30 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


 

Ελλάδα
Εξηγήσεις δίνουν για δεύτερη μέρα οι εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης σχετικά με τις καταγγελίες που έκαναν σχετικά με την παραίτησή τους. Ήδη έχουν συνάντηση με τον αρμόδιο αντεισαγγελέα Ν.Παντελή, ενώ αναμένεται να συναντηθούν και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

 Με επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, καθ' ύλην αρμόδιο για θέματα της Αθωνικής Πολιτείας, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους διαμαρτύρεται για τον τρόπο, με τον οποίο εκτελέστηκε το ένταλμα προσωρινής κράτησης εναντίον του ηγουμένου του Βατοπαιδίου Εφραίμ.
  
Αίτηση υπαγωγής στην προστασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα υπέβαλε την Παρασκευή η ιδιοκτήτρια εταιρία της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, που εδώ και μήνες αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
  
Με απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας θα ξεκινήσει το 2012, καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών με στόχο τον περιορισμό της αντίστοιχης δαπάνης. Οι γιατροί απεργούν από τις 2 έως τις 5 Ιανουαρίου, ενώ τα φαρμακεία θα κατεβάσουν ρολά 2-3 Ιανουαρίου.

Εκλογικό πλάνο με ορίζοντα για κάλπες τον Απρίλιο βάζουν σε εφαρμογή στη ΝΔ. Στο γαλάζιο στρατηγείο καταστρώνουν ειδικό σχέδιο για κάθε περιφέρεια της χώρας, με κεντρικό στόχο να αποκτήσει το κόμμα δυναμική που θα φέρει κοντά την αυτοδυναμία. Παράλληλα, στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ καταλήγουν ότι η κομματική ηγεσία πρέπει να αποφύγει μια μάχη για την ημερομηνία της κάλπης και να επικεντρωθεί στην κατάρτιση και παρουσίαση ενός προγράμματος που θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ΝΔ.

Κόσμος

Υπό μερικό έλεγχο φαίνεται, σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές, ότι έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε πυρηνικό υποβρύχιο στο Μουρμάνσκ, χωρίς όμως να έχει σβήσει εντελώς. Ορισμένα μέλη του πληρώματος ωστόσο είναι ακόμη μέσα στο υποβρύχιο, χωρίς ακόμη να είναι σαφές το εάν έχουν παγιδευτεί ή έχουν εντολή να παραμείνουν εντός για λόγους ασφαλείας. Από τη φωτιά, που ξεκίνησε την Πέμπτη, τραυματίστηκαν επτά άτομα αλλά δεν έχει εντοπιστεί έκλυση ραδιενέργειας.
  
Σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις καλούν σήμερα, Παρασκευή, οι Σύροι ακτιβιστές με την αντιπολίτευση της χώρας να ζητεί την απομάκρυνση του επικεφαλής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, του Σουδανού στρατηγού Αχμέντ Μουσταφά Αλ Νταμπί, κατηγορώντας τον ότι κλείνει τα μάτια μπροστά στις σφαγές αμάχων, όπως έκανε και με στο Νταρφούρ. Οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων μεταδίδουν ότι η παρουσία των παρατηρητών ενθαρρύνει τους εξεγερμένους, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς συνεχίζει την πολιτική της άγριας καταστολής, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 5.000.
     
Εικόνες τραγικές ή αστείες, συγκλονιστικές ή περίεργες, αποκαλυπτικές ή απλά χαρακτηριστικές, αφηγούνται με το δικό τους εύγλωττο τρόπο την ιστορία της χρονιάς που φεύγει από τη διεθνή σκηνή.
    
 Σε εξέγερση καλούν οι αντάρτες του ΡΚΚ τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας, μετά το θάνατο 35 Κούρδων χωρικών κατά τη διάρκεια επιδρομής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη νοτιοανατολική Τουρκία την Τετάρτη.
     
Εντυπωσιακές είναι κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο για την υποδοχή του νέου έτους. Πυροτεχνήματα, μουσική, χορός και ξέφρενο γλέντι στήνονται σε δρόμους και πλατείες, όπου εκατομμύρια άνθρωποι λένε στη δική τους γλώσσα «αντίο» στη χρονιά που φεύγει, ελπίζοντας η καινούργια να είναι καλύτερη.
Οικονομία

Παράταση έως τις 5 Ιανουαρίου για την αποπληρωμή όλων των φορολογικών εκκρεμοτήτων που έληγαν στις 30 Δεκεμβρίου, αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η περαίωση παίρνει παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, υπενθυμίζεται ότι μπορούν να πληρωθούν έως τις 13 Ιανουαρίου.
  
Αδιέξοδη χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Επιμελητηρίου, η νέα χρονιά μπαίνει με τις χειρότερες προοπτικές για τη χώρα, καθώς -όπως είπε- η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων και τελών επί δικαίων και αδίκων, την επιβολή των νέων εξαντλητικών τεκμηρίων αλλά και τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, θα δώσουν την χαριστική βολή στις επιχειρήσεις αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας.

Στην εταιρεία Apollo Aviation Group κατακυρώθηκε η πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Airbus A340-300, ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών. Με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εργασίας έγινε αποδεκτή και εγκρίθηκε η εισήγηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου σχετικά με την κατακύρωση της πώλησης των αεροσκαφών στον υψηλότερο πλειοδότη, την εταιρεία Apollo Aviation Group.

Αθλητισμός

Στο πλευρό του Αχιλλέα Μπέου βρέθηκαν περίπου 35 οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις φυλακές Ναυπλίου και συναντήθηκαν με τον πρώην πρόεδρο της ομάδας, ο οποίος είναι κρατούμενος για την υπόθεση των στημένων αγώνων.

Ο Τιερί Ανρί θα φορέσει ξανά τη φανέλα της Αρσεναλ! Ο Γάλλος σταρ, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, έχει συμφωνήσει σε όλα ώστε να αγωνιστεί ξανά με τους «κανονιέρηδες», ως δανεικός από τους Ρεντ Μπουλς της Νέας Υόρκης. Ο Ανρί συμφώνησε σε συμβόλαιο έξι εβδομάδων και θα αγωνιστεί ξανά στην ομάδα του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια της χειμερινής διακοπής στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ.

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει τις επόμενες ημέρες από τον Ολυμπιακό ο Φράνκο Κοστάνσο, ο οποίος αποτελεί πλέον ξένο σώμα στην ομάδα. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι προσπάθειες της ομάδας να βρει τον διάδοχο του Αργεντινού, με τον Μιχάλη Σηφάκη να αποτελεί και αυτός λύση, αφού ο Καμενί φαίνεται ότι έχει υψηλό κασέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: