30 Σεπτεμβρίου, 2011

Η ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ «ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΦΕΣΗ

 
Σαφής προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, στους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, μπορεί να προκαλέσει «χάος», την ίδια ώρα που με κύριο άρθρο της η «Νew York Times», επισήμανε πως ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται επικίνδυνα, κάποιοι ηγέτες είναι «πρόθυμοι» να κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε δημοσκόπηση του «Bloomberg», επενδυτές και χρηματιστές προβλέπουν ότι η κρίση χρέους θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση, χρηματοοικονομική κρίση και κοινωνική αναταραχή. Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 93% μάλιστα, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός της 5ετίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουμπινί, σε συνέδριο στην Πολωνία, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με «χάος» εάν οι πολιτικοί της «δεν αναλάβουν δράση και σταματήσουν την κακοφωνία».

«Εχει δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στη λιτότητα, και είναι σημαντικό αυτό, αλλά πρώτα πρέπει να επαναφέρεις την ανάπτυξη», πρόσθεσε, σύμφωνα με το «Bloomberg», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα, επανέλαβε ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Δεν «φταίνε», όμως, μόνο οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την κατάσταση της Οικονομίας διεθνώς, υπογράμμιζε η «ΝΥΤ», κατηγορώντας και τους Ρεπουμπλικανούς, ότι αντί να αναζητήσουν τρόπους να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη, είναι αποφασισμένοι να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες.

Και ενώ η Ευρώπη με τη λιτότητα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, η κινεζική κυβέρνηση, που παλεύει να περιορίσει τον πληθωρισμό, χωρίς να αφήσει το νόμισμά της να αυξηθεί σε αξία, προσπαθεί να επιβραδύνει την εγχώρια ζήτηση, επιτρέποντας στο εμπορικό της πλεόνασμα να φτάσει στα ύψη.

Κάθε μία από αυτές τις πολιτικές είναι λάθος. Σε συνδυασμό, είναι πολύ πιθανό να σύρουν τον κόσμο σε μία βαθιά ύφεση, τόνισε η «ΝΥΤ» στο κύριο άρθρο της, επικαλούμενο και τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Η αμερικανική εφημερίδα, σημείωνε ότι κάποιες χώρες ίσως δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν για να προωθήσουν τις πολιτικές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάκαμψης. Ωστόσο, πρόσθετε, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Κίνα, μπορούν να δώσουν ώθηση παγκοσμίως δαπανώντας περισσότερο στο εσωτερικό τους και αγοράζοντας περισσότερο από πιο αδύναμες χώρες που δεν μπορούν να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Οι νομοθέτες οικονομικής πολιτικής, έχουν κάνει παρόμοια λάθη στο παρελθόν. Αυτό προκάλεσε και τη Μεγάλη Υφεση και δεν υπάρχει πολύ χρόνος ακόμη για να κάνουν το σωστό, κατέληγε η «ΝΥΤ».

Τέλος, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του «Bloomberg», στην οποία συμμετείχαν 1.031 επενδυτές και χρηματιστές ανά τον Κόσμο, έδειξαν ότι τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η ευρωζώνη θα μπει σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 53% προβλέπει ότι η κρίση θα πλήξει και τον τραπεζικό κλάδο. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων προβλέπει πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα πλήξει και την παγκόσμια οικονομία τον επόμενο χρόνο. Το 72% προβλέπει ότι μία χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέσα σε διάστημα 5 ετών.

Το 40% προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Το 93% προβλέπει ότι αναπόφευκτα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει (το ποσοστό αυξήθηκε κατά 8% από την προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση του Μαΐου).

Το 56% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει η Πορτογαλία (το ποσοστό μειώθηκε κατά 3% από την προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση του Μαΐου). Οι επενδυτές επισημαίνουν ότι σταδιακά στρέφουν τα κεφάλαιά τους εκτός ευρωζώνης. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που βλέπουν επενδυτική ευκαιρία στις ευρωπαϊκές αγορές μέσα στον επόμενο χρόνο είναι μικρότερο από 20%. 

Από την άλλη πλευρά, το 53% θεωρεί ότι οι χειρότερες επενδυτικές ευκαιρίες βρίσκονται πλέον στην ΕΕ και το 56% δηλώνει ότι θα μειώσει την έκθεσή του σε ευρώ μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Παράλληλα, το 50% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι ο Euro Stoxx 50 θα υποχωρήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: