07 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Στο πλαίσιο της κινητοποίησης προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.

Την πραγματοποίηση δύο 24ωρων απεργιών εξετάζουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό αντιδρώντας στην επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων Αντώνης Σταματόπουλος και ένας συνάδελφός του την Τρίτη από συναδέλφους τους του ΗΣΑΠ.
  
Διπλωματικό περιθώριο παρέμβασης βρήκε η Τουρκία στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει «ικανοποίηση για την εν λόγω απόφαση, με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της 'Μακεδονίας' για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση».
  
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου. Να υπάρξουν «συλλογικές διαδικασίες βάσης σύντομα και χωρίς αναβολές» στο ΠΑΣΟΚ ζητεί σε άρθρο του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Επίσης, ζητεί να κρατηθεί ο εσωκομματικός διάλογος σε νηφάλιους τόνους, ενώ τονίζει ότι ό Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να έχει την ευθύνη ανάληψης σχετικών πρωτοβουλιών.
     
Προς αναβολή οδηγείται η διεξαγωγή εντός του 2012 του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω της κρίσης και δεδομένου ότι την επόμενη χρονιά οι διορισμοί θα κινηθούν σε μηδενικά επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή κρατά σε αγωνία σχεδόν 100.000 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές.

Κόσμος

Τα βέλη του στο Ισραήλ εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος ξεκινά την Τετάρτη να εκτίει την ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για υπόθεση βιασμού. Ο Μ.Κατσάβ επιμένει ότι είναι αθώος και καθ' οδόν προς τη φυλακή δήλωσε ότι «το Ισραήλ "εκτελεί" έναν άνθρωπο βασισμένο σε φήμες, χωρίς πραγματικό χρόνο να καταθέσει, χωρίς αποδείξεις».
    
 Η Τρέισι Πόστερτ εντάχθηκε στο κίνημα Occupy Γουόλ Στριτ και κατασκήνωσε στο πάρκο Ζουκότι της Νέας Υόρκης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του καπιταλισμού. Λίγες ημέρες αργότερα είχε βρει δουλειά στη Γουόλ Στριτ.
     
Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας θα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξή του και να προετοιμαστεί για πολεμικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο. Οι εντάσεις στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έχουν αυξηθεί, μετά το «άνοιγμα» των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες τις περιοχής, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε διαμάχη με το Πεκίνο. Η Κίνα έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της, απαντά το Αμερικανικό Πεντάγωνο.
    
 Με τη φράση «τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων αποτελούν ανθρώπινα δικαιώματα» οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν -διά στόματος Χίλαρι Κλίντον- ότι θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ομοφυλοφίλων στο εξωτερικό, μέσα από παροχή βοήθειας και διπλωματία για να ενθαρρύνουν τις μεταρρυθμίσεις. Η Χ.Κλίντον μίλησε σε διπλωμάτες του ΟΗΕ, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να εγκαταλείψουν την αίθουσα μόλις η Αμερικανίδα υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία της.
     
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποιεί ότι θα ασκήσει βέτο στη νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία με στόχο τη στήριξη του ευρώ, σε περίπτωση που δεν δοθούν εγγυήσεις για την προστασία της βρετανικής οικονομίας.

Οικονομία

     
Η κρισιμότερη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής των τελευταίων ετών πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στα απαραίτητα μέτρα (η «μεγάλη λύση») για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που απειλεί το μέλλον της ζώνης του ευρώ. Οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να πάνε ένα βήμα μπροστά σε σύγκριση με τη Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου, προωθώντας το -γαλλογερμανικής έμπνευσης- σχέδιο για τη δημοσιονομική ένωση με τις αυτόματες κυρώσεις και ξεδιπλώνοντας όλα τα «όπλα» που έχουν στη διάθεση τους (διπλό «μπαζούκα» με την παράλληλη λειτουργία EFSF-ESM και τη στήριξη του ΔΝΤ, μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΚΤ), ωστόσο απομένουν πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες να διευκρινιστούν, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.
    
Στην κατάργηση 17 εφοριών στην περιφέρεια προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του, σύμφωνα με απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη κλείσει 19 εφορίες και στόχος είναι όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών να παραμείνει μία ΔΟΥ ανά νομό, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
     
Νέες περικοπές στις συντάξεις το 2012 θα φέρουν τα εκρηκτικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία μόνο για το 2011 υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 4,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η ένταση της ύφεσης το 2012 θα αυξήσει την πραγματική ανεργία στο 26% και τη στατιστική στο 21% (1.050.000 άνεργοι), περιορίζοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 6,5 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Ολοκληρώνεται απόψε (07/12) η τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League, με τέσσερα εισιτήρια να ζητάνε… κατόχους!
     
Τα αγγλικά ΜΜΕ αποθέωσαν τον Ολυμπιακό και κατέκριναν την εμφάνιση της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ και τον γκολκίπερ, Βίτο Μανόν, για την απόδοσή τους, ενώ αναφέρονται στο γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν αλλά, δυστυχώς, αποκλείστηκαν.
     
Η ευρωπαϊκή «κατάρα» που θέλει τον Ολυμπιακό να αποκλείεται από τους «16» του Champions League, επέστρεψε. Οι Πειραιώτες διέγραψαν μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές πορείες τους, έκαναν -ίσως- τις καλύτερες εμφανίσεις τους σε φάση ομίλων, διέσυραν την Αρσεναλ (3-1) και μέχρι το 89' βρίσκονταν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Κάπου εκεί, ήρθε η πλήρης ανατροπή της Μαρσέιγ στον άλλο αγώνα του ομίλου και από το αρχικό 2-0 της Ντόρτμουντ, οι Μασσαλοί στο δικό τους 89' πήραν τη νίκη με 3-2 και το «εισιτήριο» για τους «16», αφήνοντας τον Ολυμπιακό στους «32» του Europa League και τους Γερμανούς εκτός Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: