02 Σεπτεμβρίου, 2011

ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΡΙΚΚΗΣ κ. ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


Τους Ιερούς Κανόνες που προβλέπουν ισοβιότητα των Επισκόπων επικαλείται ο άγιος Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, σχολιάζοντας την παραίτηση του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου.

Ο Ιεράρχης σημειώνει πως «κατά τους Ιερούς Κανόνες ο Επίσκοπος είναι ισόβιος. Ωστόσο αν ελεύθερα και αβίαστα κάποιος θέλει να παραιτηθεί από την Επισκοπική του έδρα, τότε παραιτείται αυτομάτως και της Αρχιεροσύνης, δέχεται το Μοναχικό Σχήμα και ανήκει στις τάξεις των Μοναχών. 

Αυτό οφείλουν όλοι να το ξέρουν και εξάλλου υπάρχει και το παράδειγμα του Αργολίδος Αθανάσιου Λάσκαρη, ο οποίος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα παραιτήθηκε από Μητροπολίτης και έγινε Μεγαλόσχημος Μοναχός».

«Ο καθένας στη ζωή αυτή» συνεχίζει ο Σεβασμιώτατος «σηκώνει το Σταυρό του. Δεν είναι ο Σταυρός του καθενός βαρύτερος από εκείνον που μπορεί να σηκώσει. Το φορτίο που σηκώνει ο καθένας είναι δικό του και επιλέγει αν θα φτάσει ως το τέλος ή όχι. 

Όσο για την επιλογή και απόφαση του αγίου Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου είναι… προσωπικά δική του και δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε κανόνα, ούτε παράδειγμα για κανέναν. 

Επαναλαμβάνω ότι όλοι σηκώνουμε τον Σταυρό μας»…


Δεν υπάρχουν σχόλια: