08 Δεκεμβρίου, 2011

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ 4.500 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

 
«Αβοήθητοι στο σπίτι» 80,000 ηλικιωμένοι

 Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, όπου η ανάγκη για κοινωνική πρόνοια και συνοχή είναι επιτακτική, περίπου 80.000 επωφελούμενοι και 4.500 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν αβοήθητοι. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, συναρμόδια υπουργεία και ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) αναζητούν φόρμουλα προκειμένου να συνεχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Βασικός στόχος είναι η εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων μέσω των οποίων θα μπορέσει το πρόγραμμα να χαρακτηριστεί συγχρηματοδοτούμενο και να συνεχίσει τη λειτουργία του ως έχει. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2011 λήγει η χρηματοδότηση του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ.

Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι επωφελούμενοι του προγράμματος διατρέχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν την κοινωνική μέριμνα που τους παρέχεται, σε αντίθεση με τους 4.500 εργαζομένους, οι οποίοι θα βρεθούν μετέωροι σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν και ευρωπαϊκοί πόροι για τη συνέχιση του προγράμματος. Από τη στιγμή που θα χαρακτηριστεί συγχρηματοδοτούμενο το πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται σ’ αυτό χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν το πρόγραμμα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του μόνο από εθνικούς πόρους, τότε οι αρμόδιες Αρχές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στην προκήρυξη των απαιτούμενων θέσεων, με συνέπεια να είναι αναγκαία η έγκριση τους από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Στην περίπτωση αυτή, η δυσκολία θα είναι διπλή, καθώς ακόμα και αν οι εργαζόμενοι λάβουν ενισχυμένη μοριοδότηση, δεν διασφαλίζεται ότι θα εγκριθεί από την τρόικα το 100% των θέσεων, όπως επίσης δεν διασφαλίζεται ότι οι διαδικασίες θα υλοποιηθούν ταχύτατα προκειμένου με το νέο έτος να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία του προγράμματος.

Ψάχνουν κονδύλια

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» διαμαρτύρονται καθώς η πλειονότητα τους δεν έχει πληρωθεί πάνω από τέσσερις μήνες. Σε περίπτωση που δεν διασφαλιστεί η συμμετοχή τους με το νέο έτος, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος, ακόμα και αν βρεθούν τα κονδύλια, το πρόγραμμα να καταρρεύσει. Για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα από την αρχή του 2012, έχουν αυξηθεί οι φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η λήψη πολιτικής απόφασης από το Κοινοβούλιο, μέσω της οποίας κατ' εξαίρεση θα παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων για άλλο ένα έτος. Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, καθώς - όπως υποστηρίζουν - παρέχουν έργο μόνιμο και αναγκαίο για την κοινωνία.

Η φόρμουλα χρηματοδότησης

Δήμαρχοι και κεντρική διοίκηση χρειάζεται να βρουν 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί το πρόγραμμα, το οποίο κατά γενική ομολογία θεωρείται ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Μέχρι τώρα, έχει διασφαλιστεί το 50% του κόστους, ενώ αναζητούνται φόρμουλες να καλυφθεί και το υπόλοιπο 50%. Τα πρώτα 35 εκατ. ευρώ έχουν βρεθεί μέσω του λογαριασμού αλληλεγγύης που τηρείται στο «ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών». Η καταβολή του συγκεκριμένου ποσού θεωρείται δεδομένη, καθώς έχει υπάρξει σχετική πρόβλεψη στο πολυνομοσχέδιο Ν. 4024/2011.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2, παράγραφος 9, προβλέπεται ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από τον λογαριασμό εισφοράς αλληλεγγύης. Ο αρχικός σχεδιασμός, που προέβλεπε τα υπόλοιπα 35 εκατ. ευρώ να εξασφαλιστούν από ευρωπαϊκούς πόρους, δεν φαίνεται - με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις - να επιτυγχάνεται. Για τον λόγο αυτό, αναζητούνται νέες φόρμουλες χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό, διερευνάται η δυνατότητα εξασφάλισης μέχρι 10 εκατομμυρίων από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδοθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ από την Αγροτική και Εργατική Εστία. Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να εξασφαλιστούν είτε μέσω της ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), είτε μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία μπορεί να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για τριμερή χρηματοδότηση με της συμμετοχή της κεντρικής διοίκησης, των ασφαλιστικών οργανισμών και πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει την πρόταση της στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής, όπου και αντιμετωπίστηκε θετικά. Η ΚΕΔΕ έχει επισημάνει επίσης την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα διασφαλιστεί η εργασιακή σχέση των 4.500 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν μέχρι τώρα συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή ενός συστήματος ενισχυμένης μοριοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: