31 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Σε εορταστικό πνεύμα βρίσκονται και οι πολιτικοί αρχηγοί, που σήμερα, Σάββατο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ακούνε τα κάλαντα και ανταλλάσσουν ευχές. Στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και τη σύζυγό του ψάλουν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και ο Ριζίτικος Σύλλογος Λακκιωτών του Δήμου Πλατανιά νομού Χανίων.
    
 Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Κώστα Σκανδαλίδη να ζητούν καθαρές λύσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο υπουργός Ανάπτυξης καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σταματήσει «το ροκάνισμα του χρόνου» και να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί δεν είναι στο απυρόβλητο, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, χωρίς υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.
     
 Ταλαιπωρία για τους 279 επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Αγιος Γεώργιος, το οποίο παρουσίασε μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του, κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Κύθνου.
     
«Ναι» στην ευελιξία, αλλά «όχι» στην ανοχή λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία κωλυσιεργία και ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν πριν από το Πάσχα. «Είναι συμφέρον για τη χώρα να υπάρξει κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή εντολή» αναφέρει.
     
Από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012 τα καταστήματα στη Αθήνα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της εργασίας της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2011.

Κόσμος

  Η Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου σβήστηκε από το ημερολόγιο των κατοίκων των νησιών Σαμόα μετά από απόφαση των Αρχών να συντονιστεί η μικρή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού με τους βασικούς εμπορικούς της εταίρους, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
    
 Εντυπωσιακές είναι κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο για την υποδοχή του νέου έτους. Πυροτεχνήματα, μουσική, χορός και ξέφρενο γλέντι στήνονται σε δρόμους και πλατείες, όπου εκατομμύρια άνθρωποι λένε στη δική τους γλώσσα «αντίο» στη χρονιά που φεύγει, ελπίζοντας η καινούργια να είναι καλύτερη. Δείτε το φωτορεπορτάζ με στιγμιότυπα από τα ρεβεγιόν που ξεχωρίζουν. Καλή Χρονιά!
     
Κατέληξε σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ ο 39χρονος Κινέζος, ο οποίος ήταν θετικός στο ιό Η5Ν1. Ο άνδρας, ο οποίος ζούσε στην Σεντζέν κοντά στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα στις 21 Δεκεμβρίου. Είναι το πρώτο θύμα που καταγράφεται στη χώρα μετά από 18 μήνες.
     
Πραγματοποιήθηκε τελικά η ιρανική δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη διάρκεια ναυτικής άσκησης στον Περσικό Κόλπο, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars. Η Τεχεράνη έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τη μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
     
Επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βορείου Κορέας τέθηκε και επίσημα ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας. Μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, σε ηλικία 69 ετών, τα βορειοκορεάτικα ΜΜΕ αποκαλούν τον νεότερο Κιμ, που δεν έχει ακόμη συμπληρώσει τα 30 του χρόνια, «ανώτατο διοικητή».

Οικονομία

Το 2011 ήταν για το ελληνικό χρηματιστήριο η δεύτερη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών, μετά το 2008, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει με μεγάλες απώλειες, στα χαμηλά των τελευταίων 19 ετών και τους δείκτες υψηλής κεφαλαιοποίησης τον FTSE 20 και των τραπεζών να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε το 2011 στις 680,42 μονάδες, έναντι 1.413,94 μονάδων του κλεισίματος του 2010 καταγράφοντας πτώση 733,52 μονάδων ή σε ποσοστό 51,88%.
    
 Με αληθινή κόλαση παρομοιάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλος, το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή, προβλέποντας σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη και δυσκολίες στη λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών. «Επιστροφή στη δραχμή θα ισοδυναμούσε, στην πρώτη κρίσιμη φάση, με επάνοδο στη δεκαετία του '50» τονίζει.
     
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στις ευχές της για η νέα χρονιά, προβλέπει ότι το 2012 θα είναι «πιο δύσκολο» από το 2011 για τη ζώνη του ευρώ, αν και οι ίδιοι οι Γερμανοί, έχουν «καλούς λόγους να είναι σίγουροι για τον εαυτό τους». Τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής συνθήκης και καθησυχάζει ότι «στο τέλος αυτού του δρόμου, πάντως, η Ευρώπη θα βγει ενισχυμένη από την κρίση». Όπως είπε «η Ευρώπη μεγαλώνει μέσα από αυτή την κρίση», ακόμη και αν «ο δρόμος για την υπέρβαση της είναι μακρύς και μπορεί να κρύβει παγίδες».

Αθλητισμός

 Έπειτα από δύο συνεχόμενες ισοπαλίες η Λίβερπουλ επέστρεψε στις επιτυχίες, επικρατώντας με 3-1 της Νιούκαστλ στο «Άνφιλντ» στην αναμέτρηση που άνοιξε την Παρασκευή την αυλαία της 19ης αγωνιστικής της Premier League. Από εκεί και πέρα το 2011 φεύγει, αλλά... μπαίνει και το 2012 με Premier League ανήμερα την πρωτοχρονιά! Οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ μοιράζονται πλέον την πρώτη θέση, με τη Γιουνάιτεντ να αγωνίζεται πρώτη και να έχει την ευκαιρία να κλείσει ως πρωτοπόρος τη χρονιά.
     
Η παρέλαση ονομάτων συνεχίζεται στον Ολυμπιακό με σενάρια να δίνουν και να παίρνουν προερχόμενα κυρίως από ιταλικά ΜΜΕ. Την Παρασκευή, πρώτο είδε το φως της δημοσιότητας το όνομα του Αργεντινού τερματοφύλακα Μαριάνο Αντουχάρ, ο οποίος βρίσκεται στην «transfer list» της Κατάνια. Από εκεί και πέρα, ο ιταλικός Τύπος ενέπλεξε και το όνομα του Ζούλιο Σέρτζιο της Ρόμα, ο οποίος αγωνίζεται με τη μορφή δανεισμού στην Λέτσε. Ο Βραζιλιάνος πορτιέρο σε 7 συμμετοχές με τους ουραγούς της Serie A έχει δεχθεί 14 γκολ. Αναφορές και σε Ιακουΐντα! Τζιόλης: «Ήμασταν κοντά με Ολυμπιακό».
    
 Έπειτα από τη αναστάτωση που δημιούργησε πολωνικό δημοσίευμα και σύμφωνα με το οποίο ο Μίχαλ Πρόμπιερζ βρισκόταν ένα βήμα πριν από την έξοδό του από τον Άρη, η ΠΑΕ, κάλεσε τον 39άχρονο τεχνικό για εξηγήσεις και έπειτα από μία δίωρη συνάντηση μαζί του, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις με αποτέλεσμα να λήξει ο «συναγερμός» και ο Πολωνός να παραμείνει στον πάγκο της ομάδας. Σενάριο για απόκτηση του Αμανατίδη. Προπόνηση και την πρωτοχρονιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: