29 Οκτωβρίου, 2011

ΚΑΤΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΞΥΛΟ, ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΥΓΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

 
Χάος επικράτησε χτες στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με αποκορύφωμα την ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης της Θεσσαλονίκης όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω των υβριστικών συνθημάτων κατά του προσώπου του από αγανακτισμένους πολίτες. Οι διαδηλωτές είχαν κλείσει το δρόμο στον οποίο γίνεται η παρέλαση και φώναζαν συνθήματα κατά των επισήμων, όπου βρισκόταν και ο κ. Παπούλιας. Κατά την αποχώρησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι λυπάται γι' αυτήν την κατάσταση και τόνισε: 

«Είναι ντροπή να με λένε προδότη, πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου». Με γραπτή του δήλωση το απόγευμα, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για κατάχρηση του δικαιώματος της διαμαρτυρίας και τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι «υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική». Ανάλογο σκηνικό είχε στηθεί σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας. Αγανακτισμένοι ζητούσαν να μην υπάρχουν πολιτικοί στην εξέδρα των επισήμων και όπου υπήρχαν εκτόξευαν υβριστικά συνθήματα και κινούνταν εναντίον τους. Αποκορύφωμα τα Τρίκαλα, όπου ένας νεαρός γρονθοκόπησε τον βουλευτή Χρήστο Μαγκούφη, με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο έδαφος. Για αυταρχισμό κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στην διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κρήτη. ««Αυταρχισμός είναι να θέλουν να διαιρούν το λαό σε εθνικόφρονες και μη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Κάρολο Παπούλια το μεσημέρι.

Η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε τα επεισόδια. Σε δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως πρόκειται για έναν ολέθριο τρόπο αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική και τόνισε ότι «μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους». Ανάμεικτη ήταν η αντίδραση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για δικαιολογημένη αντίδραση, ενώ ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία καταδίκασαν τα έκτροπα. Την παραίτηση Παπουτσή ζήτησε ο κ. Καρατζαφέρης 

«Οποιαδήποτε αστυνομική επιχείρηση θα εγκυμονούσε κινδύνους» 

Σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης σωματικών βλαβών αλλά και αμαύρωση των ιστορικών εθνικών επετειακών εκδηλώσεων θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε αστυνομική επιχείρηση όταν οργανωμένες ομάδες ατόμων κατέλαβαν το οδόστρωμα στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναφέρει με ανακοίνωση της η Ελληνική Αστυνομία. Η ανακοίνωση συμπληρώνει επίσης ότι οι χώροι τέτοιων εκδηλώσεων δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο αστυνομικής επιχείρησης αποκατάστασης τάξης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Την 11.00΄ ώρα σήμερα (28-10-2011), στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκης, είχε προγραμματιστεί παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, με τιμώμενο πρόσωπο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Πριν την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οργανωμένες ομάδες ατόμων, που πρόσκεινται η μία σε πολιτικό κόμμα και οι λοιπές σε κοινωνικούς, αθλητικούς και εθνικιστικούς χώρους, είχαν συγκεντρωθεί ανάμεσα στο πλήθος των θεατών της παρέλασης. Στα σημεία αυτά είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα, καθώς και αστυνομικές δυνάμεις λήψης των απαραίτητων μέτρων ευταξίας. Αμέσως μετά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οργανωμένες αυτές ομάδες ατόμων, λειτουργώντας αιφνιδιαστικά, απέρριψαν βίαια τα κιγκλιδώματα, απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις και μετακινήθηκαν στο οδόστρωμα.

Ταυτόχρονα, στο οδόστρωμα μετακινηθήκαν και αρκετές χιλιάδες λαού, ακολουθώντας τις προσκλήσεις και προτροπές τους να καταλάβουν το χώρο, που θα πραγματοποιούταν η παρέλαση των τμημάτων. Οποιαδήποτε αστυνομική επιχείρηση στην προκειμένη περίπτωση θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης σωματικών βλαβών, ιδίως σε ευάλωτες και ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες προσώπων, αλλά και θα αμαύρωνε τις ιστορικές εθνικές επετειακές εκδηλώσεις.

Οι χώροι τέτοιων εκδηλώσεων, όπου τιμώνται εθνικοί αγώνες και οι πεσόντες στο καθήκον, δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο αστυνομικής επιχείρησης αποκατάστασης τάξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: