19 Νοεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Σε μία ακόμη σύλληψη επιχειρηματία για χρέη προς το Δημόσιο προχώρησε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν 46χρονο ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ, ο οποίος χρωστά στο Δημόσιο 560.378 ευρώ. Ο επιχειρηματίας αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
     
Με τους επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), που επισκέπτονται την Αθήνα, συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Πολ Τόμσεν, ερωτηθείς σχετικά με την καταβολή της έκτης δόσης, απάντησε «ουδέν σχόλιο». Σε λίγη ώρα η συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά, την Κυριακή η συνάντηση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη.
     
Στην κυκλοφορία θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ο δρόμος στην κοιλάδα των Τεμπών, σύμφωνα με την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε», έξι ημέρες νωρίτερα από το διάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί.
     
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Θριάσιο νοσοκομείο 41χρονος άνδρας, μέλος ιδιωτικού συνεργείου, ο οποίος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε από θαλαμηγό, που είχε ανελκυθεί στη ξηρά στο ναυπηγείο της Ψαρού στο Πέραμα για επισκευαστικές εργασίες.
     
Την πρώτη του έξοδο στην Ευρώπη ως πρωθυπουργός ετοιμάζει ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος αναχωρεί τη Δευτέρα για τις Βρυξέλλες, ενώ την Τρίτη θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. Θα έχει συναντήσεις με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στόχος του είναι να τους πείσει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που είχε αρχίσει να υλοποιεί η κυβέρνηση Παπανδρέου

Κόσμος

O Νορβηγός που παραδέχθηκε ότι σκότωσε 77 άτομα τον Ιούλιο, σχεδίαζε να δολοφονήσει τρία ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ανέφερε εφημερίδα.
    
 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, είχαν συνάντηση στο Μπαλί, όπου συζήτησαν για την αξία του κινεζικού νομίσματος, γουάν, καθώς και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένταση που επικράτησε αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, σχετικά με το «άνοιγμα» των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
    
 Για μία «άνευ προηγουμένου απομόνωση» του Ιράν έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες δυνάμεις είναι ενωμένες στην αντίθεσή τους σχετικά με την απόκτηση πυρηνικού όπλου από το Ιράν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν κάλεσε το Ιράν να άρει τις αμφιβολίες που υπάρχουν όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.
     
Οι αρχές των ΗΠΑ διέταξαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους περίπου 9.500 άνθρωποι μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς κοντά στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα, που απειλεί το κοντινό θέρετρο Ρίνο, όπου υπάρχουν πολλά καζίνο, στην πολιτεία Νεβάδα.
    
 Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί υπάλληλοι που είναι καπνιστές ή υπέρβαροι καλούνται να καταβάλλουν μεγαλύτερο μερίδιο από το κόστος ασφάλισης για λόγους υγείας, σε ένα είδος ‘τιμωρίας’ των ανθυγιεινών συνηθειών των υπαλλήλων από τους εργοδότες. Ο αριθμός των εργοδοτών -κυρίως σε πολύ μεγάλες εταιρείες- που επιβάλλει αυτές τις ποινές έχει ξεπεράσει το 15% και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο τα επόμενα χρόνια.

Οικονομία

Στο κόκκινο έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανησυχία για την κρίση χρέους να συνεχίζει να δίνει τον τόνο -αν και ο ισπανικός και ο ιταλικός δείκτης κατέγραψαν μικρή άνοδο. Μεικτά πρόσημα και σχετικά μικρές οι μεταβολές στη Γουόλ Στριτ, έπειτα από μία εβομάδα με έντονη νευρικότητα.
     
Προτάσεις για πολύ αυστηρότερο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη το οποίο, εάν αποδειχθεί επιτυχές, ενδεχομένως να οδηγήσει και -κάποιας μορφής- ευρωομόλογο αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν την Τετάρτη. Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης τρία «σενάρια» για κοινό δανεισμό των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και προτάσεις για πολύ στενότερη επιτήρηση σε χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.
     
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να υποκύψει στις πιέσεις να τυπώσει χρήμα προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, με τους ερωτηθέντες να δίνουν ίσες πιθανότητες να εφαρμόσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί πως η ΕΚΤ θα δεχθεί τελικά να αναλάβει ακόμη κεντρικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση των πιέσεων στα ομόλογα της Ευρωζώνης.

Αθλητισμός

Ότι στην 12η αγωνιστική της Premier League, θα υπήρχε ντέρμπι κορυφής Μάντσεστερ Σίτι - Νιούκαστλ, δεν θα μπορούσαν να το προβλέψουν ούτε οι πιο φανατικοί φίλοι των δύο ομάδων. Στο «Μεστάγια» επικεντρώνονται τα βλέμματα στην 13η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, καθώς η Βαλένθια υποδέχεται το βράδυ του Σαββάτου τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το ντέρμπι ανάμεσα στην πρωτοπόρο Μπάγερν Μονάχου και την αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Champions League, Ντόρτμουντ, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής στην Bundesliga.
     
Το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός αποτελεί τον «μαγνήτη» της 10ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ που τραβά όλα τα βλέμματα του ποδοσφαιρικού κοινού το βράδυ του Σαββάτου (19:30) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας ως μεγάλη απώλεια τον Αριέλ Ισπαγάσα θέλουν τη νίκη προκειμένου να βρεθούν μόνοι στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ οι «πράσινοι» έχουν την πολυτέλεια να παίξουν για δύο αποτελέσματα, προκειμένου να παραμείνουν επικεφαλής στην κατάταξη.
     
Επιβεβαιώθηκε η απουσία του Αριέλ Ιμπαγάσα από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, καθώς ο Αργεντινός ένιωσε ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο στην τελευταία προπόνηση της Παρασκευής και αποχώρησε με αποτέλεσμα ο Ερνέστο Βαλβέρδε να τον αποκλείσει από την αποστολή του σαββατιάτικου αγώνα (19:30) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: