11 Νοεμβρίου, 2011

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 
Ο ξεσηκωμός που προκλήθηκε από την προκλητική συναπόφαση των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά να διορίσουν πρωθυπουργό τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο δείχνει ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα όπως ήθελαν να το διατηρήσουν οι ηγέτες των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας πνέει τα λοίσθια.

Η απόφασή τους ήταν μια απόδειξη του πως αντιλαμβάνονται τη διακυβέρνηση μιας χώρας στο χείλος της καταστροφής όταν η βασική εντολή που είχαν είναι να τη σώσουν από τη χρεοκοπία. Προτίμησαν να επιλέξουν μια λύση «αχυρανθρώπων» προκειμένου να διατηρήσουν αυτοί την πραγματική εξουσία υπαγορεύοντας κινήσεις και όρους χωρίς όρια και περιορισμούς.

Το γεγονός ότι οι ίδιοι τους οι βουλευτές, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Ν.Δ. αντέδρασαν έντονα απειλώντας είτε με καταψήφιση της νέας κυβέρνησης είτε ακόμη και με παραίτηση αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Το μήνυμα της κοινωνίας είναι σαφές. Η πολιτική όπως την γνωρίζαμε θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι πολιτικοί θα σαρωθούν από τη λαϊκή οργή. Ανεξαρτήτως από του αν ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού η ουσία είναι ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Η εντολή, όπως δείχνουν να την αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι είναι σαφής. Οι ιδεολογικές διαφορές πρέπει υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να τοποθετούνται πάνω από τη σωτηρία της χώρας. Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες θα μπουν στην άκρη, αλλιώς οι φορείς της θα σαρωθούν.

Οι λογικές που εκφράζονται από τις πράξεις των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά κατέρρευσαν. Ακολουθούν και οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: