11 Οκτωβρίου, 2011

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ

 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο πιστός λαός του Λαγκαδά υποδέχθηκε εχθές το βράδυ 10/10/2011 τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και πλήθους ιεραρχών.

Οι δημοτικοί άρχοντες καλωσόρισαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρά την δυνατή βροχή, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε το στρατιωτικό  άγημα που απέδωσε τιμές αλλά και τον πιστό λαό που επι ώρες ανέμενε τον Πατριάρχη για να πάρει την ευχή του. 

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα:«προσευχόμαστε υπέρ της Ελλάδος και των ευλαβών κατοίκων της. Λέμε στους Έλληνες χριστιανούς να παραμείνουν σταθεροί στην πίστη τους στο Θεό με τη βεβαιότητα ότι τα εφήμερα πάθη και η δυστυχής συγκυρία παρέρχονται σαν όνειρο». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τους ισχυρότερους αυτή η δύσκολη συγκυρία να χρησιμεύσει ως κίνητρο αγαθών κινήσεων υπέρ του κοινού καλού.

"Φροντίδα για τον πλησίον"

«Θα πρέπει να εκφραστεί η φροντίδα προς τον πλησίον στο δημόσιο βίο. Ας γίνει ο γείτονας σύντροφος εν Κυρίω και ο άγνωστος περαστικός ένας ισότιμος σεβαστός φίλος», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Ας μεριμνούμε για τους ταπεινούς, τους κοπιώντας, γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη αγάπης και στοργής, χωρίς να προσβλέπουμε άλλη ανταμοιβή πλην του Κυρίου μας».«Η εργατικότητα μαζί με τη σεμνότητα βίου ας είναι αντίδοτα στην παρούσα κρίση».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη προσπάθεια διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και ιδιαιτέρως στη διάσωση της λίμνης Κορώνειας, η οποία μαζί με τι λίμνη Βόλβη αποτελούν, εκτός άλλων, και «κοιτίδες πολιτισμού». «Η φύση εκφράζεται με τους λυγμούς της», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

Δεν παρέλειψε, ασφαλώς, να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον πιστό  λαό της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης που πάντοτε βρέθηκε κοντά στην Εκκλησία αλλά και στον Ποιμενάρχη του, δυναμικό Μητροπολίτη Ιωάννη καθώς και στις τοπικές Αρχές.

Στη συνέχεια τελέστηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο Λαγκαδά, ο οποίος ήταν ασφυκτικά γεμάτος από πιστούς. Ανάμεσα τους, ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, βουλευτές όλων των κομμάτων, πρώην υπουργοί, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων.
"Το Πατριαρχείο κράτησε 
τη Μακεδονία μας, Ελληνική και Ορθόδοξη"

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Πατριάρχη του Γένους, αναφερόμενος στο έργο και την προσφορά του αλλά  και στη διαχρονική μέριμνα της Μητέρας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα, όταν, όπως είπε, «Πατριαρχικός» σήμαινε Έλληνας. «Το Πατριαρχείο ήταν εκείνο που ένωσε τους Έλληνες, κράτησε την γλώσσα και κράτησε την Μακεδονία μας ελληνική και ορθόδοξη», επισήμανε ο Μητροπολίτης Ιωάννης, ο οποίος προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη έναν σταυρό ευλογίας.

Στην αντιφώνηση του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση του για την επίσκεψή του στην έδρα της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης,«εκκλησιαστικής επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της οποίας η διαποίμανση και προστασία, μαζί με πολλών άλλων ιερών Μητροπόλεων, έχει ανατεθεί επιτροπικώς εις την Αγιωτάτη Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Ελλάδος, προσφιλή θυγατέρα και αδελφή της εν Κωνσταντινουπόλι μαρτυρικής Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, της πνευματικής Μητρός και Τροφού, του απανταχού της γης ευσεβούς και φιλοχρίστου ημών Γένους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία της εκκλησιαστικής επαρχίας από την περίοδο που ήταν «Επισκοπή Λητής και Ρεντίνης»,της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στην επανασύστασή, ως «Μητρόπολη Λαγκαδά» στο πλαίσιο της αποκατάστασης των εμπερίστατων ιεραρχών της Μικράς Ασίας, ύστερα από την καταστροφή του 1922, μέχρι και σήμερα, μετά την εκλογή του σημερινού ποιμενάρχη της, Μητροπολίτη κ. Ιωάννη.

"Άγιε αδελφέ, σας εμπιστευόμαστε"
  
Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη εις την πείραν, τας ικανότητας και την αγάπην σας προς την Εκκλησίαν. Άξιος!», είπε ο Οικομενικός Πατριάρχης και ζήτησε από τον πιστό λαό να προσεύχεται πάντοτε για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον αγώνα της και ιδιαιτέρως για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στον Μητροπολίτη κ. Ιωάννη, μια ποιμαντορική ράβδο, αντίγραφο βυζαντινής. Λίγο αργότερα, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο δήμαρχος Λαγκαδά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέλαβε στην ομιλία του την ανάγκη ενότητας του λαού σε αυτή τη δύσκολη περίοδο προκειμένου να υπερβεί την κρίση. Χρειάζεται σύμπνοια, συμπαράσταση στον πλησίον, αλληλοβοήθεια μεταξύ των πολιτών, σημείωσε ο Πατριάρχης.

Θερμές ευχαριστίες στον Αρχιεπίσκοπο

Ευχαρίστησε όλως ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την παρουσία του, έκανε λόγο για συναισθήματα αλληλοεκτιμήσεως και τόνισε πως θα συνεχίσουν να συμπράττουν για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: