24 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Φρουρούμενος στη Μονή Βατοπαιδίου θα παραμείνει ο ηγούμενος Εφραίμ κατ' εντολή εισαγγελέα, ο οποίος μετέβη το απόγευμα του Σαββάτου στο Άγιον Όρος, συνοδεία αστυνομικών, για να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης του Συμβουλίου Εφετών. Ο ηγούμενος δεν είχε παρουσιαστεί για να προφυλακιστεί λόγω ασθενείας και θα μείνει φρουρούμενος στο κελί του εντός της Μονής μέχρι να αναρρώσει, βάσει της απόφασης του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Αντ. Παπαματθαίου.
    
 Οι χιλιάδες οικογένειες που βιώνουν την οικονομική κρίση, οι άνεργοι και τα προβλήματα των εργαζομένων, καθώς και η ανάγκη ανατροπής της σημερινής κατάστασης, βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων που έκαναν αφότου άκουσαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπας και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
     
Ανοιχτή θα παραμένει κάθε Σαββατοκύριακο η φοιτητική λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να παρέχει γεύματα αγάπης στους Θεσσαλονικείς, βάσει συμφωνίας μεταξύ της δημοτικής αρχής και του ΑΠΘ. «Είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι φορείς της πόλης σε μία τόσο δύσκολη εποχή» δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ.Μυλόπουλος. «Αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα της συνεργασίας που εδώ και πολύ καιρό συζητάμε και καταφέραμε να κάνουμε, επ' ευκαιρία των Χριστουγέννων, με το ΑΠΘ» επισημαίνει ο Γ.Μπουτάρης.
     
Την πεποίθηση ότι πρέπει να περιμένουμε πολιτικές εξελίξεις από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του νέου έτους εκφράζει ο πρόεδρος τους ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, λέγοντας πως κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο παρέθεσε τις σκέψεις του για ένα σχήμα πιο ευέλικτο και αντιπροσωπευτικό. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ απλώς με άλλο πρωθυπουργό, αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε τον εαυτό μας ως 'μακιγιέρ' και πολύ περισσότερο ως 'μακιγιέζ' των λαθών και ανομημάτων του ΠΑΣΟΚ» δηλώνει.
     
Παραμονή Χριστουγέννων και σε ολόκληρη τη χώρα ηχούν τα τριγωνάκια. Τα κάλαντα άκουσε και η πολιτική ηγεσία της χώρας. Στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο τα είπαν η Ένωση Ηπειρωτών Αγ.Δημητρίου «Το Κούγκι», η Ένωση Καλυμνίων Αττικής «Ο Αγιος Νικόλαος» και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.

Κόσμος

Σε κλίμα κατάνυξης προσέρχονται χιλιάδες προσκυνητές στη Βηθλεέμ, γιορτάζοντας τη γέννηση του Θεανθρώπου. Οι επισκέπτες υπολογίζονται σε 90.000, περίπου δηλαδή στα υψηλά επίπεδα της περυσινής χρονιάς -και αυτό παρά την αναταραχή στον αραβικό κόσμο αλλά και την οικονομική κρίση στις δυτικές χώρες.
    
 Νέες, ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα Σάββατο στην Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι κατέβηκαν στους δρόμους, αντιδρώντας για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας φαινόμενα νοθείας και εντείνοντας την πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές.
     
Τον πρίγκιπα Φίλιππο επισκέφτηκε η βασίλισσα Ελισάβετε το μεσημέρι, μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μετά την επιτυχή επέμβαση αγγειπολαστικής με τοποθέτηση στεντ, στην οποία υποβλήθηκε ο 90χρονος Δούκας του Εδιμβούργου. O πρίγκιπας Φίλιππος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Πάπγουορθ μετά από πόνο στο στήθος, ο οποίος οφειλόταν σε φραγμένη αρτηρία.
     
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταγγέλλουν ότι είναι κατασκευασμένη από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της οργάνωσης με την οποία εμφανιζόταν η Αδελφότητα να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας της Παρασκευής με στόχο εγκαταστάσεις ασφαλείας. Εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων κατηγορεί τη συριακή υπηρεσία πληροφοριών ότι «εισέβαλε» παράνομα στο δικτυακό τόπο αναρτώντας τη σχετική ανακοίνωση.
     
Οι Λίβυοι γιορτάζουν το Σάββατο την 60ή επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας, για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια. Ο εορτασμός της ανεξαρτησίας είχε απαγορευτεί από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Οικονομία

Την έναρξη της «δεύτερης φάσης» του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης Μόντι μέσα σε 90 ημέρες έχει ως σαφή στόχο η ιταλική κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώθηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν τα Χριστούγεννα: Η Ρώμη θέλει να περάσει συγκεκριμένες μεταρρυθίσεις, ώστε να αποφύγει την ανάγκη για ένα νέο πακέτο λιτότητας.
     
Στο πράσινο και με «εορταστικά χαμηλό» όγκο συναλλαγών έκλεισαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη και την Ευρώπη. Τον τόνο έδωσαν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.
    
 Την ανάρτηση των ειδοποιήσεων τελών κυκλοφορίας για το 2012 στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στη διεύθυνση www.gsis.gr, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ του έχουν πλέον τη δυνατότητα να προβάλουν στην οθόνη του υπολογιστή τους και να εκτυπώσουν τις συγκεκριμένες ειδοποιήσεις που τους αφορούν.

Αθλητισμός

Ενδιαφέρον από την Αμερική προέκυψε για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Chicago Fire έχουν κάνει... διερευνητική κρούση στον διεθνή επιθετικό μέσω ατόμου του στενού περιβάλλοντος του παίκτη. Η αμερικανική ομάδα έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τις ομάδες που έχουν βάλει στο... μάτι τον Σάλπι, ο οποίος όπως φαίνεται δύσκολα θα παραμείνει στον ΠΑΟΚ, ο οποίος δεν αντέχει να «σηκώσει» το συμβόλαιό του...

 Με δύο τέρματα του Γιώργου Σαμαρά, η Σέλτικ επικράτησε με 2-1 της Κιλμάρνοκ στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σκωτίας. Την ίδια ώρα, η Ρέιντερς γνώρισε εντός έδρας ήττα με 2-1 από την Σεντ Μίρεν και πλέον οι Πράσινοι πλησίασαν στον έναν βαθμό την «αιώνια» αντίπαλο στην κορυφή της βαθμολογίας.  

Στα 31 εκατ. ευρώ φτάνουν οι καταθέσεις των παιδιών του Μάκη Ψωμιάδη στις τράπεζες, όπως απέδειξε έρευνα που έκανε το ΣΔΟΕ. Μάλιστα, η ΑΕΚ υποστηρίζει ότι πρόκειται είναι χρήματα που έπρεπε να είναι στα δικά της ταμεία, αφού μέρος από αυτά ήταν έσοδα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: