05 Νοεμβρίου, 2011

ΕΚΘΕΣΗ - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ


ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

H Συλλογή του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ του έλληνα ζωγράφου της διασποράς Ευθύμιου Βαρλάμη, είναι ένα ιδιαίτερο πνευματικό γεγονός για την Αθήνα, κι αυτό γιατί δεν είναι μια συνήθης έκθεση ζωγραφικής, ούτε μια απλή παρουσίαση έργων τέχνης.

Η Έκθεση της συλλογής του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ είναι ένα βίωμα, ένα προσκύνημα και μια έκσταση, είναι ένας χώρος που σε περικλείει και σου δίνει την αίσθηση ότι ζεις τα αόρατα, αισθάνεσαι την ψυχή σου και την σύνδεσή σου με το σύμπαν και νοιώθεις την ανάγκη να ευχαριστήσεις τον Θεό για την απεριόριστη χάρη του. Στη σημερινή εποχή της αναισθησίας και της ατομικότητας, της διάλυσης της συντροφικότητας και της κοινωνικότητας, η συλλογή του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.

Θα συγκινήσει κάθε ζώσα ψυχή, θα δώσει ιδιαίτερα στις γυναίκες τη δυνατότητα να ζήσουν την πνευματικότητα του άβατου χώρου του ΟΡΟΥΣ, θα δώσει στη νεολαία βιώματα της αρμονικής και οργανικής ενότητας του σώματος και της ψυχής για μια ισορροπημένη και με νόημα ζωή μέσα σε μια κοινότητα με τους γύρω συνανθρώπους και με το φυσικό περιβάλλον.

Η Έκθεση του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, έξω από το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ αφορά και αγγίζει όλους τους ανθρώπους, όλη την κοινωνία, ανεξάρτητα από ηλικία, μόρφωση και οικονομική κατηγορία, και αποτελεί μια έκθεση-ορόσημο, που μας επιτρέπει να γυρίσουμε προς τα μέσα μας, που αφυπνίζει το θεϊκό κομμάτι της ύπαρξής μας - την ψυχή μας, που μας κάνει ένα σταμάτημα για να δούμε ποια είναι «τα πολύτιμά μας» που ο σημερινός τρόπος ζωής τα κρύβει, τα σκεπάζει, τα εξαφανίζει. 

Κάθε ένας από μας που θα βρεθεί κοντά σ’ αυτό το έργο και θα συμπράξει με τον τρόπο του στην παρουσίασή του, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά φροντίζει για την διατήρηση της αρμονίας, της τάξης, των κανόνων και της συλλογικότητας για την ανθρώπινη επιβίωση στην εποχή του, αλλά και την διασφάλιση των σημαντικών αξιών για τις γενιές που ακολουθούν.

Χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος ο δημιουργός:

«Τι μας λέει το Άγιο Όρος;

Το Άγιο Όρος μιλάει στην ψυχή μας, μας διδάσκει την λιτότητα και την ταπείνωση, την ευγνωμοσύνη και την δοξολογία, αλλά το κυριότερο, μας ευκολύνει την υπέρβαση. Κάθε έλληνας φυλάει μέσα στην καρδιά του το δικό του προσωπικό Άγιο Όρος και αυτό μας ενώνει να κρατήσουμε τις αρχέγονες αξίες που οδηγούν την ανθρωπότητα στο φως, την αλήθεια. Γιατί η μόνη και απόλυτη αλήθεια είναι ο Θεός».

Μην χάσετε αυτή την έκθεση!  

Η παρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ενώ συμμετέχουν ενεργά οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Χορηγοί είναι ο ΟΤΕ, η COSMOTE, η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ και το ξενοδοχείο PARK. Την οργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας σε συνεργασία με το «ART MUSEUM» της Αυστρίας.


Εγκαίνια Έκθεσης:
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, ώρα 19.00.
Διάρκεια Έκθεσης:8 Νοεμβρίου-11 Δεκεμβρίου 2011
Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι από Τρίτη έως Πέμπτη 08.30 – 15.00 
και Παρασκευή έως Κυριακή 08.30 – 20.00. Πληροφορίες: 6978009081

 Του κ. Ευθύμιου Βαρλάμη

       

Δεν υπάρχουν σχόλια: