08 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα
  
Το τέλος της επί τρία χρόνια ταλαιπωρίας των επιβατών που χρησιμοποιούσαν τον ΗΣΑΠ ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, διευκρινίζοντας ότι από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η γραμμή παραδίδεται πλήρως ανακαινισμένη σε όλο το μήκος της. Τελευταία διακοπή, το τριήμερο 9-11 Δεκεμβρίου, οπότε κλείνει το τμήμα Ομόνοια-Ταύρος.
  
Μήνυμα στην ΠΓΔΜ ότι δεν αλλάζουν τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου έστειλαν από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο μήνυμα έστειλαν πριν μερικές ημέρες και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.
  
Αποζημίωση ύψους 8.804 ευρώ κέρδισε εταιρεία αυτοκινήτων μετά από προσφυγή στο ΣτΕ, για την καταστροφή Ι.Χ. ιδιοκτησίας της κατά τη διάρκεια επεισοδίων που συνέβησαν στην περιοχή του Πολυτεχνείου το 1995.
  
Αυτή τη στιγμή κάθε εσωκομματική συζήτηση είναι άκαιρη και άτοπη, δεδομένου ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει την κρίσιμη Σύνοδο της ΕΕ, δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «πρέπει να αφοσιωθούμε στη Σύνοδο και στη συνέχεια στο PSI, το οποίο δεν είναι δεδομένο».
     
Επανέρχεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν στο ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι είναι προτιμότερο για τη χώρα να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.

Κόσμος

Την Ουάσινγκτον κατηγόρησε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι «ενθάρρυνε» τις μετεκλογικές διαδηλώσεις, λέγοντας ότι εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες εκφράζουν την ετοιμότητά τους να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου αναμένεται να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση της ρωσικής κυβέρνησης.
    
Το γηραιότερο σκυλί του κόσμου πέθανε σε ηλικία 125 ετών, στο σπίτι του στην Ιαπωνία. «Τον ευχαριστώ που έζησε τόσο πολύ» δήλωσε στους δημοσιογράφους η αφεντικίνα του, Γιουμίκο Σινοχάρα. Ο Πουσούκε, ένα ημίαιμο χνουδωτό σκυλί Σίμπα, αρρώστησε ξαφνικά, σταμάτησε να τρώει και τελικά πέθανε τη Δευτέρα, έχοντας συμπληρώσει 26 χρόνια και οκτώ μήνες σκυλίσιας ζωής.
    
 Νέος «πονοκέφαλος» για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς οι «φωνές» των ευρωσκεπτικιστών εξακολουθούν να τον πιέζουν να αναλάβει δράση, την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «απεχθές» το αίτημά του για «βρετανικές εγγυήσεις». Ο υπουργός Βορείου Ιρλανδίας και ο δήμαρχος του Λονδίνου ζήτησαν δημοψήφισμα για αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών, την ώρα που η Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει ότι στη Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής δεν θα τεθεί ζήτημα μεταβίβασης εξουσιών από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο. Κατά της γαλλογερμανικής πρότασης η Φινλανδία, με την υπουργό Οικονομικών της χώρας να δηλώνει ότι το Ελσίνκι επιθυμεί η ΕΕ να συνεχίσει να λαμβάνει ομόφωνα τις αποφάσεις της.
     
Στον Παναμά επιστρέφει την Κυριακή ο πρώην δικτάτορας της χώρας, Μανουέλ Νοριέγκα, προκειμένου να εκτίσει την ποινή των 20 χρόνων κάθειρξης που του έχει επιβληθεί (ερήμην) από το Ανώτατο Δικαστήριο της κεντροαμερικανικής χώρας.
   
Η αρχηγός ενός εθνικού δικτύου πορνείας στην πόλη Τσόνγκτσινγκ στη νοτιο-δυτική Κίνα εκτελέστηκε, αναφέρουν κινέζικα μέσα ενημέρωσης. Η Γουάνγκ Ζιτσί καταδικάστηκε το 2010 για κατηγορίες ότι παρέσυρε εκατοντάδες γυναίκες σε κέντρα αισθητικής ή ξενοδοχεία και τις ωθούσε στην πορνεία.

Οικονομία

 Στο 17,5% διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας, από 12,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και 18,4% τον εφετινό Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ.
     
Αυτόματες κυρώσεις σε όσες χώρες το έλλειμμα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, εκτός και αν μία ενισχυμένη πλειοψηφία στο Eurogroup αποφασίσει διαφορετικά, επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) από το 2012 και όχι από τα μέσα του 2013, προτείνουν μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Στην επιστολή τονίζεται ότι η λύση που προωθείται για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι «μοναδική» και αποτελεί εξαίρεση, που δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε άλλη χώρα.
     
Σταθεροποιητικές επικρατούν την Πέμπτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ τα περισσότερα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν μικρά κέρδη, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην κρίσιμη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι ελπίδες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, έχουν ως αποτέλεσμα να επικρατεί ηρεμία στις αγορές, παρά την έκδηλη αγωνία και της επενδυτικής κοινότητας για το μέλλον του ευρώ.

Αθλητισμός

Την στιγμή που οι φήμες περί ενδεχόμενης πώλησής του από τον ΠΑΟΚ φουντώνουν, ο Πάμπλο Κοντρέρας μιλώντας σε εφημερίδα της χώρας του εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει την καριέρα του μέχρι το τέλος της σε ομάδα της Ευρώπης, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο μέλλον του στην ελληνική ομάδα.
     
Τη δεύτερη δόση των χρημάτων που του οφείλει η ΑΕΚ ζητάει ο Μανόλο Χιμένεθ, με την «Ένωση» να καλείται να απαντήσει άμεσα. Ο Ισπανός προπονητής έστειλε τελεσίγραφο στη διοίκηση της ΑΕΚ ότι αν δεν καταβληθούν σε αυτόν, αλλά και στους συνεργάτες του, οι 50.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η δόση, τότε θα προσφύγει στη FIFA.
     
Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθεί από την πλευρά του Σουλτάν Αλ Σαούντ το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων και το πώς θα τελειώσει η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από μέρους του. Τα ερωτηματικά πολλά, όμως σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει τις τελευταίες μέρες ο Βλάσης Τσάκας θα δωθούν απαντήσεις, ενώ το θέμα υα τελειώσει... άλλη ημέρα. Ίδωμεν...


Δεν υπάρχουν σχόλια: