14 Νοεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Μείωση φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς επίσης εφαρμογή ενός υγιούς, δίκαιου και με διάρκεια εθνικού φορολογικού συστήματος, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου από την κυβέρνηση, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων.
  
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας, τα σχολικά βιβλία δεν έχουν φθάσει στον προορισμό τους και όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος -στον ΒΗΜΑ 99,5- το νωρίτερο που υπολογίζεται είναι να φθάσουν στο τέλος του έτους. Ο κ. Παπαχρήστος έκανε λόγο για εικόνα τριτοκοσμικής χώρας. Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί με τα βιβλία είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αποστολή που προορίζεται για κάποιο συγκεκριμένο σχολείο τελικά καταλήγει σε κάποιο άλλο...

Το χειμωνιάτικο σκηνικό, με βροχές, καταιγίδες, τσουχτερό κρύο, ανέμους έως 10 μποφόρ και χιόνια στα ορεινά θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα ακόμη 24ωρο. Από την Τρίτη αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων, ωστόσο το κρύο θα είναι αισθητό έως την Πέμπτη. Από το πρωί της Δευτέρας είναι κλειστή η λεωφ. Πάρνηθας, λόγω χιονόπτωσης, ενώ δεν εκτελούνται δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ανατολικό Αιγαίο. Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μόνο με κλειστού τύπου πλοία. Παράλληλα, χιονίζει

Σε εφαρμογή τίθενται σταδιακά από τη Δευτέρα τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με το Βήμα, περίπου 7.000 αστυνομικοί θα περιπολούν στους δρόμους για την αποφυγή επεισοδίων. Τα μέτρα θα κορυφωθούν την Πέμπτη, ανήμερα της επετείου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.
  
Συνεδριάζει στις 13:00 τη Δευτέρα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας και δεν λείπουν τα στελέχη εκείνα που εκφράζουν προβληματισμούς για το εγχείρημα. Πονοκέφαλο αποτελεί η πρόθεση του Π.Καμμένου να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, με τη ΝΔ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του.

Κόσμος

Ο «Σούπερ Μάριο» Μόντι -όπως είναι το παρατσούκλι του- έχει ξεκινήσει της διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αναζητά προσωπικότητες που θα στελεχώσουν τα υπουργεία. Ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει εάν αυτή η κυβέρνηση θα αποτελείται μόνο από τεχνοκράτες ή και από πολιτικές «προσωπικότητες». Σχολιάστε
  
Περίπου 1.000 πράκτορες (οι 500 από το FBI) σκοπεύουν να στείλουν οι ΗΠΑ στο Λονδίνο, προκειμένου να αναλάβουν την προστασία των Αμερικανών αθλητών, την ώρα που οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων παραδέχονται ότι δεν υπολόγισαν σωστά τον αριθμό των φρουρών ασφαλείας που απαιτούνται. Την ίδια ώρα, το Λονδίνο φαίνεται δυσαρεστημένο από την «επέμβαση» των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων είναι μεγάλες.
  
Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε τη Δευτέρα ανοιχτά του αρχιπελάγους των νησιών Μολούκων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ινδονησίας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι. Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους κατοίκους, σε μία περιοχή που έχει δει δεκάδες χιλιάδες άτομα να χάνουν τη ζωή τους από τσουνάμι τον Δεκέμβριο του 2004.

Αντιμέτωπη με περίπου 1.000 «Αγανακτισμένους» ήρθε η αστυνομία του Πόρτλαντ στο Όρεγκον την Κυριακή, όταν οι Αρχές επιχείρησαν να απομακρύνουν διαδηλωτές του κινήματος Occupy Portland από πάρκα της πόλης. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι συνελήφθησαν. Η αστυνομία επιχείρησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να διαλύσει τους πρόχειρους καταυλισμούς των διαδηλωτών και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

«Η Ιταλία είναι η χώρα που αγαπώ». Με αυτή τη φράση ξεκινά το ασυνήθιστο για τις αρχές της δεκαετίας του '90 τηλεοπτικό μήνυμα με το οποίο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοινώνει την κάθοδό του στην πολιτική με τη δύναμη Forza Italia. Είναι ήδη γνωστός ως επιχειρηματίας, βαρόνος των μίντια, φίλος του Μπετίνο Κράξι. Πολλοί προβλέπουν ότι θα διαρκέσει λίγο. Τελικά θα περάσουν 17 χρόνια πριν πέσει ο Καβαλιέρε από το άλογο. Καυχιόταν ότι είναι άνθρωπος των αγορών, όμως τελικά είναι οι αγορές που καταβρόχθισαν τον «μεγάλο επιζώντα» -ούτε η διαφθορά, ούτε οι δίκες χωρίς καταδίκες, ούτε το μπούνγκα-μπούνγκα.

Οικονομία

Στην τελική ευθεία είναι η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ώς τις 21 Νοεμβρίου, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα γίνει ευρεία σύκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευ. Βενιζέλο.. Το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 5,5% περίπου του ΑΕΠ, εφόσον συμπεριληφθεί ποσό ύψους 4-4,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι το όφελος από τη μείωση των τόκων στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, ενώ η ύφεση στην οικονομία αναμένεται να μειώσει ταχύτητα στο 2,8% από 5,5% εφέτος. Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα για το 2011, θα κλείσει κοντά στο 9% του ΑΕΠ (19,5 δισ. ευρώ περίπου).
   
Παρεμβάσεις από την αρχή του νέου έτους, με νέο νόμο στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ και εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας (περιλαμβανομένης και της στοχευμένης μείωσης των εισφορών, ειδικά στις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας), είναι οι δύο προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα και θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Την καθιέρωση διαδικασίας άμεσης διόρθωσης των λαθών στο ειδικό τέλος ακινήτων, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις του τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι «απίστευτα διογκωμένες». Επιπλέον, σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ, με επείγουσα επιστολή τους στο υπουργείο Οικονομικών, ζητούν την αναστολή της επιβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για όσα οικονομικά έτη θα ισχύσει το νέο τέλος μέσω ΔΕΗ.

Αθλητισμός

Η αποστολή της εθνικής αναχωρεί το μεσημέρι της Δευτέρας για την Αυστρία, όπου θα παίξει κόντρα στη Ρουμανία την Τρίτη, στον δεύτερο συνεχόμενο φιλικό αγώνα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει θέμα μη συμμετοχής του Κέβιν Μιραλάς στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, καθώς ο Βέλγος επιθετικός δηλώνει έτοιμος να παίξει ακόμη και στο φιλικό της Τρίτης (15/11) με τη Γαλλία.
  
Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ σκοπεύει να δώσει στους παίκτες του Παναθηναϊκού ως πριμ ο Πρίγκιπας Σουλτάν σε περίπτωση νίκης του «τριφυλλιού» επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι του Σαββάτου (18/11), Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, Βλάση Τσάκα. Εν τω μεταξύ παίκτης του Παναθηναϊκού φαίνεται πως θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι ο Ούγκο Βιέιρα...


Δεν υπάρχουν σχόλια: