05 Δεκεμβρίου, 2011

ΟΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ

 
Στη σύγχρονη Ευρώπη του πολιτισμού και της αλληλεγγύης των λαών -η οποία όμως τη δεδομένη στιγμή της Ιστορίας δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως- τα ποσοστά θνησιμότητας ανά τον κόσμο λόγω υποσιτισμού δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο παρά μόνο ένα ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης των ειδικών εντός των προγραμμάτων που συχνά χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από μια ανάλογη - τεχνοκρατικού χαρακτήρα - μελέτη λοιπόν, την οποία πραγματοποίησε πρόσφατα η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Επισιτιστικής Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προέκυψε χθες το ανατριχιαστικό συμπέρασμα ότι «κάθε δευτερόλεπτο ένας άνθρωπος πεθαίνει από πείνα σε κάποιο σημείο του πλανήτη»! Σύμφωνα μάλιστα με τον FAO οι συνάνθρωποί μας, που υπέφεραν από πείνα το 2010, είχαν φτάσει σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο - και για την ακρίβεια τα 925.000.000!

Στην έκθεση που συνέταξε με αφορμή τη μελέτη της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής η Ελβετή βουλευτής των Σοσιαλιστών Φρανσίν Γιοχαν Καλαμέ προτείνεται πλέον στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης της γεωργίας και -ταυτόχρονα- να λάβουν άμεσα μέτρα για τον έλεγχο των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων, που γίνονται απαγορευμένος καρπός για εκατομμύρια λιμοκτονούσες ψυχές σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Χρειαζόμαστε περισσότερα, φθηνότερα και περισσότερο ασφαλή τρόφιμα για όλους» κατέληγε χαρακτηριστικά η σχετική έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως «όταν οι αριθμοί μιλάνε, οι άνθρωποι πεινάνε». Αποψη που ισχύει τουλάχιστον στην περίπτωση των επισιτιστικών κρίσεων - για να μην αναφερθούμε και στις κρίσεις χρέους σαν και αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα η Γηραιά ήπειρος. Σύμφωνα λοιπόν με τους αριθμούς, για να μιλήσουμε τη γλώσσα των τεχνοκρατών, είναι τραγικό και μόνο να σκέπτεται κανείς ότι ενόσω η Ανγκελα Μέρκελ και οι συνεταίροι της «αγωνιούν» για τη σωτηρία των υπερχρεωμένων χωρών μόνο στο Κέρας της Αφρικής 10.000.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, ενώ ταυτόχρονα πάνω από 2.000.000 παιδιά στην περιοχή υποφέρουν από υποσιτισμό και άλλοι 500.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα. Είπαμε όμως: Πάνω από όλους η σωτηρία των δανειστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: