02 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Τη διαβεβαίωση ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις εξαιρέσεις από την καταβολή του τέλους για τα ακίνητα, η οποία πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αργότερα την Παρασκευή, αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, παρείχε ο Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
     
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητείται σήμερα, Παρασκευή, μέρος των προσφυγών (ο συνολικός αριθμός τους είναι μεγάλος) κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την επιβολή του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει είναι ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αυτή την ώρα έξω από το ΣτΕ.
    
 Υφυπουργό για την προώθηση και παρακολούθηση προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία δεν έχει εκταμιεύσει η Ελλάδα, όρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή και συνεργάτη της, υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.
     
Κόντρα μεταξύ διοικητικών και εργαζομένων σε ορυχεία και μονάδες της ΔΕΗ έχει προκαλέσει η διαφοροποίηση στις μισθολογικές μειώσεις, καθώς το ψαλίδι για τους διοικητικούς είναι 9% ενώ το προσωπικό στα ενεργειακά κέντρα 25%. Το σωματείο «Σπάρτακος» έχει προειδοποιήσει ήδη την διοίκηση της Επιχείρησης ότι αν δεν επιμεριστούν δικαιότερα οι περικοπές θα προχωρήσει σε «κλείσιμο» μονάδων πριν από τις γιορτές. Παράλληλα, κατηγορεί τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τον Ν.Φωτόπουλο για «χλιαρή στάση» απέναντι στο ζήτημα, επειδή -όπως υποστηρίζει- «τα έχει βρει με την διοίκηση».
     
Παραπέμπεται στο Πειθαρχικό της Σχολής Ευελπίδων με το ερώτημα της αποπομπής ο αρχηγός της Σχολής, ο οποίος φέρεται ότι πρωταγωνίστησε στην αμαύρωση της επετείου του Πολυτεχνείου με χουντικούς ύμνους. Παράλληλα ο φάκελος παραδίδεται στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου για να εξακριβωθεί εάν ο αρχηγός της Σχολής περιέπεσε σε ποινικά αδικήματα. Όσο για τους ευέλπιδες που απήγγειλαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 ημερών.

Κόσμος

 Τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου παρουσιάζει την Παρασκευή ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της διασφάλισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη με περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών, να επαναλάβει το «όχι» στο ευρωομόλογο και δεν αποκλείεται να αναφέρει την πρόθεση του Βερολίνου να προχωρήσει με τις χώρες εκείνες που συμμερίζονται τις θέσεις του για την δημοσιονομική εξυγίανση της ευρωζώνης. Ήδη, ο Νικολά Σαρκοζί -με τον οποίον η κ. Μέρκελ συναντάται τη Δευτέρα- είπε ότι η χώρα του θα κινηθεί από κοινού με τη Γερμανία.
     
Την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ενέκρινε ομόφωνα η Γερουσία των ΗΠΑ, ποινικοποιώντας τη συνεργασία ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών με την κεντρική τράπεζα του Ιράν. Πρόσθετες κυρώσεις που πλήττουν 180 εταιρείες και αξιωματούχους του καθεστώτος του Μ.Αχμαντινετζάντ ενέκρινε και η ΕΕ, ενώ εξετάζεται το πετρελαϊκό εμπάργκο.
     
Στην Αργεντινή θα μεταβεί σε λίγες μέρες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πραγματοποιώντας το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό μετά τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
    
Ένας ακόμη Θιβετιανός πρώην βουδιστής μοναχός αυτοπυρπολήθηκε στην ορεινή αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ, ζητώντας θρησκευτική ελευθερία. Πρόκειται για τον δωδέκατο Θιβετιανό που καταφεύγει φέτος σε αυτή την ακραία μορφή διαμαρτυρίας. Ο μοναχός επέζησε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.
     
Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι διέταξε την απελευθέρωση Αφγανής που είχε φυλακιστεί για μοιχεία ενώ ήταν θύμα βιασμού, αν και η γυναίκα μάλλον θα πρέπει να παντρευτεί τον βιαστή της, από τον οποίο έχει αποκτήσει ένα παιδί. Περίπου 5.000 άνθρωποι υπέγραψαν αίτηση ζητώντας την απελευθέρωση της Γκιουλνάζ, που φυτοζωούσε επί δύο χρόνια στη φυλακή, μετά τον βιασμό της από έναν συγγενή στην κατοικία της.

Οικονομία

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012. Η συζήτηση θα διαρκέσει πέντε ημέρες και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία.
     
Με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση τραπεζών – Ελληνικού Δημοσίου για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, παρά το ότι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις επιτάσσουν την ταχεία δρομολόγηση του PSI plus και το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό. O διευθύνων σύμβουλος IIF και επικεφαλής της Επιτροπής Ιδιωτών Πιστωτών-Επενδυτών για την Ελλάδα Τσάρλς Νταλάρα δήλωσε πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι και η ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν κάποια πρόοδο στις συνομιλίες τους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν και στο νέο έτος.
    
 Με διευθυντικά στελέχη της BP στο πλαίσιο των συζητήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την προώθηση του αγωγού ITGI, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή στο Λονδίνο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα εξετάσει τις προοπτικές του αγωγού ITGI (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία) με την BP που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας εστιάζοντας στους τρόπους χρηματοδότησης του έργου.

Αθλητισμός

 Το μέλλον της ΠΑΕ ΑΕΚ κρίνεται στη Γενική Συνέλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Σπάτα. Νίκος Νοτιάς, Σταύρος Αδαμίδης και οι υπόλοιποι μέτοχοι της ομάδας καλούνται να λάβουν ίσως τις πιο δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις προκειμένου να βγάλουν την «Ένωση» από το διοικητικό αδιέξοδο, την ώρα που οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ελληνικό, ρωσικό και αραβικό ενδιαφέρον.
   
Με τέρμα του Κυριάκου Παπαδόπουλου στο 25ο λεπτό, η Σάλκε επικράτησε 2-1 της Στεάουα Βουκουρεστίου και εξασφάλισε την πρώτη θέση στον 10ο όμιλο της διοργάνωσης, μαζί και την πρόκριση στη φάση των «32» του Europa League. Την 4η νίκη της στο 12ο όμιλο πέτυχε η Λοκομοτίβ Μόσχας με 3-1 επί της Στουρμ Γκρατς.

Ευχαριστημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του στο ματς με την Άντερλεχτ, αλλά όχι από το αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο Νίκος Κωστένογλου μετά το τέλος του αγώνα. Ο τεχνικός της ΑΕΚ θεωρεί πως η ομάδα του άξιζε κάτι καλύτερο, ενώ έδωσε και την... ευχή του να βρεθεί λύση στα διοικητικά της «Ένωσης» γιατί όπως τόνισε «σε βάθος χρόνου θα παρουσιαστούν προβλήματα». Γιάκομπ: «Δεν περιμέναμε το 5x5». Εγγλέζου: «Σε καλό δρόμο». Θλάση ο Βάργκας νοκ άουτ για το ματς με την Κέρκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: