23 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


 
Ελλάδα
  
Το έργο ανάπλασης των περιοχών του Βοτανικού και της Λ. Αλεξάνδρας και την κατασκευή εμπορικού κέντρου ενέκρινε χθες, Πέμπτη, ο Δήμος Αθηναίων. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων ελήφθη απόφαση για την Επικαιροποιημένη Ειδική Μελέτη (Master Plan) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) για την υλοποίηση του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης.
     
Το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν τα κρίσιμα για το μέλλον της κυβέρνησης συνεργασίας ραντεβού του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση του για το σκοπό και τον ορίζοντα της κυβέρνησης. Εκ μέρους της ΝΔ επισημαίνεται ότι είναι όλα διευκρινισμένα από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απορρίπτεται η σκέψη για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
     
Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Έως τα ξημερώματα της Παρασκευής, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγών ΙΧ που ακινητοποιήθηκαν σε παρακαμπτήριο της Εγνατίας Οδού στο τμήμα από Κοζάνη προς Γρεβενά και Ήπειρο. Με δυσκολίες η κίνηση στους δρόμους Λαμίας και Δομοκού προς Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καρπενήσι. Αρκετά ορεινά χωριά σε Κόνιτσα, Τζουμέρκα και Καρδίτσα δεν έχουν ρεύμα. Στους 70 πόντους το χιόνι στην Ευρυτανία και τη Δ.Φθιώτιδα. Χίονι και στην Πάρνηθα, όπου από το τελεφερίκ και πάνω είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.
     
Την επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης εν όψει των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αποφάσισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να διευκολύνει τις μετακινήσεις. Δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης που έχουν αφαιρεθεί για σοβαρές παραβάσεις, δηλαδή για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, ανασφάλιστο όχημα αλλά και μη καταβολή τέλους διοδίων.
     
Με τις βαλίτσες τους έτοιμες και το εισιτήριο ανά χείρας ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για μία καλύτερη ζωή μακριά από την Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας. Κάποιοι βρίσκονται ήδη σε κάποια χώρα του εξωτερικού και είτε προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, είτε έχουν τακτοποιηθεί, εργάζονται και προς το παρόν τουλάχιστον δεν σκέφτονται να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη. Είναι τα «παιδιά της κρίσης» που αποτελούν το νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών. Πρόκειται, μάλιστα, για τη μεγαλύτερη διαρροή... πνευματικού κεφαλαίου προς χώρες που βρίσκονται πιο μακριά από την κρίση.

Κόσμος

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στα δυτικά της πρωτεύουσας της Συρίας, τη Δαμασκό. Η κρατική τηλεόραση της Συρίας έριξε την ευθύνη σε «τρομοκράτες», ωστόσο, ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση «σκηνοθέτησε» τις επιθέσεις, προκειμένου να πείσει τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι ένοπλες ομάδες δρουν στην περιοχή. Οι Αρχές μιλούν για πολλούς νεκρούς.
     
Ένα φορτισμένο «αντίο» στον Βάτσλαβ Χάβελ λένε Τσέχοι πολίτες και παγκόσμιοι ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στην Πράγα για την κηδεία. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είναι μόνο μερικοί από τους ηγέτες που θα παραστούν στην κηδεία. Το μεσημέρι της Παρασκευής οι Τσέχοι θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην προέδρου τους.
     
Φαίνεται πως η οικονομική κρίση πλήττει και τους γαλαζοαίματους. Η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε να νοικιάσει εκτάσεις του Παλατιού του Κένσινγκτον στην ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
    
 Ένα κορίτσι από την Ινδονησία που πιστεύεται ότι παρασύρθηκε από το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου του 2004, εμφανίστηκε ξαφνικά στο χωριό της και ενώθηκε ξανά με τους δικούς της επτά χρόνια μετά την καταστροφή...
     
Η Βόρειος Κορέα επιτρέπει σε νοτιοκορεατικές αντιπροσωπείες να εισέλθουν στο έδαφός της, προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Η Σεούλ, πάντως, είπε ότι θα δώσει άδεια μόνο σε συγκεκριμένη ομάδα ατόμων να επισκεφθούν τον Βορρά.

Οικονομία

Υπέρ της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφόσον προκύψει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τάχθηκε το απερχόμενο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι.
     
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα Παρασκευή τις χώρες - μέλη του Ταμείου να διπλασιάσουν τους πόρους του ΔΝΤ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε από τις χώρες-μέλη να κάνουν ότι είναι δυνατό, ώστε το πακέτο των αποφάσεων του 2010 να έχει υλοποιηθεί πριν από την ετήσια γενική συνέλευση του Ταμείου για το 2012, που έχει προγραμματισθεί να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου στο Τόκιο.
     
Σε θετικό έδαφος κινείται το Χρηματιστήριο το πρωί της Παρασκευής, ενώ και οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, εν μέσω συγκρατημένης αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Θετικά συνέβαλε το ότι η Moody’s διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση του τριπλού «ΑΑΑ» για την Αυστρία και με σταθερό outlook.

Αθλητισμός

Το... πρόωρο clasico στο Copa Del Rey τελικά δεν έγινε πραγματικότητα, ωστόσο πήρε μετάθεση για την επόμενη φάση! Η Ρεάλ Μαδρίτης κληρώθηκε με την Μάλαγα και η Μπαρτσελόνα με την Οσασούνα και αν περάσουν, τότε τίθενται αντιμέτωπες στις 18 και 25 Φεβρουαρίου!
     
Ντέρμπι έβγαλε η κληρωτίδα της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Αν λοιπόν ο ΠΑΟΚ ξεπεράσει το εμπόδιο του Εθνικού Αστέρα (περιμένει την απόφαση του δικαιοδοτικού οργάνου της ΕΠΟ για την τύχη του αγώνα) τότε θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός αναμένεται να έχει εύκολο έργο υποδεχόμενος τον Θρασύβουλο, ενώ ο Παναθηναϊκός θα δοκιμαστεί στην έδρα του Πανιωνίου. Τα υπόλοιπα ζευγάρια: Ατρόμητος-Αρης, Κέρκυρα-Δόξα Δράμας, Ξάνθη-Πανσερραϊκός, Παναιτωλικός-ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα-Αστέρας Τρίπολης. Οι αγώνες είναι νοκ-άουτ θα διεξαχθούν στις 11 και 18 Ιανουαρίου.
    
 Έτοιμος να δώσει «μάχη στον πόλεμο που δέχεται», όπως είπε εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη συνάντηση που είχε με τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού. Τι είπε για τις μεταγραφές, τους υποψήφιους επενδυτές των άλλων ομάδων και την υπόθεση του Ίζακσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: