29 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες των δύο παραιτηθέντων οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Η έρευνα αφορά κυρίως την αναφορά των δύο εισαγγελέων ότι δεν είναι «εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση».
  
Ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια η ενδεικτική αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως δήλωσε η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πραξούλα Αντωνιάδου. Τόνισε, μάλιστα, ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 120 χρόνια.
  
Με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας Παν.Πικραμμένο (Συμβούλιο της Επικρατείας), Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειο Πάγο) και Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο), καθώς και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, συναντάται το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός. Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά των ηχηρών παραιτήσεων των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, που κατήγγειλαν παρεμβάσεις.
  
Θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τη διαχείριση των αποβλήτων θα εξετάσει το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στις 2 το μεσημέρι στη Βουλή. Κατά πληροφορίες ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
  
Επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν οι αποκαλούμενες ιερές ανταλλαγές, ανέφερε στην απολογία του ο προφυλακισμένος ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ. «Δεν θέλαμε τις ανταλλαγές, αλλά μας επιβλήθηκαν από την τότε κυβέρνηση, για να ικανοποιηθούν οι τοπικοί φορείς που δεν μας ήθελαν εκεί» απάντησε στην ανακρίτρια. Στην πολυσέλιδη απολογία του περιγράφει τις σχέσεις με πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αρνείται όμως ότι κάποιος από αυτούς είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Κόσμος

Πρωτοβουλίες για να επηρεάσει την ατζέντα του Βρετανού πρωθυπουργού στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος του Ιανουαρίου 2012, έχει αναλάβει ο ευρωπαϊστής αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αντιπρόεδρος της συμμαχικής κυβέρνησης υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο Νικ Κλεγκ. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υποστηρίζουν ότι το βέτο του Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες ήταν επιζήμιο για τα βρετανικά συμφέροντα γιατί οδηγεί τη Βρετανία σε μερική απομόνωση.

 Τον Κιμ Γιονκγ-Ουν, τον μικρότερο γιο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ανακήρυξε και επισήμως η Βόρειος Κορέα ως νέο «ανώτατο ηγέτη» της. Η ανακοίνωση έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια, κατά τη μεγάλη στρατιωτική συγκέντρωση που οργανώθηκε στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ και με την οποία ολοκληρώθηκε η περίοδος πένθους για τον 69χρονο ηγέτη. Αναλυτές επισημαίνουν ότι με τη σημερινή τελετή, το καθεστώς έδειξε στις ξένες δυνάμεις, αλλά και στους Βορειοκορεάτες ότι ο νέος ηγέτης έχει ήδη εδραιώσει την εξουσία του.

Τις πόλεις Χάμα, Ιντλίμπ και Ντεραά -πόλεις που τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της εξέγερσης και έχουν βιώσει με μαρτυρικό τρόπο την καταστολή από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ- θα επισκεφθούν την Πέμπτη οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου. Ωστόσο, μετά το πέρασμα από τη Χομς -όπου δεν διαπιστώθηκε «κάτι τρομακτικό»- οι Σύροι αισθάνονται και πάλι ότι τους έχουν προδώσει και δηλώνουν ότι έχουν χάσει κάθε ελπίδα.
  
Τριάντα Κούρδοι χωρικοί σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επιδρομή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα ιρακινά σύνορα, όπως κατήγγειλε τοπικός βουλευτής, μέλος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).
  
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της είδησης ότι η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες πάσχει από καρκίνο του θυρεοειδούς, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας -καρκινοπαθής και ο ίδιος- αναρωτιέται: «Μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μυστική τεχνολογία που προκαλεί καρκίνο στους αριστερούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής;». Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τον ίδιο και την Φερνάντες, σε θεραπεία για καρκίνο έχουν υποβληθεί ο Φερνάντο Λούγο (πρόεδρος της Παραγουάης), η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ αλλά και ο προκάτοχός της Λούλα ντα Σίλβα...

Οικονομία

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εφοριακών με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο την Τετάρτη. Αφού εξετάστηκαν όλα τα θεσμικά αιτήματα των εφοριακών, οι ίδιοι διεμήνυσαν ότι θα προχωρήσουν κανονικά στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης και της Παρασκευής, όπως είχε εξαγγελθεί. «Ενωμένοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με διάθεση διάλογου με οποίον τον επιθυμεί και αποφασιστικότητα απέναντι στις απειλές και τις πιέσεις κάθε μορφής» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
  
Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις εξελίξεις στην Κύπρο και στις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Θετικά άνοιξαν σήμερα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ιταλική δημοπρασία θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Με πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του γεν, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών.

Αθλητισμός

Τα σενάρια που θέλουν την Μπενφίκα να ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Σωτήρη Νίνη διέψευσε ο τεχνικός διευθυντής της πορτογαλικής ομάδας, Ρουί Κόστα. Με δηλώσεις του σε ελληνική εφημερίδα, ο πρώην άσος των γηπέδων τόνισε ότι οι φήμες που έχουν ακουστεί δεν ισχύουν, ενώ αποκάλυψε ότι ποτέ δεν έχει μιλήσει με τον παίκτη.
  
 Επίθεση με μολότοφ στο σύνδεσμο φιλάθλων του Παναθηναϊκού στον Παλαμά Καρδίτσας πραγματοποίησαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Πέμπτης. Από την επίθεση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Επίσης, αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από γκαζάκια, τοποθέτησαν άγνωστοι μπροστά από ισόγειο σύνδεσμο φιλάθλων του 'Αρη, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.
  
Τη στιγμή που όλη η Χιλή έχει... βουίξει ότι ο Πάμπλο Κοντρέρας επιστρέφει στην πατρίδα του για λογαριασμό της Κόλο Κόλο, ο αμυντικός του ΠΑΟΚ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θέλει να παραμείνει στον «δικέφαλο» του Βορρά μέχρι το καλοκαίρι και αποκάλυψε ότι η ομάδα της πατρίδας του τού προσφέρει ανοιχτό συμβόλαιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: