02 Φεβρουαρίου, 2011

Δηλώσεις του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 για τα θλιβερά γεγονότα της Αιγύπτου.

image

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Για μένα είναι μια φωνή κουράγιου αυτές τις δύσκολες στιγμές. Τώρα που κάνω περιοδείες να δω τις Εκκλησίες μας, τα μέρη που ζουν οι Ορθόδοξοι Έλληνες Αραβόφωνοι, με σεβάστηκαν, γιατί πέρασα μέσα από φυλάκια πολύ δύσκολα.

Με άφησαν απ’ όλα τα μπλόκα. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στο κέντρο του Καΐρου, που είναι ο Άγιος Νικόλαός μας, το πατροπαράδοτο μέρος της ελληνικής εκκλησίας μας εδώ, η δεύτερη έδρα μου, αλλά είναι το παλαιό κέντρο του Καΐρου, και λίγα μέτρα απ’ εδώ αρχίζει το Αλ ζχάρα. Ακούγονται φωνές και πυροβολισμοί και τώρα θα δω με τι τρόπο θα πάω στα άλλα μέρη γιατί είναι πολύ δύσκολες στιγμές. Και σήμερα θα δείξει , η σημερινή ημέρα τι θα γίνει για την Αίγυπτο.

Ερωτ.: Ανησυχείτε για το Πατριαρχείο;

Πατρ.Αλεξανδρείας: Όχι γιατί μας σέβονται πάρα πολύ. Εξάλλου έχουμε μείνει 2000 χρόνια. Και μόνο που ακούγανε το πρωί οι στρατιώτες στα φυλάκια, Yunnan, Έλληνας Πατριάρχης, με πολύ σεβασμό και μπορώ να πω και με υπόκλιση άνοιγαν να περάσω και να με προφυλάξουνε.

Ερωτ.: Σας στεναχωρεί Μακαριώτατε που οι Έλληνες εγκαταλείπουν την χώρα;

Πατρ.Αλεξανδρείας: Στεναχωριέμαι, κλαίω και πληγώνεται η καρδιά μου γιατί όταν πάω στις λειτουργίες θα συναντήσω 20 άτομα – 50 άτομα. Έλεγα, δόξα τω θεό μείνανε και αυτοί… Αλλά αυτή είναι η μοίρα, τα γεγονότα… Όμως το Πατριαρχείο μας όσο θα υπάρχει ο πλανήτης της γης θα υπάρχει σε αυτό τον χώρο. Η Αίγυπτος είναι η πόρτα της Αφρικής και σαν ελληνικό Πατριαρχείο, έστω και μόνος θα υπάρχουμε σε αυτό τον χώρο.

Ερωτ.: Φοβάστε για τους Έλληνες που παραμένουν εκεί;

Πατρ.Αλεξανδρείας: Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα γιατί η σημερινή και η αυριανή μέρα τι θα φέρει. Περιμένουμε με αγωνία τα γεγονότα από τώρα μέχρι το βράδυ και τα ξημερώματα. Απλώς οι ίδιοι άνθρωποι, όπως μπορεί ο καθένας, προφυλάσσει το σπίτι του, τις πόρτες και ελπίζουμε στο έλεος του Θεού, πως δεν θα μας αφήσει. Το ότι η φωνή του λαού είναι οργή Θεού φαίνεται πάρα πολύ.

Οι άνθρωποι πια είναι τόσο ταλαιπωρημένοι, πεινάνε. Τα πράγματα έχουν πάει τρεις φορές παραπάνω… Είναι και 90 εκατομμύρια και όσο να’ναι θέλουνε κάτι το καλύτερο. Γι’ αυτό και αυτή η μάζα ξεχύνεται στους δρόμους. Όμως θα φανεί από απόψε μέχρι τα ξημερώματα.

Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image

«Κόλπους Πατρός τυπούσι του σου,Χριστέ μου, του Συμεών αι χείρες, αι φέρουσί σε.»

Τους κόλπους του ουρανίου Πατέρα συμβολίζουν, Χριστέ μου, τα χέρια του Συμεών που Σε κράτησαν στην αγκαλιά του.

Μόλις πέρασαν σαράντα ημέρες από την γέννηση του Θεανθρώπου, προσεφέρθη ο Κύριος στο ιερό υπό Μητρός Παρθένου, και υπεδέχθη Αυτόν ο πρεσβύτης Συμεών. Κατά τη διάταξη του Μωσαϊκού νόμου «παν άρσεν πρωτότοκον έσται αφιερωμένον τω Θεώ, και την εις τούτον νενομισμένην θυσίαν προσενέγκη, ζεύγος τρυγόνων, ή δύο νεοσσούς περιστερών». Δηλαδή, κάθε πρωτότοκο αρσενικό παιδί ήταν αφιερωμένο στο Θεό, και προς τούτο γινόταν μία συγκεκριμένη τελετή στο ναό, περιλαμβάνουσα και προσφορά δύο τρυγόνων ή περιστεριών.

Λαβών δε ο πρεσβύτης Συμεών τον Κύριο της δόξης στα χέρια του είπε το «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη…». Τώρα, δηλαδή, Κύριε, ας πεθάνω, αφού είδα το Σωτήρα του κόσμου. Διότι αυτό περίμενε χρόνια ο δίκαιος Συμεών˙ να δει με τους οφθαλμούς του τον Κύριο και Θεό του. Και πλέον ευτυχισμένος μπορούσε να υπάγει εις τα αγκάλας του Θεού.

Έπειτα από αυτή τη γενική αναφορά, γίνεται κατανοητό ότι ο σαραντισμός έχει τις ρίζες του στην εποχή του Μωυσή (καθώς αυτό το στοιχείο το αντλούμε μέσα από τον Μωσαϊκό νόμο). Λέγοντας «σαραντισμό», εννοούμε ότι η μητέρα προσφέρει το νεογέννητο στο ναό και αυτό προς δόξαν του τριαδικού Θεού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η Υπαπαντή του Ιησού Χριστού. Την 40ήν ημέραν από την γέννησιν του Χριστού ο Ιωσήφ και η Μαρία επήραν Αυτόν και τον έφεραν εις τον Ναόν των Ιεροσολύμων δια να τον αγιάσουν. Είχον και εν ζεύγος περιστέρια δια να τα προσφέρουν θυσίαν, όπως είχον έθιμον οι Ιουδαίοι. Εκεί έζη ένας γέρων ο οποίος ονομάζετο Συμεών στον οποίον είχε ειπεί ο Θεός πως δεν θ' αποθάνη, πριν δη τον Χριστόν.

Την ημέραν εκείνην εφωτίσθη από το Αγιον Πνεύμα και ήλθεν στον Ναό. Την ώραν, που ο Ιωσήφ και η Μαρία έφερον τον Χριστόν στον Ναό, ο Συμεών τον επήρε στην αγκάλη του και είπε: «Τώρα ας αποθάνω, είμαι ευχαριστημένος, διότι είδον τα μάτια μου τον Σωτήρα του κόσμου». Ο Ιωσήφ και η Μαρία εθαύμαζον δια τους λόγους, τους οποίους άκουαν. Ο Συ­μεών ευλόγησε και αυτούς. Ο Ιωσήφ και η Μαρία, αφού έκαμαν όλα όσα ε-χρειάζοντο δια τον αγιασμό και την θυσία, εγύρισαν στην οικίαν τους.

2) Ο Αγαθόδωρος ο μάρτυς, επειδή ομολόγισε την πίστη του εις τον Χριστόν υπέστη τρομερά βασανιστήρια και απεδήμησεν εις Κύριον.

3) Ο μάρτυς Ιορδάνης, ο οποίος καταγόταν από την Τραπεζούντα και απε-κεφαλίσθη εις Κωνσταντινούπολιν το έτος 1650.

4) Ο οσιομάρτυρας Γαβριήλ, ο οποίος ωμολόγησε με θάρρος την πίστι του και απεκεφαλίσθη το έτος 1676.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Δεληγιάν­νης και Νοταράς φυλακίζονται δι' επαναστατική διάθεσί των εναντίον της νο­μίμου Κυβερνήσεως.

Το 1913 στο Γρεβενίτι Δρεστένικον του Μετσόβου τουρκικοί δυνάμεις επι­τίθενται εναντίον ελληνικών και αναγκάζουν αυτάς να συμπτυχθούν.

Το 1920 στο μέτωπο Μ. Ασίας μάχες προφυλακών.

Το 1921 εις Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι συνάπτουν μάχες περιπόλων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας δέχεται μικροεπιθέσεις από Τούρ­κους.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο οι Ιταλοί συνεχίζουν τας επιθέσεις των ενα­ντίον των Ελλήνων χωρίς αποτέλεσμα.