05 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Νωρίτερα, είχε γίνει δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια.
     
Με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτή την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για την υπόθεση της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, λόγω της αντίρρησης που προέβαλε η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.
    
 Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:17 το πρωί, 245 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο του σεισμό εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
     
Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με επίκαιρη ερώτηση του, την καθυστέρηση της κύρωσης υπογεγραμμένης διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων. Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κ.Τζαβάρας ζήτησε -μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5- έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όλων των βουλευτών από το 1974. Σχολιάστε...
    
 Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να γνωστοποιήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απόφασή του για την προσφυγή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας για την υπόθεση της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, λόγω της αντίρρησης που προέβαλε η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Κόσμος

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι η Δαμασκός αποδέχθηκε την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου να εισέλθουν παρατηρητές στη χώρα, προκειμένου να μπει τέλος στην 8μηνη αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων. Την ίδια στιγμή, πάντως, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Συρίας μεταδίδουν ότι η Δαμασκός προχώρησε σε «παιχνίδια πολέμου» με δοκιμές πυραύλων και επιχειρήσεις εδάφους και αέρος που προσέγγιζαν «πραγματική μάχη».
     
Μία βόλτα πολυτελών σπορ αυτοκινήτων στην Ιαπωνία οδήγησε σε μία από τις πιο ακριβές καραμπόλες που έχουν γίνει ποτέ. Οκτώ Φεράρι, τρεις Μερσέντες-Μπεντζ, μία Λαμποργκίνι και άλλα δύο οχήματα ενεπλάκησαν στην καραμπόλα, στην περιοχή Γιαμαγκούτσι και σύμφωνα με την αστυνομία «δεν επιδέχονται επισκευή».
     
 Σε μια περίοδο που η Δύση κλιμακώνει τις διπλωματικές, αλλά και οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, ανησυχία προκαλεί η κινητικότητα που αναπτύσσει η Νότιος Αμερική και ιδιαίτερα η Αργεντινή, όπου ζει η τρίτη πολυπληθέστερη εβραϊκή κοινότητα του κόσμου, προκειμένου να «ξεπαγώσει» τις σχέσεις της με την Τεχεράνη.
    
 Ποσοστό κάτω του 50% συγκεντρώνει η Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων στη Ρωσία. Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται «τεστ» για τον Βλ.Πούτιν, ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι ακόμα και αυτό το ποσοστό είναι πλασματικό, καταγγέλλοντας εκλογικές παρατυπίες, κυβερνοεπιθέσεις και συλλήψεις. «Νιώθαμε σαν να λαμβάναμε ανταποκρίσεις από εμπόλεμη ζώνη» δήλωσε για τις παρατυπίες ο αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος που ήρθε δεύτερο στις εκλογές.
     
Ενώ ο Ντομινίκ Στρος-Καν ασχολείται με το εάν κάποιος ή κάποιοι παρακολουθούσαν το Blackberry του, ένα νέο περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Journal du Dimanche που επικαλείται Γάλλο αξιωματούχο, η αστυνομία είχε σταματήσει το 2006 τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για έλεγχο σε πάρκο του Παρισιού, όπου λειτουργεί ως «πιάτσα» για ιερόδουλες. Σε αυτό «δεν τον παγίδευσε η αστυνομία» δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ενώ ο Στρος-Καν λέει πως ήταν εκεί επειδή μένει στην περιοχή.

Οικονομία

H κρισιμότερη εβδομάδα για το ευρώ ξεκινάει από τη Δευτέρα με το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι για τον τελικό συντονισμό του γαλλογερμανικού άξονα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής. Στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί θα βρεθεί η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μέσω του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και των αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες. Μετά τη συνάντηση, στις 14:30, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.
    
 Το ευρώ ενισχύεται την Δευτέρα, επεκτείνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχωρούν, καθώς οι αγορές επικροτούν τα μέτρα λιτότητας ύψους 30 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι και αισιοδοξούν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα τέλη της εβδομάδας, στη Σύνοδο Κορυφής, θα λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
     
Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο το πρωί της Δευτέρας, ενώ και οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν σημαντικά κέρδη, εν μέσω συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι η ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη της εβδομάδας, θα λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, έπειτα και από τα μέτρα 30 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία. Στο επίκεντρο είναι ακόμα η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την 6η δόση προς την Ελλάδα και η συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στο Παρίσι αργότερα εντός της ημέρας.

Αθλητισμός

Δύο αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα Apertura στην Αργεντινή, οι Μπόκα Τζούνιορς κατέκτησαν και μαθηματικά τον τίτλο επικρατώντας με 3-0 στο Μπομπονέρα της Μπάνφιλντ. Οι γηπεδούχοι χρειάζονταν μόλις έναν βαθμός για να πανηγυρίσουν αλλά έφτασαν άνετα στη νίκη κατακτώντας τον 24ο τίτλο στην ιστορία τους, 9 πλέον πίσω από την Ρίβερ Πλέιτ που έχει 33 αλλά φέτος αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία.
     
Ο Αλβάρο Ρεκόμπα συνέβαλε τα μέγιστα για να κατακτήσει η Νασιονάλ το πρωτάθλημα Απερτούρα στην Ουρουγουάη. O 35χρονος πρώην άσος του Πανιώνιου, με το γκολ που πέτυχε στην 15η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Απερτούρα, χάρισε τον τίτλο στην ομάδα του και αποθεώθηκε από τους οπαδούς και τους συμπαίκτες του.
     
Ματς ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε ο Νταβίντ Φουστέρ το αυριανό ματς με την Άρσεναλ για την 6η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Ο Ισπανός μέσος τόνισε ότι «το κλειδί είναι η αυτοσυγκέντρωση ως το τελευταίο λεπτό». Και ο Μπάλαζ Μέγιερι τόνισε ότι εκείνος και οι συμπαίκτες του πρέπει να μείνουν συγκεντρωμένοι καθώς η Άρσεναλ είτε με βασικούς είτε όχι, είναι πολύ ποιοτική ομάδα. Άγριο χέρι από τον Βαλβέρδε στους παίκτες για την κακή εμφάνιση με τον Παναιτωλικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: