21 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα  
  
Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους η ΝΔ, διαμηνύοντας ότι διαφωνεί και δεν πρόκειται να ψηφίσει τη ρύθμιση για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, ούτε τη μονιμοποίηση των χαρατσιών για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο τομεάρχης της ΝΔ Ν.Νικολόπουλος έθεσε θέμα παραίτησης του Γ.Κουτρουμάνη την Τετάρτη. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επανέλαβε ότι η χρονική διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει ξεκαθαριστεί κατά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Οι κινήσεις αυτές της ΝΔ εκλαμβάνονται ως επιχείρηση διαφοροποίησης από την κυβέρνηση Παπαδήμου, με απώτερο στόχο την πρόωρη έξοδο εν όψει κάλπης.
     
Κρίσιμο τεστ αντοχής για τη συνοχή της δίνει σήμερα, Τετάρτη, η κυβέρνηση. Με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις να είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα, Τετάρτη, όλα είναι ανοιχτά, καθώς η ΝΔ τάχθηκε κατά του μέτρου και προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Ο τομεάρχης της ΝΔ Ν.Νικολόπουλος έθεσε θέμα παραίτησης του Γ.Κουτρουμάνη. Την ίδια ώρα, κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επιμένουν να κινούνται με βάση το εσωκομματικό τοπίο. Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, από την έλλειψη συνοχής της κυβέρνησης.
    
 Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, από το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη. Η ζωή και το έργο του ήταν συνυφασμένο με την ιστορία της χώρας. Hταν ο άνθρωπος που δημιούργησε, ανέπτυξε, διαμόρφωσε και καθοδήγησε προγράμματα, σχέδια, ιδέες, αλλά και πρόσωπα από όλο σχεδόν το φάσμα της πνευματικής, της οικονομικής και της πολιτικής ζωής της κοινωνίας μας. Θεμέλιος λίθος ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και έργο ζωής το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
    
 Η νέα, τρίτη κατά σειρά, μείωση των επικουρικών συντάξεων, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2012, αναμένεται να «κλειδώσει» στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τετάρτης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Επίσης, θα συζητηθούν μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής, η οποία μεγαλώνει τη «μαύρη» τρύπα στα Ταμεία, ώστε να μην χρειαστεί νέα οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων.
     
Την αντίθεσή της στην αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, που αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, εκφράζει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν για ακόμη μια φορά τα «σπασμένα». Οι αυξήσεις που ζητά η επιχειρήση δεν θα τελειώσουν εδώ, γιατί η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη, επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ.

Κόσμος

 Ένα φέρι μπόουτ που μετέφερε περισσότερα από 150 άτομα, βυθίστηκε ανοιχτά των Νησιών Μαλούκου στα ανατολικά της Ινδονησίας. Τουλάχιστον οκτώ άτομα πνίγηκαν και 60 αγνοούνται. Πρόκειται για το δεύτερο ναυάγιο στη χώρα σε διάστημα μερικών ημερών.
     
Δεκάδες πολίτες, στρατιώτες και αποστάτες του στρατού σκοτώθηκαν στη Συρία, καταγγέλλουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, ενώ οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται και λαμβάνουν πλέον διαστάσεις εμφύλιας διαμάχης. Σε δύο ημέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 200 άτομα. Σοκ προκαλεί βίντεο που δείχνει ένα νεκρό αγοράκι, του οποίου το σώμα έχει κοπεί στη μέση από ισχυρά πυρά.
     
Χιλιάδες Ιρανοί εβραίοι χρωστούν την ύπαρξή τους σε έναν άνθρωπο: στον μουσουλμάνο διπλωμάτη, Αμπντόλ Χοσεΐν Σαρντάρι, ο οποίος στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εργαζόταν στο Παρίσι και ρίσκαρε τα πάντα για να βοηθήσει τους Ιρανούς συμπολίτες του να ξεφύγουν από τους ναζί. Υπολογίζεται ότι βοήθησε περίπου 2.000 Ιρανούς να ξεφύγουν από τη ναζιστική κόλαση.
     
Ο νέος ηγέτης της Βορείου Κορέας θα αναγκαστεί να μοιραστεί την εξουσία με έναν θείο του και τον στρατό, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ανακοίνωσε πηγή με στενές επαφές σε Πιονγκγιάνγκ και Πεκίνο, στο πρακτορείο Reuters.
    
 Δύο ηγετικά μέλη της μεγαλύτερης σουνιτικής φυλής στο Ιράκ προειδοποίησαν ότι μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων υπάρχει ο κίνδυνος άμεσης σεχταριστικής βίας, υποστηρίζοντας ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός υποστηρίζει αντι-σουνιτική ατζέντα. Η ένταση κλιμακώθηκε και από τις κατηγορίες κατά του αντιπροέδρου του Ιράκ για τρομοκρατία. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος καλεί τους Ιρακινούς ηγέτες να συνεργαστούν για να αποφευχθούν νέες σεχταριστικές συγκρούσεις.

Οικονομία

Ολοκληρώθηκαν οι νομικές διαδικασίες για τη συγχώνευση με απορρόφηση της «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ» από την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ». Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες λειτουργικής ενοποίησης που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη εξέλιξη των έργων «e-security», «digi-lodge», «digi-retail» και «digi-content» και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε ήδη η διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων στη νέα δράση ψηφιακών ενισχύσεων «digi-mobile», συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ.
     
Πρόταση εκσυγχρονισμού της οδηγίας για τα επαγγελματικά κριτήρια (οδηγία 2005/36/ΕΚ) υιοθέτησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία στοχεύει στην απλούστευση των κανόνων για την κινητικότητα των επαγγελματιών στην ΕΕ, χάρη σε μια ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα η οποία θα επιτρέψει την ευκολότερη και ταχύτερη αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων για όλους τους ενδιαφερόμενους κλάδους.
     
Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, με τον γενικό δείκτη να κινείται πάνω από τις 660 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες.

Αθλητισμός

 Στην 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, που διατηρεί η FIFA, βρίσκεται και για τον Δεκέμβριο η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, που σημαίνει ότι παρέμεινε σταθερή σε σύγκριση με την αξιολόγηση του περασμένου μήνα.
    
 Ο Σεμπάστιαν Λέτο βρίσκεται από την Κυριακή στην Αργεντινή και χρειάστηκαν μόλις τρεις ημέρες για να δημοσιευθεί συνέντευξη σε εφημερίδα της πατρίδας του. Σε αυτή πλέκει το εγκώμιο του Ζεσουάλδο Φερέιρα, μιλάει για το πως τον έπεισε να κόψει τις πιρουέτες και αναφέρεται στο μέλλον του στον Παναθηναϊκό αλλά και στην εθνική Αργεντινής...
    
 Δεκαοχτώ άτομα συνελήφθησαν από τις Αρχές της Κατερίνης για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον αγώνα Κυπέλλου των Πόντιων Κατερίνης και της Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: