24 Νοεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Την άποψη ότι τον Γιώργο Παπανδρέου «έριξε» μερίδα βουλευτών σε σύμπραξη με μέσα ενημέρωσης εξέφρασε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης. Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, ο τέως πρωθυπουργός δεν έφυγε οικειοθελώς, αλλά εκβιάστηκε.
     
Έληξε η κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ στο κτίριο έκδοσης εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ στην λεωφ. Μεσογείων, μετά από επιχείρηση της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης επικράτησε μικροένταση και η αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο και ακόμη 14 συνδικαλιστές και άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι το μεσημέρι οδηγούνται στον εισαγγελέα. Απεργούν οι εργαζόμενοι στη διεύθυνση πληροφορικής της ΔΕΗ σήμερα και αύριο, Παρασκευή· στάση 12:00-16:00 όλων των εργαζομένων της ΔΕΗ στην Αττική.
     
Ο προϋπολογισμός του 2012 συζητείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να τονίσει ότι δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τους οποίους συναντήθηκε την Τετάρτη για να τους ενημερώσει για τις επαφές του στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι, απ' όσα έχουν γίνει γνωστά, ότι κατά τις διαδοχικές συναντήσεις με τους Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά δεν υπήρξε αναφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
  
Tο Ειρηνοδικείο του Ηρακλείου δικαίωσε ακόμη έναν δανειολήπτη, διαγράφοντας ποσό ύψους 250.000 ευρώ από τις 300.000 ευρώ τις οποίες εμφανιζόταν να οφείλει σε διάφορες τράπεζες, καλώντας τον να πληρώσει το υπόλοιπο του χρέους του, 50.000 ευρώ, όπως αυτός είχε ζητήσει.

Με μία παρτίδα σκάκι, από την οποία βγήκε κερδισμένος, παρομοίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους αναφορικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις από πλευράς του. «Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω σε σκακιέρα. Κάνεις κινήσεις και περιμένεις την κίνηση του άλλου. Εκεί πρέπει να μείνεις σταθερός και εγώ έμεινα σταθερός» δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη Βουλή, αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Κόσμος

Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι -πιστοί στον πρόεδρο της χώρας Αλί Σάλεχ- και οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την παράδοση της εξουσίας.
  
Για πρώτη φορά εδώ και μέρες, οι συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Οι τελευταίοι, πάντως, παραμένουν στην πλατεία, και επιμένουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν μέχρι να παραδώσει ο στρατός την εξουσία. «Συγγνώμη για τον θάνατο μαρτύρων, πιστών παιδιών» ζήτησε ο στρατός.
  
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν -εννέα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο- στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας στην πετρελαιοπαραγωγό Ανατολική Επαρχία και σε ενόπλους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, οι ένοπλοι ανήκουν σε «ξένη δύναμη», «δείχνοντας» κατά πάσα πιθανότητα το Ιράν.
  
Με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο συναντάται την Πέμπτη στο Στρασβούργο ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, ο οποίος αναμένεται να επαναλάβει τις δεσμεύσεις της χώρας του για μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά τους, οι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί θα παρέχουν τη στήριξή τους στον Ιταλό πρωθυπουργό.
    
 Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Τα αεροπλάνα παραμένουν καθηλωμένα, το ίδιο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στην απεργία συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και προσωπικό νοσοκομείων.

Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει επειγόντως να παρέμβει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, τόνισε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Το θέμα της ενεργοποίησης της ευρωτράπεζας αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα στο Στρασβούργο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. «Η Γαλλία δεν ήταν ποτέ αντίθετη στην αναθεώρηση των συνθηκών, αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο και τώρα πρόκειται για έκτακτη ανάγκη», τονίζει το Παρίσι.
     
Κέρδη σημειώνει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, εν μέσω ελπίδων για ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης του δανείου στήριξης, μετά την επιστολή του προέδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα είναι θετικό, εν μέσω ενδείξεων ότι το Βερολίνο μπορεί να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση του για τα ευρωομόλογα και μετά τα απρόσμενα θετικά στοιχεία για την γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
     
Μολονότι δημοσίως η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να δηλώνει ρητά αντίθετη στην προοπτική έκδοσης κοινών ευρωομολόγων, στο παρασκήνιο ενισχύονται οι ενδείξεις ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο υπό αυστηρές προϋποθέσεις να αλλάξει την στάση του. Δημοσίευμα της Bild, στο οποίο η εφημερίδα επικαλείται κοινοβουλευτικές πηγές στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναφέρει ότι η γερμανική στήριξη για τα ευρωομόλογα δεν αποκλείεται, πλέον, κατηγορηματικά. Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο.

Αθλητισμός

Για μια προσωπική δικαίωση έκανε λόγο ο Γιάννης Φετφατζίδης για το πολύτιμο γκολ που πέτυχε επί της Μαρσέιγ. Ο νεαρός «ερυθρόλευκος» που προσπέρασε τον Μήτρογλου σε σχετική λίστα... αναβίωσε τη στιγμή του γκολ, ενώ τόνισε πως αυτό θα έχει αξία για τον ίδιο μόνο αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς. «Στόχος μόνο η πρόκριση στους 16» είπε χαρακτηριστικά...
    
 Η νίκη του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League, στη Μασσαλία επί της Μαρσέιγ (1-0), χάρισε βαθμούς και η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε στην 10η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA.
     
Επίσημο αίτημα στην ΠΑΕ Άρης απέστειλε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έτσι ώστε να πάρει εισιτήρια για το παιχνίδι των δύο ομάδων στο «Κλεάνθης Βικελίδης» την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: