06 Δεκεμβρίου, 2011

ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

 
Στην «κορυφή των κορυφών» κατά τον Κ.Π. Καβάφη,  τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, είναι αφιερωμένη η νέα  ομαδική έκθεση της Μικρής Άρκτου, που πραγματοποιείται έως τις 22 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (τηλ. 210 3452150). «Η αλήθεια είναι πάντοτε παράλογος και διά τούτο δεν την λέγουσι ποτέ οι φρόνιμοι και ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά την ομολογούσιν οι μεθυσμένοι, οι τρελλοί, οι άρρωστοι και τα μικρά παιδία», είχε γράψει ο κορυφαίος συγγραφέας. Αυτός είναι και ο τίτλος του πολυσύνθετου αφιερώματος «Η αλήθεια είναι πάντοτε παράλογος», που έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές λογοτεχνικές και θεατρικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται τους τελευταίους μήνες με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του.

Η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού προσκάλεσε περίπου ογδόντα διακεκριμένους αλλά και νέους εικαστικούς δημιουργούς, ζητώντας τους ν' αποτυπώσουν διαφορετικές πτυχές της ζωής και του έργου του. Πεποίθηση της ότι ο Παπαδιαμάντης σήμερα, λιτός και ταυτόχρονα εξαιρετικά διεισδυτικός και αυτογνωσιακός, παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες επιχειρούν να μιλήσουν γι' αυτόν τον ιδιόρρυθμο και μποέμ στον ιδιωτικό βίο του, τον περισσότερο εκκλησιαστικό παρά θρήσκο, τον "μοναχικό, ανέραστο και πάσχοντα", τον ασυλλόγιστα σπάταλο στη διάθεση των δύσκολα κερδισμένων χρημάτων του, αν και εξαιρετικά απέριττο ως προς τις καθημερινές ανάγκες του.

Τον χρήστη μιας σπάνιας ιδιωτικής γλώσσας που αντλεί τόσο από τη δημοτική όσο και από την καθαρεύουσα, τον "άγιο των ελληνικών γραμμάτων", τον θαμώνα του καφενείου της Δεξαμενής, τον μοναχικό περιπατητή του Ψυρρή και τακτικό ψάλτη του Αγίου Ελισαίου στην Πλάκα με "τα ακατάστατα γενάκια, την απεριποίητη περιβολή, τα λασπωμένα υποδήματα και το ξεθωριασμένο ημίψηλο". Τον παντοτινά συναρπαστικό συγγραφέα που άλλοτε μνημονεύει τα αυτοβιογραφικά τοπία και τους ταπεινούς αλλά γεμάτους σκοτεινά πάθη ανθρώπους της Σκιάθου και άλλοτε σκιαγραφεί με ενδελέχεια τις φτωχογειτονιές της Αθήνας και τους αλλόκοτους κατοίκους της». Στην έκθεση συμμετέχουν με επιτυχία και γλυπτά οι: Νίκος Αγγελίδης, Αγ. Αντωνόπουλος, Αλ. Βερούκας, Μ. Ζαχαριουδάκης, Ειρ. Ηλιοπούλου, Β. Θεοδωρίδης, Θ. Κατσιπάνος, Μ. Μαδένης, Τ. Μαντζαβίνος, Κ. Μορταράκος, Ρ. Μπάικας, Μ. Παντελώς, Μ. Σπηλιόπουλος, Ν. Στεφάνου, Γ. Ψυχοπαίδης κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της θα προβάλλεται η σειρά της ΕΡΤ «Σκοτεινό τρυγόνι» (σκηνοθεσία Μένου Δελιοτζάκη), ενώ θα πραγματοποιηθούν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις σε επιμέλεια Γιάννη Μπασκόζου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: