21 Νοεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Τέλος στην εσωστρέφεια βάζει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ εκπροσώπων της λαϊκής δεξιάς και των μετριοπαθών είχε αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να λαμβάνει διαστάσεις. Με μια δήλωση, σε τόνο απολύτως αποφασιστικό, ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι όποιος συνεχίσει να «ασχολείται με ανύπαρκτα προβλήματα μέσα στην ΝΔ» θα βρεθεί αυτομάτως εκτός κόμματος.
     
Αυτό που προέχει είναι η επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, και όχι τα πρόσωπα, υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξή του στον Βήμα 99,5. Ο ίδιος τάχθηκε κατά του σχήματος διαρχίας, λέγοντας ότι είναι μια λύση που ουσιαστικά θα λέει ότι «θέλω και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Έκρουσε, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος εάν δεν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «οφείλουμε με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία της».
    
 Παρά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για προσωρινή αναστολή της διακοπής ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων, σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και πολιτών κατά του μέτρου. Η ΓΕΝΟΠ πραγματοποιεί κατάληψη από το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ στη λεωφ. Μεσογείων, ενώ πολίτες έχουν αποκλείσει υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε διάφορες περιοχές. Ο Ν.Φωτόπουλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο. Από το χώρο της κατάληψης όπου βρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε «υποκριτικό ελιγμό» την εντολή του υπουργείου Οικονομικών.
    
 Με τη φράση «περί όνου σκιάς» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης τις εσωκομματικές αντιρρήσεις, όπως αυτές εκφράστηκαν από τα στελέχη σχετικά με την πολιτική στάση του κόμματος. «Θα πρέπει να βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης και να μιλάνε για θέματα ουσίας. Ας αφήσουν συζητήσεις δευτερευούσης σημασίας, που μοναδικό σκοπό έχουν την προσωπικά προβολή» είπε, μιλώντας στον Βήμα 99,5.
     
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα, τα φαρμακεία στην Αττική, καθώς τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά προκήρυξαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των δύο Συλλόγων, προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες, όπως αναφέρουν, «προκλήθηκαν από την πολιτική υγείας του κ. Λοβέρδου».

Κόσμος

 Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λεωφορείο που μετέφερε Τούρκους πολίτες, δέχθηκε επίθεση ενόπλων, κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας. Δύο άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
     
Συγκρούσεις για τρίτη ημέρα επικρατούν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Το Σαββατοκύριακο συντονισμένη επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας κατά διαδηλωτών οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.
    
 Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν είναι πιθανόν, εδώ και πολλά χρόνια, να έχει προμηθεύσει με οβίδες χημικών το καθεστώς Καντάφι, γράφει η εφημερίδα Washington Post στο φύλλο της Κυριακής.
    
 Θριαμβευτική νίκη κατήγαγε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κατέκτησε 186 έδρες στην Βουλή. «Έρχονται δύσκολοι καιροί» παραδέχθηκε ο 56χρονος Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αναλαμβάνει τη χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι ψηφοφόροι έδειξαν την δυσαρέσκειά τους στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι στη νέα σύνθεση της Βουλής κατακτούν 110 έδρες.
    
 Χιλιάδες ταξιδιώτες έχουν επηρεάσει οι καιρικές συνθήκες στο Λονδίνο το τελευταίο 24ωρο, καθώς η ομίχλη που σκέπασε την πόλη είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν εκατοντάδες αναχωρήσεις αεροσκαφών από τα αεροδρόμια Χίθροου και Σίτι, ενώ προβλήματα υπήρξαν και με τις αφίξεις πτήσεων. Καιρού επιτρέποντος, η λειτουργία των αεροδρομίων αναμένεται να αποκατασταθεί το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οικονομία

 Μειωμένο τουλάχιστον κατά 19% (ή 1,61 δισ. ευρώ) θα είναι τελικά το εφετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών. Ο ΣΑΤΕ επισημαίνει ότι για να υλοποιηθεί έστω και το συρρικνωμένο εφετινό ΠΔΕ, ύψους 6,89 δισ. ευρώ, θα πρέπει το τελευταίο δίμηνο να πραγματοποιηθούν επί πλέον πληρωμές 3,104 δισ. ευρώ, δηλαδή, σχεδόν όσες έγιναν στο εφετινό δεκάμηνο Ιανοαυρίου-Οκτωβρίου.
     
Υψηλές απώλειες σημειώνει την Δευτέρα το Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 700 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχωρπούν σε ρευστοποιήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες. Στις ευρωαγορές το κλίμα συνεχίζει να είναι αρνητικό, όχι μόνο λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της κρίσης χρέους στην «καρδιά» της Ευρωζώνης, αλλά και των ανησυχιών που υπάρχουν ότι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στις περικοπές του προϋπολογισμού, αυξάνοντας το ενδεχόμενο μίας νέας πιστοληπτικής υποβάθμισης.
     
Στα λάθη και τις αδικίες που έχουν γίνει στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης σχολιάζοντας την προσωρινή αναστολή των διαδικασιών διακοπής ρεύματος. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη η προσωρινή αναστολή των εντολών διακοπής ρεύματος δεν αποτελεί ελεημοσύνη στους οικονομικά αδύναμους ούτε κάνει καμιά χάρη στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσει, αλλά προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη και να αποκαταστήσει τις αδικίες και τη σύγχυση που προκάλεσε ένα ακόμα μέτρο υπολογιζόμενο πρόχειρα και βιαστικά.

Αθλητισμός

 Μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στο ντέρμπι του «Γ.Καραϊσκάκης» με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, ο 17χρονος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Στέφανος Καπίνο, αποτέλεσε θέμα συζήτησης και στα βρετανικά ΜΜΕ.
    
 O Ολυμπιακός έχει μπει σε ρυθμούς από την Κυριακή, ωστόσο ο Ερνέστο Βαλβέρδε ακόμα προσπαθεί να λύσει το σταυρόλεξο αναφορικά με το κενό που εχει δημιουργηθεί στη θέση των χαφ εν όψει του κρίσιμου ματς με την Μαρσέιγ την Τετάρτη.
    
 Σύμφωνα με το προσύμφωνο που υπογράφηκε ανάμεσα στoν Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον πρίγκιπα Αλ Σαούντ, στις 21 Νοεμβρίου, δηλαδή σήμερα, θα πρέπει να μπουν στα ταμεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός 15 εκ. ευρώ, ώστε ο Σουλτάν να γίνει μεγαλομέτοχος του «τριφυλλιού». Ωστόσο ο οικονομικός έλεγχος όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και η κατάθεση των χρημάτων παίρνει παράταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: