31 Ιανουαρίου, 2011

Στοιχεία που αποδεικνύουν την ελληνικότητα των Ιμίων

clip_image002

Για την αποκατάσταση της αλήθειας θα αναφερθούν μερικά μόνο από τα στοιχεία πού βροντοφωνούν ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας, όπως είναι και εκατοντάδες άλλα νησάκια και βραχονησίδες στο Αιγαίο, για τα όποια οι Τούρκοι, από το 1996, κατασκεύασαν τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών».

1. Με τη συνθήκη της Λωζάνης (1923) η Τουρκία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία (άρθρο 15). Η περιοχή πού βρίσκονται τα Ίμια αναφέρεται ρητά και ειδικά στην Ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 και το Ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο της 28ης Δεκεμβρίου 1932 πού ακολούθησε για την οροθέτηση της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ των Μικρασιατικών ακτών και της Δωδεκανήσου.

Στη   συμφωνία   διαλαμβάνονται 37 σημεία. Στο σημείο 30 αναφέρεται ρητά ότι η συνοριακή γραμμή περνά από το μέσο της απόστασης μεταξύ των  βραχονησίδων Kardak (Ίμια) και Kato (Ανατολία).

Με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947) μεταξύ Συμμαχικών Δυνάμεων και της Ιταλίας, η Ελλάδα διαδέχτηκε την Ιταλία στα Δωδεκάνησα (άρθρο 14).

2. Σε επιστολή του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Τεφίκ Ρουστού Αράς προς τους Ιταλούς (1932) αναφέρεται σαφώς ότι οι βραχονησίδες Ίμια ανήκουν στα Δωδεκάνησα.

Την περίοδο της κρίσης των Ιμίων (1996) ενημερώθηκε σχετικά το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, από την Πρεσβεία της Τουρκίας στη Ρώμη με κρυπτογράφημα το όποιο το αγνόησαν, το απέρριψαν και το κατέστρεψαν συνεργάτες της Τανσού Τσιλέρ μαζί με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ουνούρ Οϋμέν.

3. Κατά την προσάραξη του φορτηγού τουρκικού πλοίου «Φιγκέν Ακάτ» στα Ίμια το βράδυ της 25.12.95, ο Τούρκος πλοίαρχος «οικονομικά σκεπτόμενος» προφασίστηκε ότι βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα για να ρυμουλκηθεί από τουρκικό ρυμουλκό (μικρή απόσταση-μικρό κόστος) και όχι από ελληνικό ρυμουλκό (μεγάλη απόσταση-μεγάλο κόστος).

Ο Τούρκος πλοίαρχος γνώριζε πού είχε προσαράξει, αλλά η αποκόλληση του σκάφους του και η σωτηρία του τον ενδιέφερε να γίνει με τον προσφορότερο και οικονομικότερο τρόπο, γι’ αυτό προφασίσθηκε ότι βρίσκεται στα Τουρκικά χωρικά ύδατα.

Τελικά, την 28.12.95, ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Kiuluk της Τουρκίας από ελληνικά   ρυμουλκά   της εταιρείας «ΜΑΤΣΑ» πού κατέπλευσαν στην περιοχή των Ιμίων από τον Πειραιά. Η πράξη αυτή – πού είναι πράξη κυριαρχίας – αποδεικνύει ότι το σύμπλεγμα των βραχονησίδων Ίμια βρίσκεται σε περιοχή Ελληνικής κυριαρχίας.

4. Στο ανατολικό άκρο της νησίδας Καλόλιμνος βρίσκεται εγκατεστημένος φάρος από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, καταχωρημένος στις ναυτιλιακές οδηγίες ως ελληνικός φάρος με αριθμό 9230 και διεθνή αριθμό 4708 στο φαροδείκτη του Βρετανικού Ναυαρχείου. Δυο περίπου μίλια ανατολικά, νοτιοανατολικά του φάρου βρίσκονται οι βράχοι Ίμια, δύο τον αριθμό με βάθη μεγαλύτερα από 30 μ. στον άξονα του στενού πού σχηματίζεται μεταξύ τους.

Περίπου 2,4 μίλια ανατολικά των βράχων Ίμια βρίσκεται η τουρκική βραχονησίδα Cavus Adasi. Ο ναυτικός χάρτης αριθμ. 4511, ο όποιος εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 1992 από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και πηγή υδρογράφησης το χάρτη του Βρετανικού Ναυαρχείου, είναι αδιάψευστος μάρτυς.

5. Ο Νόμος 518/1948 «Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα» (ΦΕΚ 7 Α / 9.1.1948) αποτελεί ένα διαχρονικό κείμενο -τρανταχτό επιχείρημα για τη σωστή ενημέρωση γύρω από τα Ίμια. Η γραμμή των συνόρων μεταξύ της Δωδεκανήσου και της Τουρκίας διέρχεται από 51 συγκεκριμένα αριθμημένα σημεία. Το σημείο 45 στο μέσον της γραμμής πού ενώνει το φάρο της νήσου Καλόλιμνος (Ελλάς) με την Νότια άκρα της νήσου Pontieusa Buyukiremit(Τουρκία).

Μία απλή ματιά στο χάρτη αρκεί για να διαπιστωθεί ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια.

6.  Η διερεύνηση ιστορικών πηγών αποκαλύπτει ότι η ρητή αποδοχή, στις 6 Απριλίου 1953, από τον επίσημο εκπρόσωπο του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών, διαχωριστικού ορίου κυριαρχίας στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Δωδεκανήσων και Μικράς Ασίας ήταν το αποτέλεσμα   εξάμηνης   κυοφορίας,   στην   οποία   είχε ενεργά συμμετάσχει και το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Αυτά προκύπτουν, από τη σχετική διπλωματική αλληλογραφία: Foreign Office προς Πρεσβεία Άγκυρας (27.05.1952), Πρεσβεία Άγκυρας προς F.O.(26.11.1952) και F.O. προς Πρεσβεία Άγκυρας (14.01.1953).

7.  Σε επιτελικούς χάρτες του Ιταλικού Στρατιωτικού  Γεωγραφικού  Ινστιτούτου  (Ίδρυμα Γκουερνί Σταμπόλια, Βενετία 1928), του Βρετανικού Ναυαρχείου (1931) και του Γερμανικού Επιτελείου (Militargeschichtliches Forshungsant 1944), τα Ίμια αναφέρονται ως Ιταλικά εδάφη.

Η Ελλάδα διαδέχθηκε την Ιταλία στα Δωδεκάνησα (Άρθρο 14 Συνθήκης των Παρισίων -1947).

8.  Σύμφωνα με την ισχύουσα Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Montengo Bay – 1982), την οποία η Ελλάδα έχει επικυρώσει με το Νόμο 2321/1995, και οι βραχονησίδες έχουν δική τους αιγιαλίτιδα ζώνη (άρθρο 121).

Έξαλλου ο ορισμός της βραχονησίδας είναι ανοιχτός, διότι αν αποδειχτεί ότι οι βραχονησίδες έχουν πόρους πού δεν χρησιμοποιούνται προς το παρόν και άρα έχουν οικονομική αξία λόγω υπάρξεως π. χ. κοιτασμάτων πετρελαίου, τότε μπορούν να στηρίζουν οικονομικά ζωή και να θεωρηθούν ότι υπάγονται στο καθεστώς των νησιών.

Επομένως, οποιαδήποτε απειλή η παραβίαση κατά των βραχονησίδων Ίμια και της αιγιαλίτιδας ζώνης τους αποτελεί απειλή η παραβίαση εθνικού εδάφους, πού δίνει στην Ελλάδα το δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο. Η. Ε. ή να ασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, όπως αυτό κατοχυρώνεται από τον Καταστατικό Χάρτη του Ο. Η. Ε. (άρθρο 51).

9. Ο Βρετανός καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας και πρώην διπλωμάτης Δρ Γουίλιαμ Μάλιν-σον αναφέρει: «Την περίοδο μετά τα γεγονότα των Ιμίων, ο τότε Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Νικόλας Μπέρνς σε ειδική εκδήλωση στο Αμερικανικό Κολέγιο στην Αθήνα, ρωτήθηκε από σπουδαστή ποια είναι η Αμερικανική θέση στο θέμα των Ιμίων και απάντησε ότι ανήκουν στην Ελλάδα και τόνισε ότι αυτό φαίνεται και στον επιχειρησιακό χάρτη του Αμερικάνικου Ναυτικού».

____________________________

Αγαπητέ επισκέπτη του blog,

Μετά τα ως άνω δεν πρέπει να ξεχνάμε και την δήλωση του τότε Υπουργού Εξωτερικών Παγκάλου, όπου στις 31/1/1996 είπε στον Κρίστοφερ να μην ανησυχεί διότι οι ισχυροί άνεμοι θα καταστρέψουν την σημαία και η Ελλάδα δεν θα την αντικαταστήσει.

Τι να πεις όμως όταν μια κυβέρνηση υποθάλπτει τέτοιους αντιπαραγωγικούς και κοπρίτες Υπουργούς; Δεν έχουν άδικο λοιπόν οι Ευρωπαίοι, που μας αποκαλούν καραγκιοζοχώρα με τέτοιους Υπουργούς τύπου Παγκάλου.

Κορυφώνεται η ένταση στην Αίγυπτο!

image

Χιλιάδες οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, ζητούν την παραίτηση Μουμπάρακ που παραμένει στη θέση του προέδρου.

Έκρυθμη η κατάσταση στο Κάιρο

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών, που ζητούν την πτώση του καθεστώτος στην Αίγυπτο.

Χιλιάδες διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν, και πάλι την Κυριακή, στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ενώ στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους και δύο μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την πλατεία Ταχρίρ.

Γενική απεργία από σήμερα

Οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στο κέντρο του Καΐρου και υπόσχονται ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, η τύχη του οποίου φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, αφού οι πιέσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό πληθαίνουν.

Οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία και για αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει πορεία «διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

«Αποφασίστηκε στη διάρκεια της νύχτας να πραγματοποιηθεί αύριο πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», δήλωσε ο Εϊντ Μοχαμάντ, ένας από τους οργανωτές.

«Αποφασίσαμε επίσης να αρχίσουμε ανοικτή γενική απεργία», πρόσθεσε.

Την πρόταση για απεργία διατύπωσαν πρώτοι οι εργαζόμενοι στο Σουέζ. «Συμφωνήσαμε με τους εργαζόμενους στο Σουέζ και θα αρχίσουμε γενική απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», τόνισε ο Μοχάμεντ Ουακέντ, ένας από τους οργανωτές.

«Ο στρατός πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον Μουμπάρακ», γράφει ένα από τα πανό στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπου οι διαδηλωτές μοιράζονται τα τρόφιμα με τους στρατιώτες που στάλθηκαν εκεί για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Έξι ημέρες ταραχών προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων, αλλά οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι διαδηλωτές αρνούνται να φύγουν και ο στρατός δεν κάνει τίποτε για να τους μετακινήσει. Όσο μεγαλύτερο διάστημα οι διαδηλωτές δεν συναντούν αντίσταση τόσο δυσκολότερο θα είναι για τον Μουμπάρακ να υπερασπιστεί την θέση του.

Οι διαδηλωτές απέρριψαν τον διορισμό από τον Μουμπάρακ δύο στρατιωτικών στη θέση του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Οι υποσχέσεις του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να κατευνάσει την οργή του αιγυπτιακού λαού απέτυχαν με τους διαδηλωτές να επιμένουν να εγκαταλείψουν την εξουσία ο Αιγύπτιος πρόεδρος και οι συνεργάτες του.

Να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία ζητά ο Μουμπάρακ από το νέο πρωθυπουργό

Ο Μουμπάρακ είπε την Κυριακή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ότι η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου θα πρέπει να διατηρήσει τις επιδοτήσεις, να ελέγξει τον πληθωρισμό και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τον λαό, ενώ το γράμμα του στον πρωθυπουργό του, θέτει θέματα συζήτησης μίας πολιτικής μεταρρύθμισης.

«Απαιτώ από εσένα να επαναφέρεις την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας», γράφει στην επιστολή του ο Μουμπάρακ, όπως ανέφερε το κρατικό κανάλι. «Εμπιστεύομαι την ικανότητά σου να εφαρμόσεις οικονομικές πολιτικές, που θα εμπεριέχουν τη μεγίστη μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών» τονίζει, τελειώνοντας στην επιστολή του.

Στη διάρκεια πολύωρης συνάντησής του με το νέο πρωθυπουργό και την παρουσία του επίσης διορισμένου αντιπροέδρου της χώρας, Ομαρ Σουλεϊμάν, ο κ. Μουμπάρακ καθόρισε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αρχίζοντας «από την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας» σύμφωνα με το ΜΕΝΑ. Ο κ. Μουμπάρακ κάλεσε επίσης τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσες, όπως μετέδωσε η ίδια πηγή.

Παρά το διορισμό νέου πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της χώρας και τη βία που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 125 άτομα, οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ όχι απλώς δεν σταμάτησαν αλλά αντιθέτως εντάθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

Επεκτείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ο Αιγύπτιος απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι διέταξε χθες την αστυνομία της χώρας να ξαναπάρει τις θέσεις της από σήμερα στους δρόμους του Καΐρου και των άλλων μεγάλων πόλεων. Από το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και εντάθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών, η αστυνομία αποσύρθηκε και την εντολή διατήρησης της τάξης ανέλαβε ο στρατός.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αστυνομία θα έχει κανονικά τον έλεγχο της κυκλοφορίας, της αποτροπής εγκλημάτων και άλλων ελέγχων της αρμοδιότητάς της αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών κατά του καθεστώτος.

Στο μεταξύ από το ίδιο υπουργείο ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επεκταθεί μέχρι και τη Δευτέρα σε τρεις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, περιλαμβανόμενου και του Καΐρου.

Τελευταίος πυλώνας

του Χόσνι Μουμπάρακ ο στρατός

Ο στρατός είναι ο τελευταίος πυλώνας του καθεστώτος Μουμπάρακ απέναντι στη λαϊκή εξέγερση που δεν εξασθενεί παρά την αιματηρή καταστολή, επισημαίνουν σήμερα τα κύρια άρθρα πολλών γαλλικών εφημερίδων.

«Ο Αιγύπτιος πρόεδρος βρήκε δύο στρατηγούς που δέχθηκαν να αποτελέσουν εγγύηση για το καθεστώς του κάνοντας ένα «μπάλωμα» που δεν ξεγελά κανέναν», γράφει η Liberation. «Ο Ουμπού θεώρησε ότι είναι Ραμσής: θέλησε να ιδρύσει μία νέα δυναστεία φαραώ με γαλόνια. Αλλά αυτή τη φορά ο λαός αντιτάχθηκε, ενισχυμένος από το παράδειγμα της Τυνησίας. Όπως φαίνεται, ο στρατός κρατά στα χέρια του την τύχη της Αιγύπτου».

«Το ερώτημα που ετέθη, χθες στην Τυνησία, αύριο στην Αίγυπτο ή αλλού, είναι το ερώτημα της μετάβασης», σύμφωνα με την εφημερίδα La Croix. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε όλες αυτές τις χώρες, οι στρατιωτικοί έχουν στα χέρια τους πολλά χαρτιά…η σύνεση θα υπαγόρευε οι στρατιωτικοί του Καΐρου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στην Τύνιδα. Δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Αλλά μπορεί να αποτρέψει την αιματοχυσία».

«Η διατήρηση στη θέση του, η ελπίδα ότι το κίνημα θα αποδυναμωθεί, η στήριξη στον στρατό. Από την Παρασκευή, αυτή είναι η στρατηγική του Αιγύπτιου προέδρου», γράφει η Ouest-France.

«Αν και προσπαθούν να αποφύγουν να εμφανισθούν ότι αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Αιγύπτου, οι δυτικές πρωτεύουσες επιθυμούν την πειθαρχημένη μετάβαση, γεγονός που σημαίνει ότι ο στρατός διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, αλλά και ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν μπορεί πλέον να αποτελεί προτεραιότητα», γράφει η Le Figaro.

«Διορίζοντας αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό δύο ανώτατους στρατιωτικούς, ο Μουμπάρακ έθεσε την τύχη του και την τύχη της Αιγύπτου ανάμεσα στα χέρια του στρατού. Στην Τυνησία, ο στρατός διαδραμάτισε κύριο ρόλο στην πτώση του Μπεν Άλι. Στην Αίγυπτο, είναι το τελευταίο πρόχωμα του καθεστώτος».

Αλληλέγγυος με τον λαό, ο Ομάρ Σαρίφ

Ο διάσημος Αιγύπτιος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, που βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο Κάιρο δήλωσε ότι «είναι αλληλέγγυος με τον αιγυπτιακό λαό» και εύχεται την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Μουμπάρακ, αποκάλυψε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό France Inter.

«Βρίσκομαι στον 17ο όροφο ενός ξενοδοχείου στο Κάιρο και βλέπω όλα όσα γίνονται. Είμαι απολύτως αλληλέγγυος με τον αιγυπτιακό λαό γιατί πιστεύω ότι όλα όσα ζητά είναι δίκαια και γιατί θεωρώ ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα πρέπει πια να παραιτηθεί. Είναι 30 και πάνω χρόνια στην εξουσία ε, φτάνει πια» ανέφερε ο 78χρονος καλλιτέχνης. «Ευτυχώς επέλεξε έναν καλό αντιπρόεδρο, τον Ομαρ Σουλειμάν που έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αυτό είναι σημαντικό» πρόσθεσε ο Ομαρ Σαρίφ.

Καταλήγοντας τις δηλώσεις του εξέφρασε κάποιους φόβους για την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, επειδή όπως είπε «είναι πολύ κλειστή οργάνωση και εκπροσωπεί μόνο το 20% του πληθυσμού. Δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτούς».

Επιθεώρηση Μουμπάρακ στο κέντρο επιχειρήσεων

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επισκέφθηκε νωρίτερα ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου τα οποία έδειξαν εικόνες του Μουμπάρακ να προεδρεύει μίας συνάντησης. Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Μουμπάρακ να συναντά το νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομαρ Σουλεϊμάν, τον υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι αλ Αναν και άλλους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκανε έλεγχο στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού ο οποίος έχει αναλάβει τη διασφάλιση της τάξης.Την ίδια στιγμή, ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το εγκαταλελειμμένο αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου, μετά την εκκένωσή του από τους αξιωματούχους, δήλωσε ένας αξιωματικός.

«Ασφαλίσαμε το υπουργείο Εσωτερικών το πρωί και εκκενώσαμε το προσωπικό κρατικής ασφαλείας. Το υπουργείο είναι άδειο», δήλωσε από το σημείο αξιωματικός του στρατού, που ζήτησε ανωνυμία, στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί». Δύο τεθωρακισμένα φορτηγά και ένα άρμα μάχης στέκονταν φρουροί έξω από το κτήριο. Η κρατική ασφάλεια έδωσε μάχη με διαδηλωτές που επιχείρησαν να επιτεθούν στο κτίριο χθες βράδυ.

«Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μουμπάρακ ορίζει αναπληρωτή του στη διάρκεια των 30 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. Τη θέση αυτή κατείχε και ο Μουμπάρακ προτού γίνει πρόεδρος. «Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει», φώναζαν επίσης ρυθμικά οι διαδηλωτές.

Απόδραση εκατοντάδων κρατουμένων

Τριάντα τέσσερα μέλη της οργάνωσης «Μουσουλμανική Αδελφότητα», ανάμεσά τους και μέλη του πολιτικού της γραφείου, κατάφεραν να φύγουν από τη φυλακή που κρατούνταν όταν την εγκατέλειψαν οι φρουροί, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της οργάνωσης. «Υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή τους αν έμεναν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μονέιμ Αμπντέλ Μακσούντ.

Χιλιάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ένας μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και φυλακισμένοι του κοινού δικαίου, δραπέτευσαν τη νύχτα έπειτα από μία στάση στη διάρκεια της οποίας άρπαξαν τα όπλα των φυλάκων του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα έναν υπέυθυνο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μοχάμεντ Μούρσι, μέλος του πολιτικού γραφείου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ότι τα 34 μέλη της οργάνωσης, που συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, δεν απέδρασαν. «Δεν αποδράσαμε. Οι κάτοικοι μας άνοιξαν τις πόρτες», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον διαφωνούντα Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στις «διαπραγματεύσεις» του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.

Η Εθνική Συμμαχία για την Αλλαγή -της οποίας ηγείται ο ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), και στην οποία συμμετέχουν πολλές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και η Μουσουλμανική Αδελφότητα- εξουσιοδότητσαν τον ΕλΜπαραντέι να «διπραγματευτέι με το καθεστώς», όπως δήλωσε ο Σάαντ αλ Κατάτνι.

Εξάλλου η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε τους πολιτικούς διορισμούς στους οποίους προχώρησε χθες ο Μουμπάρακ. «Πρόκειται για μία προσπάθεια να παρακαμφθούν οι διεκδικήσεις του λαού», έκρινε η οργάνωση. Επιπλέον το χρηματιστήριο του Καΐρου, αλλά και οι τράπεζες της Αιγύπτου θα παραμείνουν κλειστές και αύριο Δευτέρα εξαιτίας των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Εντωμεταξύ τα χρηματιστήρια των αραβικών χωρών έχουν πτωτικές τάσεις. Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι νωρίτερα σήμερα κατέγραφε πτώση 6%, ενώ του Αμπου Ντάμπι έπεσε 3,68%. Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας έκλεισε χθες με πτώση 6%, όμως σήμερα καταγράφει κέρδη 2,62%.

Ο διευθυντής μιας φυλακής στην δυτική Αίγυπτο σκοτώθηκε και εκατοντάδες κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν, ανέφεραν ΜΜΕ νωρίς σήμερα Κυριακή. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το επεισόδιο σημειώθηκε στην Φαγιούμ, μια περιοχή της ερήμου δυτικά του Καΐρου. Περίπου 700 φυλακισμένοι απέδρασαν και ο διευθυντής της φυλακής, που είχε το βαθμό του στρατηγού, σκοτώθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν πως άλλος ένας αξιωματούχος του στρατού, που επίσης είχε βαθμό στρατηγό, «απήχθη» από ένα έξαλλο πλήθος. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου. Χιλιάδες κρατούμεοι, μεταξύ των οποίων και ένας μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και φυλακισμένοι του κοινού δικαίου, δραπέτευσαν τη νύχτα έπειτα από μία στάση στη διάρκεια της οποίας άρπαξαν τα όπλα των φυλάκων του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυτόπτες μάρτυρες σε αρκετές πόλεις της χώρας ανέφεραν ότι ο στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες αυτοάμυνας, διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υπερεκταθεί για να διαχειριστούν τις .ταραχές και τα προβλήματα ασφαλείας στην Αίγυπτο

Ελ Μπαραντέι: «Να φύγει σήμερα ο Μουμπάρακ»

Ο Αιγύπτιος διαφωνών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε σήμερα ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία «σήμερα» ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Εχει γίνει ξεκάθαρο από όλους στην Αίγυπτο ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει σήμερα», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και βραβευθείς το 2005 με το Νόμπελ Ειρήνης, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Πρέπει να φύγει σήμερα, ώστε να ακολουθήσει μία ειρηνική μετάβαση σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και στη συνέχεια να ακολουθήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», πρόσθεσε.

«Ο λαός που διοργάνωσε αυτές τις διαδηλώσεις και πολλά άλλα κόμματα μου έχουν δώσει την εξουσιοδότηση – την εντολή – να διαπραγματευτώ για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας», επεσήμανε ο Ελ Μπαραντέι. «Ελπίζω να έρθω σύντομα σε επαφή με τον στρατό. Χρειάζεται να συνεργαστούμε. Ο στρατός είναι μέρος της Αιγύπτου», υπογράμμισε.

Ο Ελ Μπαραντέι επεσήμανε άλλωστε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ότι οι ΗΠΑ «χάνουν την αξιοπιστία τους» ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου και εξακολουθώντας να υποστηρίζουν τον Μουμπάρακ. «Η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά από τον αιγυπτιακό λαό να πιστέψει ότι ένας δικτάτορας που είναι στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια θα είναι ο άνδρας που θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία», εκτίμησε ο Ελ Μπαραντέι από το Κάιρο. «Κάθε ημέρα χάνετε την αξιοπιστία σας», κατηγόρησε τις ΗΠΑ.

«Από τη μία μεριά μιλάτε για δημοκρατία, για κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη εξακολουθείτε να υποστηρίζετε έναν δικτάτορα που καταπιέζει το λαό του», δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι. «Θα ήταν καλύτερο αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είναι ο τελευταίος που θα πει στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι έχει έρθει η ώρα να φύγει».

Συλλήψεις για λεηλασίες

Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο επειδή επιδίδονταν σε λεηλασίες κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν από επιτροπές κατοίκων, τις οποίες αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου για να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους. Τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Εξάλλου δύο μούμιες της φαραωνικής περιόδου που βρίσκονταν στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζάχι Χαουάς επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA).

Συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων του Καΐρου για τα κρούσματα λεηλασιών που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες νύχτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Ομάδες φρούρησης των ίδιων των κατοίκων συνεχίζουν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης με στόχο να αποτρέψουν όποιον θέλει να λεηλατήσει τις περιουσίες τους και να βλάψει τις οικογένειές τους.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννη Σιώκα που δήλωσε ότι και εκείνος ήταν το βράδυ μαζί με Ελληνες και Αιγύπτιους στο δρόμο κρατώντας ρόπαλο στο χέρι για να προστεύσει το βιός του και την οικογένειά του.

Τα άρματα μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται στο κέντρο του Καΐρου και η εικόνα της πόλης δεν θυμίζει τίποτε πλέον από το πολύβουο Κάιρο που γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγες μέρες.

Τα καταστήματα είναι κλειστά σε όλο το κέντρο της πόλης, πολλές βιτρίνες είναι σπασμένες και πολλά πρατήρια βενζίνης έχουν κλείσει τις φιάλες τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 16.00 ξεκινά το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που διαρκεί μέχρι τις 8 το πρωϊ.

Εξάλλου τα καταστήματα τραπεζών και κεντρικών οργανισμών είναι κλειστά και όσον αφορά το ίντερνετ συνεχίζει να μη λειτουργεί.

Επικοινωνία Μακαριωτάτου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τα γεγονότα στην Αίγυπτο

makariotatos-ieronimos Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επικοινώνησε χθες από τη Συρία όπου βρίσκεται με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, με τον οποίο συζήτησαν για τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο.

Ο Μακαριώτατος τέλος εξέφρασε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας τη συμπαράστασή του και τη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αδελφή Εκκλησία.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ: Η ΠΡΟΣΦΙΛΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: “ΑΙΣΙΧΤΙΡ ΡΕ”!

Ναι, αγαπητοί αναγνώστες, καλά διάβασατε τον τίτλο. Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Ο στενότερος συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου - επικοινωνιολόγος κ. Σωτήρης Τζούμας - απεκάλυψε “χωρίς περίσκεψη, χωρίς λύπη και προ παντός χωρίς αιδώ” ότι η προσφιλής έκφραση του μακαριστού Χριστόδουλου ήταν το “Αισιχτίρ ρε”!!!

Μετά από αυτό εμείς τι να πούμε;

Και αυτά σε μια εκπομπή στην οποία έκαιαν άφθονο λιβανωτό στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και κατά τη διάρκεια της οποίας αναδίπλωναν τα πιο αλλόκοτα σχέδια συνωμοσίας για εξόντωση του μακαριστού Χριστόδουλου επειδή ήταν εμπόδιο στα σχέδια των εχθρών της Εκκλησίας και του έθνους!!!

Τώρα λοιπόν γνωρίζουμε και μάλιστα από πρώτο χέρι στενού συνεργάτη του αείμνηστου! Ο Χριστόδουλος δεν ήταν μόνον ο Αρχιεπίσκοπος των ανεκδότων, του σκουλαρικιού, των τζιν, των Κουμαριανών, του παραδικαστικού, των επικοινωνιολόγων και του Four Seasons, αυτός που μας έφερε τον Πάπα στην Αθήνα και που πήγε στο Βατικανό παρά την αντίθετη απόφαση της Ιεραρχίας, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος του “Αισιχτίρ ρε”!!!

Με τέτοιους φίλους κ. Τζούμα τους εχθρούς τι τους χρειάζεται ο Χριστόδουλος για να βουλιάξει στο έλος της παντελούς ανυποληψίας;Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούσα πλήρως απογοητευμένος το ντελίριο της κολακείας που μεταδιδόταν από τα κανάλια, τον ιστοχώρο και τις εφημερίδες για την επέτειο των τριών χρόνων της αποδημίας του Χριστόδουλου και εθλιβόμουν βαθύτατα για την ακρισία των ανθρώπων που υποστήριζαν και ακόμη υποστηρίζουν τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο.

Ούτε στον ύπνο μου όμως δεν φανταζόμουν ότι τη χαριστική βολή στην υστεροφημία του Χριστοδούλου θα την έδινε ο στενότερος συνεργάτης του κ. Σωτήρης Τζούμας ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή δύο ή τρεις φορές επανέλαβε τη χυδαία έκφραση που ήταν προσφιλής στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο. Ελπίζω ότι εφεξής θα τερματιστούν οι γλοιώδεις κολακείες προς ένα Αρχιεπίσκοπο του οποίου η προσφιλής έκφραση ήταν μια Τουρκική χυδαία έκφραση και όχι το Δόξα σοι ο Θεός ή το Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλόν!

Οι κολακείες δεν βοηθούν την ψυχή του. Δεν πείθουν. Ούτε και οικοδομούν κανένα. Αν έχουμε αγάπη για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο ας κάνουμε κανένα μνημόσυνο και προσευχή για την ψυχή του και ας αφήσουμε τους ύμνους των θαυμασίων του που προκαλούν βάναυσα τη λογική των ανθρώπων χωρίς να προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό.

Ιδιαίτερα παρακαλούμε ανθρώπους όπως τους Μητροπολίτες Καλαβρύτων, Καισαριανής, Δημητριάδος, τον π. Βασίλειο Βολουδάκη και ορισμένους άλλους οι οποίοι, ως μη όφειλαν, εξυμνούσαν και εξυμνούν τον αείμνηστο Χριστόδουλο λες και είναι Άγιος της Εκκλησίας να είναι εφεξής προσεκτικοί.

Η άκριτη εξύμνηση ενός Αρχιεπισκόπου που οι στενοί συνεργάτες του τον καμαρώνουν για τη χυδαιολογία του δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Αντίθετα σκανδαλίζει και αποπροσανατολίζει πνευματικά.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13 ΤΗΣ 28ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

image

Αγαπητέ Αναγνώστη του blog,

Την προηγούμενη Παρασκευή η Εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13 εδημοσίευσε κατά το ήμισυ εμπεριστατωμένο αφιέρωμα για την ανάδειξη και την πτώση του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Ιακώβου Βαβανάτσου το έτος 1962.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα, βέβαια είναι αναμασήματα του τότε ημερήσιου Τύπου. Εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε η εφημερίδα για να είναι αντικειμενική, να συμπεριλάβει και την επιστολή παραίτησης του τότε Αρχιεπισκόπου. Σου παραθέτω την επιστολή παραίτησης παρακάτω για να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΣ

ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΟΣ  ΙΑΚΩΒΟΥ (ΒΑΒΑΝΑΤΣΟΥ)

Ἐκλεγεὶς ὑπὸ θεόθεν ὁδηγηθέντων ἱεραρχῶν τῆς σεπτῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος προκαθήμενος αὐτῆς καὶ κανονικὼς καὶ νομίμως ἀναλαβὼν ἀπὸ τῆς ἡμέρας τῆς ἐκλογῆς καὶ τῆς ἐνθρονίσεώς μου τὴν διακυβέρνησιν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, ἄγομαι εἰς τὴν ἀπόφασιν καὶ ἤδη προβαίνω εἰς πραγματοποίησιν τῆς ὑποβολῆς τῆς παραιτήσεώς μου ἀπὸ τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοὺ Θρόνου τῶν Ἀθηνῶν, οὐ μέντοι γε τῆς Ἀρχιερωσύνης μου, οὐχὶ οἰκεία βουλήσει ἀλλὰ πολλῇ καὶ καταθλιπτικῇ τῇ Κυβερνητικῇ πιέσει καὶ πρὸς ἀποτροπὴν ἀναμίξεως τῆς Πολιτείας εἰς τὴν ἐσωτερικὴν σύστασιν καὶ διοίκησιν τῆς Ἐκκλησίας, τὴν ὁποίαν ἀνάμιξιν, ὣς ἐκτὸς τοῦ κανονικοῦ συστήματος τῆς Ἐκκλησίας εὑρισκομένην, θεωρῶ καταστρεπτικὴν καὶ ὀλέθριον διὰ τὸ κῦρος καὶ τὴν κανονικὴν αὐτοτέλειαν τῆς Ἐκκλησίας, τὴν ὁποίαν ἠγάπησα μέχρι λατρείας καὶ ὑπηρέτησα πιστῶς καὶ ἀφοσιωμένως ἐπὶ 44 συναπτὰ ἔτη. Θυσιάζομαι.

Θυσιάζω καὶ σφαγιάζω ἐμαυτὸν καὶ ρίπτομαι ὣς ὁ Ἰωνᾶς εἰς τὴν θάλασσαν, χάριν τῆς κανονικῆς διοικήσεως καὶ τῆς ζωῆς τῆς Ἐκκλησίας καὶ εἶμαι βέβαιος ὅτι ἡ Ἱστορία θὰ ἐκτιμήσῃ τὴν ὑπὲρ τῆς Ἐκκλησίας αὐτοθυσίαν μου καὶ ὁλοκληρωτικὴν προσφοράν μου, μὲ τὴν διάπυρον εὐχὴν ὅπως ἡ Πολιτεία μὴ τολμήσῃ να ἐπέμβῃ στα ἐσωτερικὰ τῆς Ἐκκλησίας.

Εὐχαριστῶ τῷ Θεῷ μου διὰ τὴν περὶ ἐμοῦ ἀνεξιχνίαστον αὐτοῦ οἰκονομίαν καὶ δέομαι αὐτοῦ ὅπως τὴν Ἐκκλησίαν Αὐτοῦ καὶ δὴ καὶ τὴν τῆς Ἑλλάδος τοιαύτην διατηρεῖ ἀνωτέραν πάσης ἔσωθεν ἢ ἔξωθεν ἐπερχομένης ἐπιβουλῆς.

Ἀθῆναι 25 – 1 -1962

Ὁ Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος Ἰάκωβος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης. Ο άγιος Ιωάννης ήταν από την Έδεσσαν Μεσοποταμίας, ο δε Κύρος από την Αλεξάνδρειαν. Και οι δύο βα-σανισθέντες σκληρά επειδή ωμολόγουν την πίστιν των εις τον Χριστόν απεκε-φαλίσθησαν.

2) Η αγία μάρτυρας Αθανασία και αι τρεις θυγατέρες αυτής Θεοδότη, Θεό-κτιστη και Ευδοξία.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Ουϊκτωρίνος, Ου'ίκτωρ και Νικηφόρος.

4) Ο άγιος μάρτυρας Κλαύδιος, οι άγιοι Διόδωρος, Σαραπίνος, Παππίας.

Κατάγονταν από την Κόρινθο και βασανισθέντες παρέδωσαν το πνεύμα των εις Κύριον.

5) Η αγία Τρύφαινα. Καταγόταν από την Κύζικον. Η αγία επειδή δίδασκε τους χριστιανούς και περιφρονούσε τα είδωλα εμαρτύρησε και κατεσχίσθη από ταύρον.

6) Ο άγιος Ηλίας. Καταγόταν από την Καλαμάτα. Ο άγιος έγινε μοναχός στο Αγιον Όρος. Εμόνασε 8 χρόνια και μετά πήγε στην Καλαμάτα. Ωμολόγη-σε την πίστιν του στο Χριστό και για τούτο εθανατώθη από τους Τούρκους με φωτιά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1827 στο Δίστομον της Στερεάς Ελλάδας έγι­νε μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Γ. Καραϊσκακην και Τούρκων. Οι Έλληνες κατά την μάχην επολέμησαν με αθυμίαν και παρ' ολίγον να εφονεύετο ο Γ. Καραϊσκάκης τον οποίον έσωσε δι' εγκαίρου και θαρραλέας επεμβάσεως ο Διαμαντής Ζέρβας.

Το 1913 ο αγώνας των Ελλήνων δια την απελευθέρωσιν της Ηπείρου συνεχίζε­ται.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία συνάπτει μάχες με Τούρκους άτακτους και τακτικούς.

Το 1921 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση προφυλα­κών.

Το 1922 η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας συμπτυχθείσα στις καθωρισμένες α­πό το στρατηγείο θέσεις της οργανώνει την άμυνα της.

Το 1941 στο Αλβανικόν μέτωπον και εις τον τομέα της Τρεμπεσίνας οι Ιτα­λοί αντεπιτίθενται εναντίον των Ελλήνων χωρίς να επιτύχουν ουδέν.