12 Φεβρουαρίου, 2011

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΦΑΡΑΩ

imageΠαραιτήθηκε από το αξίωμά του ο επί 30 χρόνια Αιγύπτιος πρόεδρος, μεταβιβάζοντας την εξουσία στις ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, μετά από 18 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Στο σύντομο ανακοινωθέν του, ο Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο Μουμπάρακ «παραιτείται» από το αξίωμά του και παρέδωσε την εξουσία στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενοπλων Δυνάμεων.Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.
Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο έκανε γνωστό ότι θα ανακοινώσει μέτρα για μια μεταβατική φάση, μετά την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου. Ο στρατός χαιρετίζει την απόφαση Μουμπάρακ να παραιτηθεί «για το καλό του έθνους», όπως επίσης κι ό,τι προσέφερε στην Αίγυπτο -σε καιρούς ειρήνης και πολέμου. Χαιρετίζει επίσης «την πατριωτική του στάση, που πάντοτε έθετε ως υπέρτερα τα συμφέροντα του αιγυπτιακού έθνους».
Αποτίει ακόμη φόρο τιμής «στους μάρτυρες» που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ταραχών. Αναγνωρίζοντας τη λαϊκή εξουσία, ο στρατός προσθέτει στην ανακοίνωσή του: «Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση για μία ριζική αλλαγή και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις … με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται».
Έξαλλοι πανηγυρισμοί
Η ανακοίνωση της παραίτησης Μουμπάρακ έγινε δεκτή με έξαλλους πανηγυρισμούς από τα πλήθη των διαδηλωτών, που εκτιμάται ότι μπορεί να άγγιξαν σήμερα το ένα εκατομμύριο, που είχαν συγκεντρωθεί στο Κάιρο και άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.
«Ο λαός έριξε το καθεστώς» «ο Λαός νίκησε», φώναζε το τεράστιο πλήθος από την πλατεία Ταχρίρ στην πρωτεύουσα της χώρας, σύμβολο της έναρξης των λαϊκών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην έξοδο του επί 30 χρόνια προέδρου της Αιγύπτου.
Πολλοί κρατούσαν σημαίες της χώρας, άλλοι κρατούσαν τα χέρια των στρατιωτών ενός τεθωρακισμένου που βρίσκονταν κοντά στην πλατεία ενώ κονβόι χιλιάδων αυτοκινήτων διέσχιζε το Κάιρο, αλλά και την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας με τους επιβάτες να ζητωκραυγάζουν για τη νίκη του λαού.
Κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο αλλά και στα κυβερνητικά κτίρια στην Αλεξάνδρεια οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), «Ο εγκληματίας έφυγε» «Ζήτω ο νικητής λαός μας».
Πολλοί ήταν αυτοί που χόρευαν, που αγκάλιαζαν τους διπλανούς τους, που έκλαιγαν από χαρά για τη νίκη τους μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεις και πορείες κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και του καθεστώτος του.
Με έκρηξη χαράς υποδέχτηκαν και οι Τυνήσιοι την αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία. Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους με πανό και σημαίες, πανηγυρίζοντας τη νίκη των «αδελφών Αιγύπτιων».
Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν σε πολλές αραβικές χώρες. Στο Λίβανο, δεκάδες Λιβανέζοι και Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία της Αιγύπτου, άνοιξαν μπουκάλια σαμπάνιας και άναψαν πυροτεχνήματα. «Είμαστε υπερήφανοι για τους Αιγύπτιους», φώναζε το πλήθος, κουνώντας λιβανέζικες και αιγυπτιακές σημείας.
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν πανηγυρίζοντας και στους δρόμους της Σαναά, στην Υεμένη. «Χθες η Τυνησία, σήμερα η Αίγυπτος, αύριο οι Υεμενίτες θα σπάσουν τις αλυσίδες τους» φώναζαν οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας. Στο Μαρόκο, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ραμπάτ, για να γιορτάσουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Αιγύπτιους διαδηλωτές.
«Εις το όνομα του Θεού, του ελεήμονος, πολίτες, κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου και έχει διορίσει το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διοίκηση της χώρας», είπε στο ανακοινωθέν του ο Σουλεϊμάν.
Η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. «Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης» ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της παράταξης.
«Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια» πρόσθεσε.
Ο επίσης αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής του. «Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Περιμένω με ανυπομονησία τη μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατός θα μοιράζεται την εξουσία με το λαό» σημείωσε μιλώντας στο Reuters.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο, προσθέτοντας ότι η παραίτηση Μουμπάρακ σημαίνει «καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός».
Μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, η ελβετική κυβέρνηση δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία τα οποία πιθανόν να ανήκουν στον Χόσνι Μουμπάρακ. Νωρίτερα, αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαίωσε ότι ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του αποχώρησαν για το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύει ότι μεταβίβασε την εξουσία στον αντιπρόεδρό του Ομάρ Σουλεϊμάν.
Το πρωί, ο στρατός δεσμεύτηκε για άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης όταν «λήξουν οι τρέχουσες συνθήκες» και εγγυήθηκε ότι θα εφαρμοστούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο εξοργισμένοι διαδηλωτές, που περίμεναν να παραιτηθεί χθες ο Μουμπάρακ, συνέχισαν και σήμερα τις μαζικές διαδηλώσεις τους.
Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επανέλαβε απλώς την υπόσχεσή του για τη διενέργεια εκλογών το Σεπτέμβριο, στις οποίες δεν θα βάλει υποψηφιότητα. Ο στρατός επιχείρησε να εκτονώσει την κατάσταση, κάτι που δεν κατάφερε, καθώς οι διαδηλωτές επέμεναν σθεναρά στο αίτημά τους για παραίτηση του Μουμπάρακ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε την έκκλησή του για μία «διαφανή, ειρηνική και ομαλή» μετάβαση στην Αίγυπτο. «Το εύρος και η ταχύτητα της μετάβασης θα το αποφασίσει ο λαός της Αιγύπτου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μπαν.
Ο Νεσίρκι πρόσθεσε ότι ο Μπαν καλεί να ξεκινήσει η μεταβίβαση της εξουσίας στο Κάιρο, ώστε να απαντηθούν τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού που είναι «προφανώς απογοητευμένος» από τους ηγέτες του. Η Αίγυπτος «ποτέ δε θα είναι πια η ίδια, ο λαός της μίλησε και ζήτησε μία αυθεντική δημοκρατία» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Παράλληλα επισήμανε πως ο αιγυπτιακός στρατός «θα πρέπει να εγγυηθεί μια αξιόπιστη μετάβαση, ιδίως σε σχέση με όσα προσμένει ο αιγυπτιακός λαός».
«Η παραίτηση Μουμπάρακ είναι μόνον η αρχή της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, υπάρχουν δύσκολες ημέρες μπροστά στον αιγυπτιακό λαό, την ώρα που η χώρα όλη προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της» πρόσθεσε. Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν ’στον εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού» και ότι με αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για «πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις».
Η ’στον πρόσθεσε ότι η ΕΕ σέβεται την απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί και ζητεί να υπάρξει ένας διάλογος για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης βάσης στην Αίγυπτο. Επίσης σημείωσε ότι η ΕΕ συμμερίζεται το στόχο του αιγυπτιακού λαού για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. «Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών έχει ουσιαστική σημασία. Όλες οι παραβιάσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας» κατέληξε.
Την ελπίδα η μεταβατική περίοδος που ξεκινά στην Αίγυπτο να είναι ομαλή εξέφρασε ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνευσης που είχαν συνάψει το 1979 η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Σημείωσε ακόμη πως «οι ώρες είναι κρίσιμες για να κάνουμε δηλώσεις εν θερμώ», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «έχουν μία κάποια ανησυχία μπροστά στις αβεβαιότητες» που έχουν ανακύψει μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ. Για «μια πολύ μεγάλη νίκη» των Αιγυπτίων έκανε λόγο το Ιράν.
Από το Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ευχήθηκε η μετάβαση να οδηγήσει την Αίγυπτο να γίνει μια «ανοικτή και ελεύθερη δημοκρατική χώρα». «Η Αίγυπτος έχει, τώρα, την ευκαιρία να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα και το λαό της. Αυτο που έγινε σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τώρα, οι αρχές έχουν το καθήκον να εκπληρώσουν όλες τις επιθυμίες του λαού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κάμερον.
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον αιγυπτιακό λαό και ζήτησε να γίνει η μετάβαση ειρηνικά προς τη δημοκρατία.Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας αναφέρει ότι η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο θα πρέπει να γίνει στη βάση του σεβασμού των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κλίμα ειρηνικό.
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέϊρα εξέφρασε τη ελπίδα η μετάβαση από την παλαιά στη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση να γίνει ειρηνικά και με γνώμονα το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού. Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση Μουμπάρακ ως «την αρχή της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης», την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών.
Ζήτησε επίσης από τις αιγυπτιακές αχές να αποφασίσει άμεσα την άρση της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα του αιγυπτιακού περάσματος της Ράφα. Η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ επίσης χαιρέτισε με ανακοίνωσή της «το μεγάλο λαό της Αιγύπτου» για την «ιστορική» νίκη του που επιτεύχθηκε χάρη «στην ενότητα του λαού, γυναικών και ανδρών, παιδιών και ενηλίκων».
Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: “«υγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο».
Ανοδος στη Wall Street, κάμψη για το πετρέλαιο
Θετικός ήταν ο αντίκτυπος της παραίτησης Μουμπάρακ στη Wall Street. Tόσο ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones [.DJI] , όσο και ο δείκτης κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq [.IXIC] γύρισαν σε θετικό πρόσημο περίπου στις 18.20 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας κέρδη 0,29%.
Για την πετρελαϊκή αγορά, η απομάκρυνση σήμανε μία υποχώρηση της τιμής του βαρελιού του αργού. Λίγα λεπτά μετά τις 18.00 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του βρετανικού αργού από τη Βόρεια θάλασσα, του Μπρεντ, άμεση παράδοση, υποχώρησε στα 100,40 δολάρια, απώλεια 44 σεντς ως προς το χθεσινό κλείσιμο.
Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του ελαφρού αργού άμεση παράδοση την ίδια ώρα διαμορφωνόταν στα 85,62 δολάρια, απώλεια 1,11 δολάριο σε σχέση με την Πέμπτη.
Χρονόλογιο εξελίξεων έως την πτώση Μουμπάρακ
Τέλος εποχής για τον Μουμπάρακ
Για περισσότερες από δύο εβδομάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνέρεαν στους δρόμους του Καΐρου και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και την ισχυρή στρατιωτική παρουσία, ζητώντας επιτακτικά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Το κύμα των διαδηλώσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ξεκίνησε από την Τυνησία, όπου οι διαδηλώσεις του Ιανουαρίου οδήγησαν στην εκδίωξη του προέδρου Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν ’λι μετά από 23 χρόνια στην εξουσία.
Ακολουθεί ένα χρονολόγιο με τα κυριότερα γεγονότα στην Αίγυπτο αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.
25 Ιανουαρίου – Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην πορεία της «Ημέρας της Οργής», ζητώντας από τον Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία μετά από 30 χρόνια στην προεδρία της χώρας. Η αστυνομία απαντά εκτοξεύοντας δακρυγόνα και διαλύοντας τους διαδηλωτές με νερό υπό πίεση.
26 Ιανουαρίου – Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter που είχαν χρησιμοποιηθεί για να οργανωθούν οι διαδηλώσεις παύουν να λειτουργούν στην Αίγυπτο.
27 Ιανουαρίου – Ο αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι επιστρέφει στο Κάιρο από τη Βιένη. Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δηλώνει ότι «το καθεστώς πρέπει να καταλάβει ότι η αλλαγή είναι απολύτως απαραίτητη». Σταματούν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.
28 Ιανουαρίου – Ο στρατός καλείται να εφαρμόσει την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί αρχικά στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια και κατόπιν επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Οι τηλεπικοινωνίες διακόπτονται, οι Αιγύπτιοι αδυνατούν να στείλουν μηνύματα με τα κινητά τηλέφωνά τους, πολλές ιστοσελίδες δεν λειτουργούν. Ο Ελ Μπαραντέι σε κατ’ οίκον περιορισμό.
29 Ιανουαρίου – Ο Μουμπάρακ ανασχηματίζει την κυβέρνησή του αλλά αρνείται να φύγει. Στο Κάιρο οι διαδηλωτές πυρπολούν περιπολικά, λεηλατούν το κτήριο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ και του βάζουν φωτιά. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Όμαρ Σουλεϊμάν διορίζεται αντιπρόεδρος και ο πρώην υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, ’χμεντ Σαφίκ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.
30 Ιανουαρίου – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητά αυτοσυγκράτηση και ειρηνική αλλαγή στην Αίγυπτο. Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ανακοινώνει ότι υποχρεώθηκε να κλείσει τα γραφεία του στο Κάιρο.
31 Ιανουαρίου – Ο Μουμπάρακ ορκίζει τη νέα κυβέρνηση στην οποία πολλά μέλη της παλαιάς κυβέρνησης διατηρούν τις θέσεις τους. Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι έστειλαν στην περιοχή τον διπλωμάτη Φρανκ Γουίσνερ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής στο Κάιρο την περίοδο 1986-91, με σκοπό να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους.
1 Φεβρουαρίου – Ο Μουμπάρακ δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά αψηφά και πάλι το αίτημα να παραιτηθεί άμεσα. Οι διαδηλωτές καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στη «Διαδήλωση του Ενός Εκατομμυρίου». Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι οι νεκροί από τις ταραχές ενδέχεται να φτάνουν τους 300, οι τραυματίες στους 3000 ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.
2 Φεβρουαρίου – Υποστηρικτές του Μουμπάρακ πάνω σε καμήλες και άλογα, οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα, φτάνουν στο Κάιρο. Εν μέσω οδομαχιών με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι ξένοι ηγέτες καταδικάζουν τη βία και ζητούν να ξεκινήσει άμεσα ο εκδημοκρατισμός της Αιγύπτου.
3 Φεβρουαρίου – Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ο πρόεδρος Μουμπάρακ δηλώνει ότι θα ήθελε να παραιτηθεί, αλλά προειδοποιεί ότι εάν το κάνει θα επικρατήσει χάος.
4 Φεβρουαρίου – Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο κέντρο του Καΐρου για άλλη μια ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, την οποία αποκαλούν «Ημέρα της Αναχώρησης». Η φιλοκυβερνητική πλευρά οργανώνει μια «Ημέρα Πίστης».
5 Φεβρουαρίου – Παραιτείται το Εκτελεστικό Γραφείο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι και ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ.
6 Φεβρουαρίου – Κόμματα και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνομιλούν για πρώτη φορά με την κυβέρνηση. Ξανανοίγουν πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις.
7 Φεβρουαρίου – Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό. Ανακοινώνεται αύξηση των μισθών και των συντάξεων κατά 15%. Το στέλεχος του Google Ουάελ Γόνεμ απελευθερώνεται μετά από 12 ημέρες στη φυλακή.
8 Φεβρουαρίου – Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις. Ο Μουμπάρακ συστήνει μια επιτροπή για την τροποποίηση του Συντάγματος.
9 Φεβρουαρίου – Αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο Νότο της χώρας. Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης στο Κάιρο. Εκπέμπει και πάλι στην Αίγυπτο το κανάλι Αλ Τζαζίρα.
10 Φεβρουαρίου – Όλο το έθνος περιμένει με κομμένη την ανάσα την ανακοίνωση της παραίτησης του Μουμπάρακ. Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι μεταφέρει ορισμένες εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των διαδηλωτών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κρίνει ότι η μεταφορά εξουσιών «δεν αρκεί».
11 Φεβρουαρίου – Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ο Μουμπάρακ φέρεται να έχει φύγει για το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ. Αναπάντεχα, ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν ανακοινώνει από την τηλεόραση ότι ο Μουμπάρακ παραιτήθηκε και ζήτησε από το στρατό να αναλάβει την εξουσία, προκαλώντας κύμα ευφορίας στους διαδηλωτές.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΪΚΟΥ ΛΟΜΠΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ.

image

Τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων των μειζόνων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τον Μακαριώτατο. Στη συνάντηση που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και διήρκεσε μία ώρα, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη συνεργασία και τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς.

Κατά τη συνάντηση ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε: "Αυτός ο τόπος είναι ιστορικός γι' αυτές τις σχέσεις, διότι στη μεγάλη δοκιμασία του εβραϊκού λαού κατά τη γερμανική κατοχή ο τότε Αρχιεπίσκοπός μας, οι μητροπολίτες, οι κληρικοί και οι λαϊκοί τις νύχτες εφοδίαζαν τους Εβραίους με χριστιανικές ταυτότητες" υπογράμμισε ο Μακαριώτατος. Τους κάλεσε δε να επισκεφθούν το εβραϊκό μουσείο για να γνωρίσουν για "την αυτοθυσία των Ελλήνων για να σώσουν τους αδελφούς Εβραίους".

"Αυτό είναι το παρελθόν και πρέπει να πάρουμε μαθήματα από αυτό" συμπλήρωσε. "Όμως κοιτάμε πια μπροστά, στο μέλλον των παιδιών μας, στον σχεδιασμό, στα προγράμματα, στο τι θα θέλαμε να φτιάξουμε για το καλό αυτού του κόσμου". Και συνέχισε: "Το όραμα και η ευθύνη των πνευματικών ηγετών σήμερα είναι πως θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους που έχουν κοντά τους, ώστε να αγαπά ο ένας τον άλλο και να μάθουμε να ζούμε αρμονικά. Θα ήταν έγκλημα απ' όλους μας να μην εκμεταλλευτούμε αυτό το παρελθόν".

"Ο Απόστολος Παύλος που έχει κοινή καταγωγή μ' εσάς", είπε ο Μακαριώτατος "μας λέγει πως το παρόν πρέπει να το αξιοποιούμε. Η τοπική μας Εκκλησία κάνει ότι μπορεί στον τομέα αυτό μέσα στις δυσκολίες που περνά η πατρίδα μας. Προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά της. Αλλά δεν μπορεί να στερήσει ένα πιάτο φαγητό και στους χιλιάδες μετανάστες που συρρέουν σε αυτόν τον τόπο. Δεν κάνουμε διάκριση ούτε στο χρώμα, ούτε στη φυλή, ούτε στη θρησκεία. Είμαστε παιδιά ενός Θεού και αγωνιζόμαστε αυτή την αγάπη να την ενσπείρουμε και να τη βιώσουμε. Ευχόμαστε κατέληξε ο Μακαριώτατος όλοι οι δυνατοί της γης να κάνουν τα χέρια αλυσίδα για να αγκαλιάσουν τον κόσμο".

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ραβίνων κ. Μπάζιλ Χέρινχαμ, μιλώντας εκ μέρους όλης της κοινότητας των Αμερικανοεβραίων, όπως είπε, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά γι' αυτή τη συνάντηση. "Βρισκόμαστε εδώ ως Διάσκεψη των Προέδρων των Αμερικανοεβραικών Οργανώσεων. Είμαστε 52 οργανώσεις στις Η.Π.Α. και έχουμε επίσης μερικούς που είναι επικεφαλής ορισμένων διαθρησκευτικών οργανώσεων. Είναι μεγάλη η χαρά μας που γνωρίζουμε προσωπικότητες από τη δική σας θρησκεία. Γνωρίζουμε το έργο το δικό σας προσωπικά και της Εκκλησίας της Ελλάδος γενικότερα και τους ανθρώπους που βοηθάτε".

"Θα θέλαμε", κατέληξε, "να εκφράσουμε τη μεγάλη μας εκτίμηση για την υποστήριξη που έχετε δώσει η Εκκλησία και οι Έλληνες μέσα στα χρόνια στον εβραϊκό λαό και στο κράτος του Ισραήλ, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του πολέμου. Σας ευχαριστούμε γι' αυτή την πράξη".

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

image

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΡΙΘΜΟΙ - ΝΟΥΜΕΡΑ!

«Δεν δεχόμαστε να γίνουμε ρινόκεροι (αριθμοί).

Θα μείνουμε Άνθρωποι! Έξω από μας

ο ηλεκτρονικός ολοκληρωτισμός»

Την ταπεινή, αλλά και βροντώδη Ορθόδοξη Φωνή της υψώνει και η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου από το Άγιο Όρος εναντίον του ηλεκτρονικού φακελώματος των εκατομμυρίων Ορθοδόξων Ελλήνων που αγωνιούν, θεαρέστως, για το κρίσιμο αυτό θέμα. Δια του Καθηγουμένου της, η Ιερά αυτή Μονή διατρανώνει την αντίδραση των πάντων Ορθοδόξων Ελλήνων με τον δικό του Λόγο. Τονίζεται σε επισήμανση του Καθηγουμένου ότι «...θα ήθελα να υψώσω και εγώ την φωνή μου μαζί με την Αδελφότητα μας προς τους αξιότιμους πολιτικούς και άρχοντας μας να αποτρέψουν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακελώματος...».

Ειδικής μνείας, επίσης, χρήζει και η επισήμανση του μ. Προδρόμου Γρηγοριάτη, σε σχέση με το δημοσίευμα μας, στις 24/1/2011, «ο Αγιορείτης Πρόδρομος «βαφτίζει» την Κάρτα επικίνδυνη και ρυπαρή» όπου τονίζεται ότι οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προσωπικές και υπογράφονται ως «Πρόδρομος Αγιον Ορος» για τις οποίες φέρει και την ευθύνη. Απέραντη η γενναιότητα του εν λόγω Μοναχού που, ως γνωστόν, καταδικάζει, επίσης, το ηλεκτρονικό Φακέλωμα των Ορθοδόξων Ελλήνων Χριστιανών (24/1/2011) με τίτλο «Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ... «ΒΑΦΤΙΖΕΙ» ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΡΥΠΑΡΗ» δεν αντανακλά το ήθος της Μονής Γρηγορίου και τον τρόπο που αυτή εκφράζει τις απόψεις της. Δεν φέρει την υπογραφή της, οπότε η Ιερά Μονή μας δεν έχει καμμία ευθύνη για το περιεχόμενο του, το οποίο περιέχει ανακρίβειες για δήθεν ενέργειες της προς εκκλησιαστικά πρόσωπα, απόψεις περί της Κάρτας του Πολίτη που δεν την εκφράζουν και εκφράσεις για πολιτικά πρόσωπα που ουδέποτε διετύπωσε.

2. Το δημοσίευμα αποτελεί συνονθύλευμα απόψεων, οι οποίες όπως πληροφορούμεθα, έχουν αναρτηθή από διάφορα πρόσωπα σε διαφορετικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο και τις οποίες δεν εγνώριζε η Ιερά Μονή (σημειωτέον, αυτή η ίδια δεν διαθέτει σύνδεση στο Διαδίκτυο). Από την άποψι αυτή η Ιερά Μονή μας διαμαρτύρεται για την «σύνθεση» που επιχειρήθηκε από τον συντάκτη του δημοσιεύματος και για τον σκοπό της. Η αναφορά του ονόματος της Μονής σε αυτό το δημοσίευμα μας προβληματίζει έντονα. Βασική αρχή της Μονής είναι να μη προβάλλη δημοσίως απόψεις της, χωρίς αυτό να της ζητηθή από εκκλησιαστικούς άρχοντες ή από τον αγωνιώντα πιστό ορθόδοξο λαό μας και τότε ακόμη ομιλεί με σεμνότητα και σοβαρότητα.

3. Η Ιερά Μονή μας το 1997 είχε εκπονήσει τεχνική Μελέτη για τον Γραμμωτό Κώδικα. Σε αυτή την Μελέτη αναφέρεται το εν λόγω δημοσίευμα. Τις απόψεις της Μελέτης αυτής υπερασπίζεται η Μονή εκείνων που τις αμφισβητούν, χωρίς όμως να τις χρησιμοποιή για να ε-ξυπηρετή φοβικά εσχατολογικά σενάρια. Δεν φέρει επομένως, όπως είναι φυσικό και λογικό, καμμία ευθύνη για τον τρόπο που κάποιοι τρίτοι έχουν κατανοήσει και έχουν χρησιμοποιήσει έκτοτε την Μελέτη μας ή αποσπάσματά της.

4. Την άποψί της για την Κάρτα του Πολίτη η Ιερά Μονή μας έχει εκφράσει οτο χριστουγεννιάτικο άρθρο του Καθηγουμένου της με τίτλο «Μεθ' ημών ο Θεός». Στην θεολογική συνάφεια του όλου άρθρου το σχετικό απόσπασμα, με κάθε ευπρέπεια γραμμένο, αναφέρει τα εξής:

«Τελειώνοντας τον ταπεινό αυτόν χαιρετισμό, θα ήθελα να υψώσω και εγώ την φωνή μου μαζί με την Αδελφότητα μας προς τους αξιότιμους πολιτικούς και άρχοντας μας, να αποτρέψουν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακελώματος και έτσι να δώσουν άνεσι και χαρά σε εκατομμύρια Ορθοδόξων Ελλήνων που αγωνιούν θεαρέστως για το κρίσιμο αυτό θέμα. Δεν θέλουμε να γίνουμε αριθμοί - νούμερα, να παραδώσουμε το πρόσωπο μας στον ηλεκτρονικό ολοκληρωτισμό.

Ο Θεός έγινε άνθρωπος. Εμείς θα παραιτηθούμε από την αξία του ανθρωπίνου προσώπου μας: Μαζί με τον Ιονέσκου - στο γνωστό έργο του «Ρινόκεροι» - κραυγάζουμε και εμείς: «Δεν δεχόμαστε να γίνουμε ρινόκεροι (αριθμοί). Θα μείνουμε άνθρωποι».

5. Η Ιερά Μονή μας δεν εκχωρεί σε κανέναν το δικαίωμα να αναφέρη στο όνομα της δικές του γνώμες και απόψεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο Άγιος Μελέτιος αρχιεπ. Αντιοχείας. Έζησε το 334 επί μεγάλο Κωνσταντίνου και έζησε έως της εποχής της Β' Οικουμενικής συνόδου το 381. Δια τις μεγάλες αρετές και την καθαράν αγάπην του προς τον Χριστόν εχειροτονήθη αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Αλλά 30 ημέρας έμεινεν στην Αντιόχειαν και διώχθηκε από των Αρειανών επί του βασιλέως Κωνσταντίου γιου του Μ. Κωνσταντίνου. Ήλθεν στην Κων/πολιν περίπου 2 χρόνια και έπειτα μ' εντολή του
βασιλέως πήγε στην Θράκη, όπου συνεκεντρώθησαν και άλλοι επίσκοποι. Από όλους τους επισκόπους εθαυμάσθη δια την αρετή του και την σύνεσι των λόγων του. Εκεί στην Θράκη ασθένησε και εξεδήμησε εις Κύριον.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Πλωτίνος και Σατορνίνος.

3) Ο άγιος Χρήστος ο κηπουρός. Καταγόταν από την Αλβανία. Απεκεφαλίσθη από τους Τούρκους το 1748 στην Κωνσταντινούπολιν επειδή ωμολόγησε ότι είναι Χριστιανός.

4) Η αγία Μαρία η μετονομασθείσα Μαρίνος.

5) Ο άγιος Αντώνιος, αρχιεπίσκοπος Κων/πόλεως.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 ο Ιμβραήμ πασάς αποβιβάζει στη Με­θώνη Αιγυπτιακό στρατό.

Το 1826 η πόλις του Μεσολογγίου δέχεται σφοδροτάτην επίθεσιν από τους αραπάδες του Ιμβραήμ αλλά κατορθώνει και τους τρέπει σε φυγή.

Το 1913 στο μέτωπο της Ηπείρου οι Έλληνες εντείνουν την δράσιν πυροβο­λικού και περιπόλων εναντίον των Τούρκων.

Το 1920 Ο Ελληνκός στρατός στη Μ. Ασία συνάπτει μικροσυμπλοκές με τους Τούρκους.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία αναδιοργανώνεται δια νέες επι­χειρήσεις.

Το 1922 η ελληνική Στρατιά στη Μ. Ασία οργανώνει τας θέσεις της αμύνάς της.

Το 1941 Στο Αλβανικό μέτωπο γίνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.