12 Φεβρουαρίου, 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΪΚΟΥ ΛΟΜΠΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ.

image

Τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων των μειζόνων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τον Μακαριώτατο. Στη συνάντηση που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και διήρκεσε μία ώρα, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη συνεργασία και τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς.

Κατά τη συνάντηση ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε: "Αυτός ο τόπος είναι ιστορικός γι' αυτές τις σχέσεις, διότι στη μεγάλη δοκιμασία του εβραϊκού λαού κατά τη γερμανική κατοχή ο τότε Αρχιεπίσκοπός μας, οι μητροπολίτες, οι κληρικοί και οι λαϊκοί τις νύχτες εφοδίαζαν τους Εβραίους με χριστιανικές ταυτότητες" υπογράμμισε ο Μακαριώτατος. Τους κάλεσε δε να επισκεφθούν το εβραϊκό μουσείο για να γνωρίσουν για "την αυτοθυσία των Ελλήνων για να σώσουν τους αδελφούς Εβραίους".

"Αυτό είναι το παρελθόν και πρέπει να πάρουμε μαθήματα από αυτό" συμπλήρωσε. "Όμως κοιτάμε πια μπροστά, στο μέλλον των παιδιών μας, στον σχεδιασμό, στα προγράμματα, στο τι θα θέλαμε να φτιάξουμε για το καλό αυτού του κόσμου". Και συνέχισε: "Το όραμα και η ευθύνη των πνευματικών ηγετών σήμερα είναι πως θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους που έχουν κοντά τους, ώστε να αγαπά ο ένας τον άλλο και να μάθουμε να ζούμε αρμονικά. Θα ήταν έγκλημα απ' όλους μας να μην εκμεταλλευτούμε αυτό το παρελθόν".

"Ο Απόστολος Παύλος που έχει κοινή καταγωγή μ' εσάς", είπε ο Μακαριώτατος "μας λέγει πως το παρόν πρέπει να το αξιοποιούμε. Η τοπική μας Εκκλησία κάνει ότι μπορεί στον τομέα αυτό μέσα στις δυσκολίες που περνά η πατρίδα μας. Προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά της. Αλλά δεν μπορεί να στερήσει ένα πιάτο φαγητό και στους χιλιάδες μετανάστες που συρρέουν σε αυτόν τον τόπο. Δεν κάνουμε διάκριση ούτε στο χρώμα, ούτε στη φυλή, ούτε στη θρησκεία. Είμαστε παιδιά ενός Θεού και αγωνιζόμαστε αυτή την αγάπη να την ενσπείρουμε και να τη βιώσουμε. Ευχόμαστε κατέληξε ο Μακαριώτατος όλοι οι δυνατοί της γης να κάνουν τα χέρια αλυσίδα για να αγκαλιάσουν τον κόσμο".

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ραβίνων κ. Μπάζιλ Χέρινχαμ, μιλώντας εκ μέρους όλης της κοινότητας των Αμερικανοεβραίων, όπως είπε, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά γι' αυτή τη συνάντηση. "Βρισκόμαστε εδώ ως Διάσκεψη των Προέδρων των Αμερικανοεβραικών Οργανώσεων. Είμαστε 52 οργανώσεις στις Η.Π.Α. και έχουμε επίσης μερικούς που είναι επικεφαλής ορισμένων διαθρησκευτικών οργανώσεων. Είναι μεγάλη η χαρά μας που γνωρίζουμε προσωπικότητες από τη δική σας θρησκεία. Γνωρίζουμε το έργο το δικό σας προσωπικά και της Εκκλησίας της Ελλάδος γενικότερα και τους ανθρώπους που βοηθάτε".

"Θα θέλαμε", κατέληξε, "να εκφράσουμε τη μεγάλη μας εκτίμηση για την υποστήριξη που έχετε δώσει η Εκκλησία και οι Έλληνες μέσα στα χρόνια στον εβραϊκό λαό και στο κράτος του Ισραήλ, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του πολέμου. Σας ευχαριστούμε γι' αυτή την πράξη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: