31 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης. Ο άγιος Ιωάννης ήταν από την Έδεσσαν Μεσοποταμίας, ο δε Κύρος από την Αλεξάνδρειαν. Και οι δύο βα-σανισθέντες σκληρά επειδή ωμολόγουν την πίστιν των εις τον Χριστόν απεκε-φαλίσθησαν.

2) Η αγία μάρτυρας Αθανασία και αι τρεις θυγατέρες αυτής Θεοδότη, Θεό-κτιστη και Ευδοξία.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Ουϊκτωρίνος, Ου'ίκτωρ και Νικηφόρος.

4) Ο άγιος μάρτυρας Κλαύδιος, οι άγιοι Διόδωρος, Σαραπίνος, Παππίας.

Κατάγονταν από την Κόρινθο και βασανισθέντες παρέδωσαν το πνεύμα των εις Κύριον.

5) Η αγία Τρύφαινα. Καταγόταν από την Κύζικον. Η αγία επειδή δίδασκε τους χριστιανούς και περιφρονούσε τα είδωλα εμαρτύρησε και κατεσχίσθη από ταύρον.

6) Ο άγιος Ηλίας. Καταγόταν από την Καλαμάτα. Ο άγιος έγινε μοναχός στο Αγιον Όρος. Εμόνασε 8 χρόνια και μετά πήγε στην Καλαμάτα. Ωμολόγη-σε την πίστιν του στο Χριστό και για τούτο εθανατώθη από τους Τούρκους με φωτιά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1827 στο Δίστομον της Στερεάς Ελλάδας έγι­νε μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Γ. Καραϊσκακην και Τούρκων. Οι Έλληνες κατά την μάχην επολέμησαν με αθυμίαν και παρ' ολίγον να εφονεύετο ο Γ. Καραϊσκάκης τον οποίον έσωσε δι' εγκαίρου και θαρραλέας επεμβάσεως ο Διαμαντής Ζέρβας.

Το 1913 ο αγώνας των Ελλήνων δια την απελευθέρωσιν της Ηπείρου συνεχίζε­ται.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία συνάπτει μάχες με Τούρκους άτακτους και τακτικούς.

Το 1921 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση προφυλα­κών.

Το 1922 η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας συμπτυχθείσα στις καθωρισμένες α­πό το στρατηγείο θέσεις της οργανώνει την άμυνα της.

Το 1941 στο Αλβανικόν μέτωπον και εις τον τομέα της Τρεμπεσίνας οι Ιτα­λοί αντεπιτίθενται εναντίον των Ελλήνων χωρίς να επιτύχουν ουδέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: