16 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Νέο κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του άνοιξε ο Λουκάς Παπαδήμος. Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου περνά στις 4 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
     
Πάνω από 80 χρόνια αγώνων δικαιώθηκαν την Πέμπτη με τα πανηγυρικά εγκαίνια της λειτουργίας του Εφετείου Βορείου Αιγαίου παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και ανώτατων δικαστικών αρχών.
    
 Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώθηκε ότι απεβίωσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στρατιώτης των Τεθρωακισμένων, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 6 Οκτωβρίου 2011 σε Μονάδα της Αλεξανδρούπολης.
    
Tο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπονται τον Έβρο στο πρότυπο των όσων ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου θέτει η Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτησή της προς το ΥΠΕΞ. Το υπουργείο απαντά ότι οι ελληνικές προξενικές αρχές στην Τουρκία έχουν λάβει εντολή να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα κατηγορίες όπως επιχειρηματίες και σπουδαστές.
     
Σε δανεισμό, με σκοπό την ταμειακή διευκόλυνσή τους εν όψει της καταβολής συντάξεων και δώρων Δεκεμβρίου 2011, προχωρούν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων και συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εντός του 2012» προστίθεται στην απάντηση.

Κόσμος

Τα ιταλικά ταχυδρομεία εντόπισαν δέκα φακέλους με σφαίρες που απευθύνονταν στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, στον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, στην υπουργό Εργασίας, Έλσα Φορνέρο, όπως και στις κυριότερες εφημερίδες της χώρας. «Θα πληρώσετε όλοι, θα πληρώσετε τα οικονομικά μέτρα με αίμα» ανέφερε επιστολή της οργάνωσης Κίνημα Ένοπλων Προλετάριων που ανέλαβε την ευθύνη.
     
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Υποδομών, Κοράντο Πάσσερα, σε δηλώσεις του σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας του, τόνισε ότι «η Ιταλία διέρχεται οικονομική ύφεση, χωρίς όμως να ευθύνεται η ίδια». Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό «οι αιτίες είναι εξωγενείς και σχετίζονται, ειδικότερα, με την κάκιστη διαχείριση της ελληνικής κρίσης». Οι δηλώσεις έρχονται την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζητά την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης για την έγκριση των μέτρων λιτότητας ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Θυσίες» ζήτησε ο Ιταλός πρόεδρος.
    
 Δεκάδες χιλιάδες παιδιά υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση σε καθολικά σχολεία και ιδρύματα στην Ολλανδία από το 1945, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα, η Καθολική Εκκλησία αποσιώπησε τα περιστατικά για να μην προκληθεί σκάνδαλο και απέτυχε να αντιμετωπίσει τα εκτεταμένα περιστατικά κακοποίησης και να βοηθήσει τα θύματα.
    
Ο Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, γνωστός και ως Κάρλος το Τσακάλι, καταδικάσθηκε την Παρασκευή σε ισόβια κάθειρξη από το ειδικό κακουργιοδικείο του Παρισιού που τον έκρινε ένοχο για τέσσερις φονικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη Γαλλία το 1982 και το 1983.
     
Χριστουγεννιάτικο μποναμά έλαβαν η Αυστραλή πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλοι οι υπουργοί, σκιώδεις υπουργοί, βουλευτές και γερουσιαστές του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Ανεξάρτητη επιτροπή τους χορήγησε γενναίες μισθολογικές αυξήσεις. Συγκεκριμένα, ο μισθός της πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ, αυξήθηκε κατά 31%.

Οικονομία

Πιθανότατα την Παρασκευή το απόγευμα και συγκεκριμένα μετά το κλείσιμο των χρηματαγορών στην Ευρώπη αναμένεται να ανακοινώσει ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor's την υποβάθμιση της Γαλλίας έως και δύο μονάδες κάτω από το «ΑΑΑ», σύμφωνα με την γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos». Στις σχετικές φήμες αναφέρεται από την Πέμπτη και η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
    
 Διευκολύνονται και επιταχύνονται οι αποτιμήσεις των τραπεζών, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κλάδου, με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που συμφώνησε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος και για την υπαγωγή και άλλων τραπεζών (εκτός της Proton Bank που έχει ήδη υπαχθεί) στο νόμο για τις «κακές τράπεζες» («bad banks»), εφόσον βεβαίως χρειασθεί να γίνει κάτι τέτοιο.
     
Στα μέσα Ιανουαρίου ορίσθηκε το νέο ραντεβού με την τρόικα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ που θα προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς το έλλειμμα του εφετινού προϋπολογισμού ξεπέρασε ακόμα και τον αναθεωρημένο στόχο του 9% και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ. Εάν εφαρμοσθεί ο νέος προϋπολογισμός, δεν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα, είπε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Αθλητισμός

Τη Γαλλική Λιόν θα αντιμετωπίσει ο ΑΠΟΕΛ στους «16» του Champions League, όπως προέκυψε από την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Νιόν της Ελβετίας. Η Κυπριακή ομάδα που ήταν στο γκρουπ των ισχυρών θα έχει τη ρεβάνς στην έδρα της. Το Μίλαν - Άρσεναλ ήταν το μεγάλο ζευγάρι που έβγαλε η κληρωτίδα. Τα υπόλοιπα ζευγάρια: Νάπολι - Τσέλσι, Βασιλεία - Μπάγερν Μονάχου, Μπάγερ Λεβερκούζεν - Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρεάλ Μαδρίτης, Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης - Μπενφίκα, Μαρσέιγ - Ίντερ.
    
 Την φωτιά που άναψε μετά το τέλος του αγώνα με την Ρουμπίν Καζάν δηλώνοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να φύγει από τον ΠΑΟΚ έσπευσε να σβήσει την Παρασκευή ο Λάζλο Μπόλονι. Ο Ρουμάνος τεχνικός είχε συνάντηση με τον Παντελή Κωνσταντινίδη, στον οποίο διαβεβαίωσε ότι θέλει και θα παραμείνει στον πάγκο του Δικέφαλου, βάζοντας τέλος στα σενάρια που ο ίδιος δημιούργησε.
    
 Το σίριαλ με τους υποψήφιους επενδυτές στον Παναθηναϊκό συνεχίζεται και όσοι υποστήριζαν ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα χρήματα δικαιώνονται καθώς εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στους παίκτες οφείλονται κάποια πριμ, μέρος δόσεων του Σεπτεμβρίου και η δόση του Νοεμβρίου. Η διοίκηση μίλησε στους άσους των Πρασίνων και εκείνοι έδειξαν κατανόηση και δεν δείχνουν να ανησυχούν...


Δεν υπάρχουν σχόλια: