03 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα έχει το Σάββατο στο Φανάρι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την Κυριακή θα βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.   

Η ομάδα bloggers «ξεblogάρισμα» διοργανώνει το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου το 4ο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του, για την ενίσχυση των άπορων κρατουμένων και των παιδιών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας.

 Στα χέρια του ΣΔΟΕ έπεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου γνωστός επιχειρηματίας και σχεδιαστής μόδας για χρέη προς το Δημόσιο. Η οφειλή του φθάνει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ το βράδυ του Σαββάτου σε οδούς και λεωφόρους του Κέντρου της Αθήνας, λόγω της διεξαγωγής του αγώνα δρόμου.
  
Εκστρατεία ενημέρωσης του ελληνικού κοινού για το AIDS και τα προβλήματα που υπάρχουν στη χρηματοδότηση της θεραπείας του θα πραγματοποιήσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σήμερα, Σάββατο στις 3 το μεσημέρι, στην πλατεία Μοναστηρακίου. Ομάδα εθελοντών επικοινωνίας θα μοιράσει ενημερωτικό υλικό και κονκάρδες, απευθύνοντας έκκληση στους Έλληνες να υποστηρίξουν την εκστρατεία τους «Ευρώπη Κάτω τα Χέρια από τα Φάρμακά μας».

Κόσμος

 Ένταση έχει δημιουργήσει στις σχέσεις του Πακιστάν με την Ινδία η δημοσίευση της φωτογραφίας διάσημης Πακιστανής ηθοποιού, η οποία σε γυμνή φωτογράφιση περιοδικού έφερε τα αρχικά των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών στο μπράτσο της. Το Ισλαμαμπάντ επικαλείται εκπρόσωπο της ηθοποιού, ο οποίος διαψεύδει το περιστατικό, όμως το περιοδικό εμμένει.
     
Ειδικό ερευνητή για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία σκοπεύει να ορίσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκασε τη βία στη χώρα. Μία έκθεση του Συμβουλίου σχετικά με τις συριακές παραβιάσεις θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
     
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος μετά την απόφαση των ρωσικών δικαστικών αρχών να μην επιτρέψουν σε παρατηρητές της ΜΚΟ Golos να παρακολουθήσουν κατά πόσο η εκλογική διαδικασία της Κυριακής θα είναι αδιάβλητη. Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη των 450 βουλευτών στη Δούμα.
    
 Ο υπουργός Άμυνας Λέον Πανέτα προέτρεψε το Ισραήλ να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να θέσει τέλος στην ολοένα αυξανόμενη απομόνωσή του. Τόνισε, πάντως, ότι το Ισραήλ δεν είναι ο μοναδικός υπαίτιος και πρόσθεσε ότι υπάρχει «διεθνής καμπάνια» για την απομόνωσή του.
    
 Στον ισχυρισμό ότι εχθροί της κυβέρνησης ηχογραφούσαν τις συνομιλίες του ζεύγους Ερντογάν -και μάλιστα στη κρεβατοκάμαρά του- προέβη ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ζητήματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

Οικονομία

Ένας από τους πολιτικούς που έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ευρωζώνη ήταν ελαττωματική από την αρχή. Ο ίδιος παραδέχεται ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στις θεμελιώδεις αδυναμίες και τις αστάθειες των οικονομιών των κρατών-μελών.
    
Λάβρος κατά της πολιτικής Μέρκελ στην κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη εμφανίστηκε ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος (1974-1982), Χέλμουτ Σμιτ, συγκρίνοντας της στάση του Βερολίνου με την περίοδο πριν από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξέφρασε, παράλληλα, τη συμπάθειά του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, τονίζοντας ότι έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο στην Ευρώπη.
    
 Σύγκλιση απόψεων σε σειρά θεμάτων επετεύχθη στη σύσκεψη για την οικονομία που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια, και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας και εκπρόσωποι των κομμάτων. Αποφασίστηκε «πάγωμα» μισθών, αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 17% και περικοπές άνω των 200 εκατ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες.

Αθλητισμός

Πλούσιο και αυτό το Σαββατοκύριακο το θέαμα στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η αρχή έγινε βέβαια την Παρασκευή όπου η Μίλαν κατάφερε και κέρδισε 2-0 εκτός έδρας τη Τζένοα στο campionato, ενώ τη νίκη πήρε και η Λεβερκούζεν με 2-0 επί της Χοφενχάιμ στη bundesliga. Εκτός έδρας βαθμούς πήρε και η Μαρσέιγ επικρατώντας 2-1 της Καέν στο championnat.    Με το βάρος του φαβορί φορτώνει τη Ρωσία η κλήρωση του Euro 2012 που την έφερε αντιμέτωπη με Τσεχία, Πολωνία και Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Αντρέι Αρσάβιν. Την ικανοποιησή τους δεν έκρυψαν παίκτες και προπονητές σε Πολωνία και Τσεχία.
     
Ντέρμπι, κρίσιμα ματς αλλά και προβλέψιμα ματς περιλαμβάνει η 12η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, που διεξάγεται σε δύο δόσεις. Το Σάββατο ο Ολυμπιακός μετά το 6-0 επί της Δόξα Δράμας υποδέχεται τον αξιόμαχο Παναιτωλικό. Παράλληλα ο ΟΦΗ φιλοξενεί τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ ο Ατρόμητος τον Εργοτέλη. Την Κυριακή διαξάγεται ο πιο ίσως σημαντικός αγώνας της αγωνιστικής, ανάμεσα στον Αρη και τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: