι όχι μόνο δεν καλυτερεύει τις σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη αλλά αντίθετα μ' αυτό το καινούργιο δελτίο ταυτότητος θα αστυνομεύεται πλέον ο πολίτης στο χειρότερο βαθμό που έχει αστυνομευθεί μέχρι τώρα.

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΛΗΣ

Τέλος έγινε μια προσπάθεια να υποβιβασθή το φακέλλωμα με το επιχείρημα ότι με τα στοιχεία τα οποία αναφέρει η ταυτότητα τι είδους φακέλλωμα να γίνη. Κύριοι Συνάδελφοι το θέμα του φακελλώματος δεν είναι τα στοιχεία ταυτότητος, είναι τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν πίσω απ' όλα αυτά τα έγγραφα, τα οποία έχουν τον κωδικό αριθμό... θα ήθελα να πω και να υπενθυμίσω ότι υπάρχη στην πολιτική επιστήμη ένας όρος ο οποίος λέγεται «μεταμφίεση» και χρησιμοποιείται όταν στον πολιτικό αγώνα τα κόμματα επιδιώκουν άλλα πράγματα από εκείνα που φανερά ζητούν ή δηλώνουν (σελίς 68-87).

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ (ΝΔ)

Αλλά η εισαγωγή της και μάλιστα με το σύστημα του ΕΚΑΜ στην παρακολούθηση της ζωής του πολίτης είναι επικίνδυνη για τις ατομικές ελευθερίες εφ' όσον δεν συνοδεύεται με τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Αποτελεί την προσωπική αρίθμηση των πολιτών δηλ. το ηλεκτρονικό φακέλλωμα των πολιτών. Ετσι το κράτος αποκτά την δυνατότητα της παρακολουθήσεως της ιδιωτικής ζωής του ατόμου παραβιάζοντας συνταγματικές διατάξεις δια την κατοχύρωση των ατομικών ελευθεριών.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (ΝΔ)

Πρώτα - πρώτα το νομοσχέδιο αυτό είναι ψευδεπίγραφο κύριε Πρόεδρε και αρνούμαι να το ψηφίσω. Αν θα ήθελε κανείς να βάλη την πραγματική ετικέτα του νομοσχεδίου θα έπρεπε να ονομάση ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ IΔΙΩΝΥΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΛΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Πώς καταργείτε την ένδειξη αυτή που δείχνει την θρησκεία του Ελληνα πολίτη όσων έχουν θρήσκευμα; Γιατί αυτή η ευαισθησία να φύγη η έννοια του θρησκεύματος; Αν κάποιος δεν θέλει να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας δεν θα δηλώνη θρήσκευμα. Τι το απλούστερο; Προς τι αυτή η ευαισθησία;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΞΑΡΧΑΣ (ΝΔ)

Ειλικρινά να σας βεβαιώνω κύριοι Συνάδελφοι ότι αυτές τις μέρες πολύ έντονα ξανάρχεται στο μυαλό μου αυτό που έχω διαβάσει σε μερικά ιστορικά κείμενα και που αναφέρεται στην τελευταία εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών τον Απρίλιο του 1941 όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα. Ο σπήκερ εκείνος είχε πει το εξής: «Σας μιλούμε για τελευταία φορά ελεύθερα. Σε λίγο ο σταθμός δεν θα είναι Ελληνικός» Κύριοι Συνάδελφοι με πολύ πόνο κάνοντας λίγη παράφραση σας λέγω και εγώ τούτο. Είναι η τελευταία φορά που ελεύθεροι άνθρωποι μιλούν από τούτο το Βήμα. Στο εξής θα μιλούν οι ενιαίοι κωδικοί αριθμοί μητρώου που καθιερώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ο καθένας από μας γίνεται ένας κωδικός αριθμός που αντιστοιχεί σε μα θυρίδα μέσα σ' έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με μικρή αποθήκη πληροφοριών η οποία εμπλουτίζεται ερήμην μας με στοιχεία που μας αφορούν αυτεπάγγελτα και αυτόματα από τις κρατικές Υπηρεσίες. Ετσι πια είναι εύκολο στο ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΛΦΟ που πολύ προφητικά έχει προβλέψει ο Οργουελ να μας παρακολουθεί κάθε στιγμή οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε. Ποτέ άλλοτε ο Οργουελ δεν δικαιώθηκε τόσο απόλυτα όσο με τούτο το νομοσχέδιο.

Ε, λοιπόν κύριοι συνάδελφοι όχι. Εγώ σας αρνούμαι αυτό το δικαίωμα. Εγώ γεννήθηκα ελεύθερος άνθρωπος έχω εγώ την δική μου ταυτότητα τη δική μου αξιοπρέπεια και την δική μου ιστορία. Έχω τα δικά μου όνειρα και τις δικές μου φιλοδοξίες. Σας αρνούμαι το δικαίωμα να με μεταβάλλεται σε ενιαίο κωδικό αριθμό Μητρώου. Δεν το έχετε αυτό το δικαίωμα. Αυτά τα πράγματα δεν τα είπατε στον Ελληνικό λαό. Ούτε πήρατε από τον Ελληνικό λαό εντολή και εξουσιοδότηση να τον φακελλώσετε. Θα σας πω κάτι ακόμα και να το θυμάστε. Το ηλεκτρονικό φακέλλωμα μοιάζει με τον πυρηνικό αντιδραστήρα. Περισσότερο κινδυνεύουν από αυτόν εκείνοι που τον έχουν κατασκευάσει.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ (ΝΔ)

Αισθάνομαι γι' αυτή την ανάγκη να προσθέσω και τη δική μου φωνή, να εκφράσω και την δική μου προσωπική αντίθεση. Αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να βροντοφωνάξω «όχι» & αυτό το ηλεκτρονικό φακέλλωμα του Ελληνικού λαού... ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ "ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΑΜ. Σκεφθείτε κύριε Υπουργέ ότι αν υπήρχε ο ΕΚΑΜ στα χέρια του Χίτλερ από τα στρατόπεδα του δεν θα είχε γλιτώσει ούτε ένας Εβραίος γιατί θα είχαν την δυνατότητα προσθέτοντας κάποια στοιχεία στον κωδικό αριθμό του κάθε Εβραίου να ξέρουν ποιος είναι Εβραίος και που κατοικεί.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (ΝΔ)

Επίσης θα ήθελα να παρατηρήσω ότι θα γεννηθούν οπωσδήποτε με τον ΕΚΑΜ και για τα περιλαμβανόμενα σ' εκείνον στοιχεία από την ιδιωτική μας ζωή την οποία δικαιούται ο καθένας μας να την έχη απόρρητη, θέματα αντισυνταγματικότητας, παραβιάσεως και του αρθρ. 2 του συντάγματος που λέει ότι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και του αρθρ. 5 που αναφέρεται στην προσωπική ελευθερία των Ελλήνων και άλλων σχετικών διατάξεων. Θα γεννηθούν επαναλαμβάνω οπωσδήποτε τέτοια θέματα αντισυνταγματικότητος. Ηδη έχει αναφερθή στην αίθουσα της Βουλής ότι παρόμοια διάταξη επικυρώθηκε από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Δυτικής Γερμανίας. Το ότι το (ΕΚΑΜ) αποτελεί ηλεκτρονικό φακέλλωμα εμείς το πιστεύουμε απόλυτα. Και είναι ενδεχόμενο ορισμένοι ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΠΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Θ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΜ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ Ή ΑΠ' ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ, ΠΟΥ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙ-ΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ. Θα υπάρξη ένα πρόβλημα. Θα θέλαμε να μας έλεγε ο κύριος Υπουργός πώς σκέπτεται να το αντιμετωπίση; Εκτός αν όπως λέγει ο συνάδελφος κύριος Μπουλούκος είναι ΗΘΕΛΗΜΕΝΟ ΚΕΝΟ.

Σ.Σ. Ο Α. Αϊνστάιν στο βιβλίο του «Ο Σημερινός άνθρωπος» γράφει: «Μήπως δεν φοβάμαι την ενδεχομένη τυραννία μιας παγκόσμιας Κυβερνήσεως; Βέβαια την φοβάμαι. Πιστεύω πώς θα έλθη και μάλιστα με επικίνδυνη μορφή». Το μέσον για την επιβολή αυτής της παγκοσμίας Κυβερνήσεως ανέφερε ο Πρόεδρος και ειδικός στατιστικών Αναλύσεων της Κοινής Αγοράς στις Βρυξέλλες Δρ. Η. ELADEMAN σε μια ειδική ανακοίνωση ειδικών όπου είπε μεταξύ των άλλων ότι «με την χρήση 3 εξαψηφίων αριθμών μπορεί ολόκληρος ο πληθυσμός της γης να πάρει κι ένα δικό του ανεξάρτητο νούμερο» και κατέληξε ότι «το σύστημα αυτό θα μπορούσε να γίνη όργανο για την ειρήνη του κόσμου ή να χρησιμοποιηθεί σαν ΟΠΛΟ κάποιου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ!!!». Αλλά γιατί μόνο δικτάτορας; Όταν όποιος έχει πρόσβαση στα COMPUTERS θα μπορεί να ελέγχη ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ και για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ

Οι «Ιαβέρηδες» θα έχουν εύκολο παιχνίδι στην σύλληψη του κάθε «Γιάννη - Αγιάννη» που το κλέψιμο ενός «καρβελίου ψωμίου» θα τον κυνηγά μα ζωή ολόκληρη έστω και αν πραγματικά μετανοήση να γίνει «Αγιος», και το χειρότερο ο συγκεκριμένος Ιαβέρης των «Αθλίων» του Βίκτωρος Ουγκώ ήτανε ΑΝΘΡΩΠΟΣ, τουλάχιστον στο τέλος, το COMPUTERS γίνεται άνθρωπος; Μπορεί να ξεχάσει; Μπορεί να συγχωρέσει; Μπορεί να μετατρέψει το μίσος σε ΑΓΑΠΗ; Οταν διεστραμμένοι και έκφυλοι υπάλληλοι (γιατί υπάρχουν και τέτοιοι) θα μπορούν να εκβιάζουν καταστάσεις ανασύροντας από το παρελθόν ένα «ανθρώπινο σφάλμα» μιας πραγματικά «μετανοημένης Μαγδαληνής» με ένα απλό πάτημα ενός COMPUTER. Όταν ο ΕΚΑΜ στο εκλογικό βιβλιάριο και στον εκλογικό κατάλογο δίνουν δυνατότητες δια της εξαλήψεως ορισμένων παραμέτρων να βρούνε και τι ψήφισε ο καθένας μας. Όταν το «πολιτικό κατεστημένο» θα μπορεί να επηρεάσει τον καθένα μας εκμεταλλευόμενο ορισμένες αδυναμίες «Οικονομίες, Υπηρεσίες (Προβιβασμοί, μεταθέσεις συζύγων - παιδιών) Ηθικές, Θρησκευτικές». Όταν πλέον ο «πολίτης με γνώμην» μετατραπεί σε «γυάλινο (διαφανή) άνθρωπο» που ακόμη και την σκέψη του θα μπορούν να ελέγχουν και να κατευθύνουν «οι κρατούντες» ΤΟΤΕ «ΑΥΤΟΙ» θα έχουν πετύχει τον ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ! Η τραγωδία γι' αυτούς θα είναι ότι θα διοικούν «ΡΟΜΠΟΤ» και όχι ανθρώπους.

Η ελευθερία οφείλει να υπερασπίζεται τον εαυτόν της με την ΔΥΝΑΜΙ ακόμη και την Δημοκρατία εναντίον ΑΥΤΩΝ που τείνουν να την καταστρέψουν με την «ΒΙΑ» όπως γράφη ο Γάλλος καθηγητής MAURICE DIVERGER (INTRODUCTION POLITIQUE. PARIS 1964) και με τον ΕΚΑΜ μεσοπρόθεσμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν θα υπάρχει. Ο καθηγητής κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΗΜΠΉΣ «GΟΗΤΕ» UNIVERSITAT FRANKFURT/M αδελφός του Υπουργού κ. Σημίτη είναι ο ΕΙΔΙΚΟΣ στην Δυτ. Γερμανία που ασχολείται ακριβώς με τα θέματα προστασίας του πολίτη από παντώς είδους παραβιάσεις της Ελευθερίας του, και είναι ο υπ' αριθμ. ένα επιστήμων στα θέματα του «ενιαίου κωδικού αριθμού» από Νομικής πλευράς. Αν τον είχα αδελφό κ. Υπουργέ των Οικονομικών θα τον ρωτούσα γιατί αντιδρά ΑΥΤΟΣ εκεί στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ στην καθιέρωση του ΕΚΑΜ. Ο κ. Κουτσόγιωργας πιθανόν να έχει «ειδικούς λόγους» να θέλει την καθιέρωση του ΕΚΑΜ στην Ελλάδα. Σεις κ. Σημίτη αδελφός διακεκριμένου Ελληνος επιστήμονας, στον τομέα της προστασίας των ελευθεριών του ατόμου στην Γερμανία και με αυξημένη δημοκρατική ευαισθησία πιστεύω ότι οφείλατε όχι μόνον να ανπδράσετε αλλά και να πρωτοστατήσετε στην μη καθιέρωση του ΕΚΑΜ στην χώρα μας.

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αθήνα 13 Νοεμβρίου 1986 Αριθμ. Πρωτ. Γ.Υ. 4911

ΠΡΟΣ:

Τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμο

Σεβασμιώτατε,

'Όπως και στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση είχα υπογραμμίσει, το Υπουργείο Εσωτερικών ουδέποτε αντιμετώπισε περίπτωση χρησιμοποιήσεως του αριθμού «666» στα νέα δελτία ταυτότητας που ετοιμάζουμε. Κάθε αντίθετη διάδοση είναι ψευδής και εκ του πονηρού και αποσκοπεί στην παραπλάνηση του λαού.

Επιθυμώ Σεβασμιώτατε να σας διαβεβαιώσω, και μαζί σας όλο τον λαό του ακριτικού Έβρου, ότι δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθεί ο αριθμός «666» στη νέα ταυτότητα.

Επίσης δεν θα χρησιμοποιηθεί ως κωδικός για το αντίστοιχο πρόγραμμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Συνεπώς ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται. Υπολογίζω Σεβασμιώτατε και στη δική σας συμπαράσταση για την διάλυση κάθε αμφιβολίας και την απομόνωση και καταδίκη αυτών που με ψέματα προσπαθούν να συκοφαντήσουν την Κυβέρνηση.

Με σεβασμό

ΑΓΑΜ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ».

ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

image

ΜΕΡΚΕΛ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ σκληρών προϋποθέσεων σε περίπτωση που δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα προανήγγειλε η Ανγκελα Μέρκελ. Ταυτόχρονα η Γερμανίδα καγκελάριος άσκησε κριτική τόσο σε ρυθμίσεις όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση όσο και στον αριθμό των ημερών αδείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.

«Ζητούμενο δεν είναι μόνον να μη δημιουργούνται χρέη, ζητούμενο είναι επίσης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία να μη βγαίνουν νωρίτερα σε σύνταξη απ' ό,τι στη Γερμανία» είπε η κυρία Μέρκελ μιλώντας σε χθεσινοβραδινή κομματική εκδήλωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην πόλη Μέσεντε, στη βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. «Δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα κι ο ένας να κάνει μεγάλες διακοπές κι ο άλλος πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη» συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Να υπενθυμίσουμε ότι στη Γερμανία το όριο συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά από το 65ο στο 67ο έτος ηλικίας, με νόμο που πέρασε το 2007 η προηγούμενη κυβέρνηση του «μεγάλου» συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατικών και Σοσιαλδημοκρατών, ενώ η κατώτερη προβλεπόμενη άδεια είναι 20 ημέρες.

Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε την προθυμία της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα, θέτοντας ωστόσο προϋποθέσεις: «Φυσικά και θέλουμε το ευρώ και φυσικά δεν θέλουμε κάποιος να χρεοκοπήσει και μετά να συμπαρασυρθούμε όλοι μαζί. Δεν μπορούμε να είμαστε αλληλέγγυοι και να πούμε ας συνεχίσουν απλά αυτές οι χώρες να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα. Ναι, η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά η Γερμανία θα βοηθήσει μόνο όταν οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες. Και οι προσπάθειες μένει να αποδειχτούν».

Να πουληθεί η Ακρόπολη;

Από την άλλη, η γερμανική εφημερίδα «Bild» εξαπέλυσε νέα προκλητική επίθεση στη χώρα μας, μέσω άρθρου που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή της έκδοση, είχε τίτλο «Πρέπει η Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη;» και συνοδευόταν από μία φωτογραφία που δείχνει ένα ακέφαλο άγαλμα μπροστά στον Παρθενώνα.

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η Ε.Ε. πιέζει όλο και περισσότερο τη χώρα μας, η οποία δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις απαραίτητες αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να βάλει χρήματα στα ταμεία, και τόνιζε ότι αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η Ελλάδα δεν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση κι από τον Ιούλιο θα υπάρξει στάση πληρωμών.

Τέλος, χθες, σε συνέντευξη του ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ κατηγόρησε την Ανγκελα Μέρκελ για την ελληνική οικονομική κρίση, καθώς, όπως ανέφερε, «άργησε να δράσει» πέρυσι.

«ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ» Ο ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ!

image

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Θερμαϊκός κόλπος,

που έχει μετατραπεί σε νεκρή θάλασσα.

Βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και αστικά λύματα χύνονται ανεξέλεγκτα από αγωγούς, αλλά και από τα ποτάμια της Μακεδονίας που εκβάλλουν σε αυτόν. Επιστημονικοί φορείς από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ψαράδες της περιοχής καταγγέλλουν ότι ο Θερμαϊκός έχει αφεθεί στη τύχη του από την πολιτεία, καθώς ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν αφιλόξενο τόπο για κάθε μορφή ζωής. Με μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση και οι ψαράδες από τη Νέα Μηχανιώνα. «Η ρύπανση μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Τα τελευταία τρία χρόνια η γαρίδα έχει εξαφανιστεί από τον Θερμαϊκό. Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημά μας, καθώς από αυτό το είδος ζούσαμε», αναφέρει o καπετάνιος Δημήτρης Καρδιόλακας. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για ένα μέτωπο εκτεταμένης ρύπανσης, που ξεκινά από τα παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και φτάνει στην οριογραμμή που εκτείνεται μεταξύ της Μεθώνης στα ανατολικά έως το ακρωτήριο της Επανομής στα δυτικά. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι «νεκρές» ζώνες του κόλπου στις οποίες δεν υπάρχει κανένα ίχνος ζωής.

Η ερυθρά παλίρροια

Από την άλλη, υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, με τους τοξικούς μικροοργανισμούς που εμφανίστηκαν πρόσφατα στον κόλπο, είναι ένα από τα αποτελέσματα της εκτεταμένης ρύπανσης. «Δεν είναι μόνο η ερυθρά παλίρροια ένδειξη υποβάθμισης. Οι Θεσσαλονικείς πριν από λίγο καιρό είδαν μπροστά από τον Λευκό Πύργο μια πράσινη παχιά κρούστα μέσα στη θάλασσα, η οποία προερχόταν από φύκια και φυτοπλαγκτόν που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Το γνωστό, δηλαδή, φαινόμενο του ευτροφισμού που σκοτώνει τα ψάρια και τους οργανισμούς. Φυσικά, αυτά τα φαινόμενα μπορεί να είναι εποχικά, όμως δηλώνουν ότι η κατάσταση στον Θερμαϊκό είναι στο κόκκινο» τονίζει ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιανός.

Ερευνες που είχαν διεξαχθεί ήδη το 2006 έδειχναν ότι ο Θερμαϊκός μέχρι το ακρωτήριο Μεγάλο Εμβολο ήταν περιοχή έντονης ρύπανσης. Σε αυτή τη ζώνη ζουν πολύ λίγα ανθεκτικά είδη τα οποία αντέχουν τη ρύπανση. Αντίστοιχα, ο υπόλοιπος κόλπος, μερικά μίλια πριν το ακρωτήριο της Επανομής, ήταν περιοχή ήπιας ρύπανσης, σημειωνόταν όμως αισθητή μείωση του αριθμού των θαλάσσιων οργανισμών. Αυτά, ωστόσο, συνέβαιναν μέχρι το 2006. Σήμερα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. «Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει τίποτα, η κατάσταση στον Θερμαϊκό δεν έχει αλλάξει από τότε. Η ρυπασμένη περιοχή, πιθανότατα να έχει επεκταθεί σε μία ζώνη που ξεκινά από τη Μεθώνη και ξεπερνά το ακρωτήριο της Επανομής», λέει η υποψήφια διδάκτορας στον τομέας Ζωολογίας του τμήματος Βιολογίας στο ΑΠΘ Μάγδα Χριστοδούλου.

Υποθαλάσσια «ασφυξία»

Η μόλυνση στον Θερμαϊκό έχει σοβαρές συνέπειες και στη βιοποικιλότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Σε όλη την περιοχή οι θαλάσσιοι οργανισμοί δεν βρίσκουν οξυγόνο να ζήσουν, καθώς πνίγονται από τις οργανικές ενώσεις που έχουν κατακλύσει τον κόλπο. «Ερευνούμε τη βιοποικιλότητα από το 1976 και διαπιστώνουμε πως αυτή συνεχώς συρρικνώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 50%, ενώ σε άλλες έχει εξαφανιστεί εντελώς», παρατηρεί ο καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ Αθανάσιος Κούκουρας. Και συνεχίζει: «Η έρευνά μας έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει μια νεκρή ζώνη στην παραλία του Καλοχωρίου σε απόσταση 250 μέτρων από την ακτή. Παράλληλα, σε μια θαλάσσια περιοχή κοντά στο ακρωτήριο Μικρό Εμβολο, όπου αδειάζουν λύματα χρόνια τώρα, δημιουργείται μια νεκρή ζώνη έκτασης 300 τετραγωνικών μέτρων. Σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο και ανησυχούμε ότι ενδέχεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι νεκρές ζώνες πιθανότατα να έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος», καταλήγει.

Ο κόλπος των τοξικών

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο Θερμαϊκός είναι ο κόλπος που έχει μελετηθεί εκτενώς ως προς τις πηγές ρύπανσης, την ποιότητα των ρύπων, ακόμα και τις τιμές των συγκεντρώσεων, σε παραπάνω από 50 σταθμούς δειγματοληψίας. «Ο Αλιάκομνας, ο Λουδίας, όπως και ο Αξιός είναι κάποιοι από τους βασικούς ρυπαντές του Θερμαϊκού, καθώς εκβάλλουν τα ήδη ρυπασμένα νερά τους στον κόλπο. Τις πηγές της ρύπανσης τις έχουμε υποδείξει στους φορείς της πολιτείας, ωστόσο αυτή αδιαφορεί παντελώς», δηλώνει αγανακτισμένος ο Αθ. Κούκουρας. Η πιο πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε 36 σημεία του Θερμαϊκού από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φυτιανό, δείχνει ότι τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως επίσης και κολοβακτηρίδια σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή του κόλπου σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων. Τα πρωτεία για τη ρύπανση κατέχουν η βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης και η περιοχή των παλαιών βυρσοδεψίων.Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ψευδαργύρου που ανιχνεύθηκε στα ιζήματα του κόλπου είναι τα 218 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο ξηρού βάρους (mg/kg dw), με την πιο υψηλή τιμή, αυτή των 538,2 mg/kg dw, να καταγράφεται στην περιοχή των παλαιών βυρσοδεψείων.

Παράλληλα, στα ιζήματα εντοπίστηκε χρώμιο της τάξης των 115,4 mg/kg dw, με την υψηλότερη συγκέντρωση 173,5 mg/kg dw, να υπάρχει στο κέντρο του Θερμαϊκού κόλπου. Ανιχνεύθηκε, επίσης, τοξικός μόλυβδος σε ποσότητα 84,2 mg/kg dw, με την μεγαλύτερη τιμή (195,4 mg/kg dw) να εμφανίζεται επίσης στην περιοχή των παλαιών βυρσοδεψείων. Οι βιομηχανικές εργασίες που είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή μπαταριών αυτοκινήτων και χρωμάτων αποτελούν τις κύριες πηγές ρύπανσης από μόλυβδο.

Τέλος, τα κολοβακτηρίδια εντοπίστηκαν ξανά στη βιομηχανική περιοχή σε τιμές άνω των 10.000 μονάδων ανά 100 ml.