17 Οκτωβρίου, 2011

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

 
Έκκληση στην διεθνή κοινότητα να προστατέψει τους πολίτες της Συρίας απηύθυνε σήμερα ο ΟΗΕ, καθώς συνεχίζεται η αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης κατά του προέδρου Άσαντ από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις του τελευταίου εξαμήνου ξεπέρασε τους 3.000 και ανάμεσα στα θύματα της εξέγερσης είναι και τουλάχιστον 200 παιδιά, τα οποία έχασαν την ζωή τους από σφαίρες.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι πλέον το κίνημα αμφισβήτησης τείνει να μετατραπεί σε εμφύλια διαμάχη στη χώρα και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να επέμβει ώστε να σταματήσει η «σφαγή». «Καθώς όλο και περισσότεροι στρατιώτες του καθεστώτος λιποτακτούν και αρνούνται να επιτεθούν σε πολίτες, είναι φανερό ότι η χώρα οδηγείται σε εμφύλιο πόλεμο» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ναβί Πιλάι.

«Το βάρος της προστασίας των πολιτών πέφτει σε όλη τη διεθνή κοινότητα» τόνισε η Πιλάι , υπενθυμίζοντας ότι μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες έχασαν την ζωή τους 100 άνθρωποι.

Συρία: Δύο νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας

Δύο Σύριοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός αγοριού 10 ετών που σκοτώθηκε σε διαδηλώσεις στη Δαμασκό, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Al Jazeera. Σύμφωνα αυτόπτη μάρτυρα στο πρακτορείο Reuters, χιλιάδες παρευρισκόμενοι στην κηδεία άρχισαν να πετούν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας, που άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους.

Οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, πέρα από κάποια σποραδικά φαινόμενα, ήταν σχεδόν ανύπαρκτες στις επτά μήνες της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, λόγω και της παρουσίας χιλιάδων αστυνομικών και στρατιωτών. Ωστόσο στην κηδεία του παιδιού, υπήρχε μεγάλη οργή στο πλήθος που φώναζε ότι ο λαός θέλει να εκτελεστεί ο πρόεδρος και «είμαστε ελεύθεροι παρά την παρουσία σου, Μπασάρ».

Επίθεση του στρατού σε κηδεία διαδηλωτή

Αποφασισμένος να σταματήσει με κάθε τρόπο τους πολίτες από το να βγαίνουν διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους, είναι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, εξουσιοδοτώντας εν λευκώ τον στρατό να καταστείλει το κίνημα αμφισβήτησης εναντίον του. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν διστάζουν να πυροβολούν εν ψυχρώ ακόμα και πενθούντες, καθώς σήμερα άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που ακολουθούσε κηδεία διαδηλωτή στους δρόμους της Δαμασκού. Στρατός και αστυνομία επιτέθηκαν στην κηδεία , που είχε πάρει μορφή μικρής αντικαθεστωτικής διαδήλωσης και, ανοίγοντας πυρ, σκότωσαν τουλάχιστον 3 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 20.

Σε άλλη συνοικία της πρωτεύουσας, ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε λιποτάκτες στρατιώτες που έχουν ταχθεί στο πλευρό των εξεγερμένων πολιτών και τις καθεστωτικές δυνάμεις ασφαλείας, χωρίς ακόμα να έχουν αναφερθεί θύματα. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ συνεχίζει τις βιαιότητες εναντίον του λαού του αποδίδοντας την βίαιη καταστολή ως τρόπο πάταξης των «ενόπλων συμμοριών» και χαρακτηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές ως «τρομοκράτες». Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ ζητά την διεθνή παρέμβαση προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στην Συρία, που έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 3000 ανθρώπους μέσα σε έξι μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: