11 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Στις 15 Δεκεμβρίου 2011 θα ξεκινήσουν τα καταστήματα να δουλεύουν σε εορταστικούς ρυθμούς, αυξάνοντας τις ώρες λειτουργίας τους και αναμένοντας οι εφετινές πωλήσεις να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις ζημιές που έχουν επιφέρει τα μέτρα λόγω της κρίσης.

«Τα κόμματα οφείλουν να παύσουν να ζητούν εκλογές και να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο χρόνο, μέχρι συμπληρώσεως της τετραετίας από τις προηγούμενες εκλογές, κατά τον οποίο ο κ. Παπαδήμος θα εργαστεί υπέρ του συμφέροντος της χώρας» εκτιμά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά μία κυβέρνηση με ικανότητες που θα εργασθεί για να τη βγάλει από τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει».

Τελειώνει η τρίχρονη ταλαιπωρία των επιβατών που χρησιμοποιούν τον ΗΣΑΠ, καθώς από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η γραμμή παραδίδεται πλήρως ανακαινισμένη σε όλο το μήκος της. Η τελευταία διακοπή, έως και σήμερα Κυριακή, στο τμήμα Ομόνοια-Ταύρος.
  
Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου τα φαρμακεία λόγω 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας «για την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης» και την «οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα φαρμακεία».
  
Τηλεμαραθώνιο Αγάπης διοργανώνεται την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις τής Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (ΕΣΒΕ). Ο Τηλεμαραθώνιος θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του Livemedia.gr. Πώς μπορείτε να συνεισφέρετε...

Κόσμος

 Μετά από μαραθώνιες και έντονες συνομιλίες η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, συμφώνησε να υπάρξει δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ρυπαντές. Με τη συμφωνία, που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, επεκτείνονται ως το 2017 τα μέτρα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφει το Πρωτόκολλο του Κιότο του οποίου η ισχύς εκπνέει το 2012.
     
Ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα, που εξέτιε ποινή φυλάκισης στη Γαλλία, επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στη χώρα του -στην οποία έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην- μετά τη συμφωνία Παρισιού και Παναμά για την έκδοση του 77χρονου πλέον πρώην στρατηγού. Ο Νοριέγκα, που έχει συνδέσει το όνομά του με τις ημέρες της αμερικανικής εισβολής στον Παναμά, πρόκειται να μεταφερθεί απευθείας σε φυλακή μόλις πατήσει στη χώρα.
    
 Σεισμός 6,5 βαθμών έπληξε αργά το Σάββατο (τοπική ώρα) την πολιτεία Γκερέρο στα νοτιοδυτικά του Μεξικού με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, αναφέρουν οι τοπικές Αρχές. Ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένες ζημιές.
     
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν στο Κάιρο στα τέλη της εβδομάδας, για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA. Θέμα της συνάντησης θα είναι η αποδοχή από τη Συρία της εισόδου παρατηρητών «υπό όρους». Η Δαμασκός συνεχίζει την αιματηρή καταστολή. Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο, όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε κηδείες και συγκρούστηκαν με λιποτάκτες του στρατού.
    
 Έντονες αντιδράσεις από την παλαιστινιακή πλευρά προκάλεσαν τα σχόλια του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Νιούτ Γκίνγκριτς, το πιο πρόσφατο φαβορί του κόμματος, ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ένας «επινοημένος» λαός. Ιστορικά «ανίδεο» τον χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Οικονομία

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου ξεκινούν κρίσιμες διαβουλεύσεις αφ' ενός με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) και αφ' ετέρου με την τρόικα για την οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος προσαρμογής που θα την συνοδεύσει. Η προσήλωση που έδειξαν στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα, οι ηγέτες της ΕΕ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, δημιουργούν θετικό κλίμα για την έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων εκτιμά η κυβέρνηση. Σημειώνεται δε ότι από τη Δευτέρα θα βρίσκονται στην Αθήνα ταυτόχρονα όλοι οι εκπρόσωποι των διεθνών θεσμών που ασχολούνται με την ελληνική υπόθεση.
    
 Την πίστη του ότι η Ευρώπη και το κοινό της νόμισμα θα βγουν ισχυρότερες από την κρίση επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένα 24ωρο μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το νέο τοπίο μέσα στο οποίο θα κινείται η Ευρωζώνη. «Τα πράγματα είναι καλύτερα για το κοινό τους νόμισμα» είπε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του διαφώνησε για να προστατέψει τα συμφέροντά της.
    
Τις προτεραιότητες της Ομάδας Δράσης αναλύει ο επικεφαλής της Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Πρώτο ζήτημα είναι η βελτίωση του φορεισπρακτικού μηχανισμού, ακολουθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τρίτον η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η «Ομάδα» δεν ήρθε για να μείνει και ότι τα 45 άτομα που την αποτελούν, τα 30 εργάζονται στις Βρυξέλλες.

Αθλητισμός

Για ακόμη ένα Clasico, η Μπαρτσελόνα επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης και ο ισπανικός Τύπος, Μαδριλένικος και μη, υποκλίνεται στον Πεπ Γκουαρντιόλα και τους παίκτες του. Η Μarca, η οποία είναι προσκείμενη στην Ρεάλ Μαδρίτης, παραδέχεται την ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα: «Μικρή Ρεάλ, μεγάλη Μπάρτσα» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ήταν απλά ένα ματς» δήλωσε ο Μουρίνιο, ευτυχής ο Γκουαρντιόλα...
  
Η Μπαρτσελόνα, αν και είχε βρεθεί να χάνει από τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα του ματς, πήρε τη μεγάλη νίκη με 3-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να φεύγει για ακόμα μία φορά αήττητος από το σπίτι των «μερένχες». Η Μπαρτσελόνα με αυτήν την νίκη έπιασε την Ρεάλ στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας ματς περισσότερο. Οι Καταλανοί αναχωρούν για την Ιαπωνία προκειμένου να λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

 Οι υποσχέσεις περί κάθαρσης στο χώρο του ποδοσφαίρου δεν τηρήθηκαν, όπως δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Μανώλης Αντωνακάκης, που αντικαταστάθηκε από την ΕΠΟ μετά από παρέμβαση της Σούπερ Λίγκας. «Όχι μόνο δεν υπήρξε κάθαρση, αλλά ούτε καν έναρξή της», τόνισε στην «Καθημερινή». «Μας ήθελαν βουβούς, να μην τους ανακατεύουμε την τράπουλα», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: