24 Σεπτεμβρίου, 2011

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ, Ο ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα επιδώσει σήμερα στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αίτημα ένταξης στα Ηνωμένα Έθνη ενός Παλαιστινιακού Κράτους, πριν από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, παρά τις έντονες πιέσεις των τελευταίων μηνών να μην προχωρήσει στην κίνηση αυτή.


Ο Αμπάς θα επιδώσει το αίτημα στον Μπαν Κι-μουν ο οποίος με τη σειρά του θα το παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ορίζει η διαδικασία του ΟΗΕ. Οπως δήλωσε ο Ριγιάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Αμπάς θα επιδώσει το αίτημα στις 11:35 (18:35 ώρα Ελλάδας) περίπου μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ομιλία του.



Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ τόνισε πως ο Αμπάς θα επιδώσει το αίτημα «παρά τις πιέσεις» που δέχεται, ιδιαίτερα από την αμερικανική πλευρά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε πει στα Ηνωμένα Έθνη πριν από ένα χρόνο ότι ελπίζει πως οι Παλαιστίνιοι θα αποκτήσουν κράτος μέχρι τώρα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την παντελή έλλειψη προόδου στο θέμα αυτό.


Ο Ομπάμα επισήμανε πως μόνο οι ισραηλο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις και όχι ο ΟΗΕ θα φέρουν την ειρήνη. «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την επίλυση μιας διαμάχης που διαρκεί δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.


Ο Ερεκάτ διευκρίνισε πως ο Μαχμούντ Αμπάς θα εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις ειδικά την πρόταση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με την οποία η Παλαιστίνη θα αποκτήσει το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους με στόχο την επίτευξη μόνιμης ειρήνης μέσα σε ένα χρόνο.


Οι Παλαιστίνίοι υπολογίζουν ότι θα κερδίσουν «περισσότερες από εννιά ψήφους» από τις 15 που απαιτούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να επικυρωθεί το αίτημα ένταξης, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Αμπάς Μάζντι αλ-Χάλντι.

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα γίνει μετά από αρκετές εβδομάδες, αλλά οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν έτοιμοι να περιμένουν, πριν εξετάσουν λεπτομερώς άλλες λύσεις. 

«Ο πρόεδρος Αμπάς δεν θέλει κανείς να θεωρήσει ότι δεν είμαστε σοβαροί, αν προσφύγουμε σε δύο όργανα (του ΟΗΕ) ταυτόχρονα. Θα δώσει χρόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πριν απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση», τόνισε ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάατ. «Αν όμως υπάρξει αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αν δεν ληφθεί απόφαση ή αν τεθεί βέτο, τότε θα φτάσουμε μέχρι τη Γενική Συνέλευση», πρόσθεσε. Στο μεταξύ, η Ινδονησία ανακοίνωσε πως «θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να υποστηρίξει το αίτημα των Παλαιστινίων» τόνισε ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Μάρτι Ναταλεγκάουα.


To ίδιο έκανε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών: Είναι «αναγκαίο να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ να κάνει ειρήνη» με τους Παλαιστίνιους. Ετσι, η διεθνής κοινότητα «θα δείξει καθαρά ότι αυτοί (οι Ισραηλινοί) δεν είναι υπεράνω των νόμων», δήλωσε. 

«Η υποστήριξη της Τουρκίας στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού Κράτους (στον ΟΗΕ) είναι άνευ όρων», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ερντογάν, για τον οποίον «μια πραγματική ασφάλεια δεν είναι δυνατή (μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων) αν δεν οικοδομηθεί μια πραγματική ειρήνη». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν προσέφεραν καμία βοήθεια, καθώς δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να τερματιστεί η ανθρώπινη τραγωδία που βιώνει ο παλαιστινιακός πληθυσμός».


Ο Ερντογάν επανέλαβε εξάλλου ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να άρει το εμπάργκο στη Γάζα μετά το θάνατο των εννέα Τούρκων κατά την ισραηλινή επιδρομή κατά του διεθνούς στολίσκου που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας το Μάιο του 2010. «Πριν γίνει αυτό η θέση μας δεν θα αλλάξει», υπογράμμισε ο Ερντογάν, μιλώντας για τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ που αντιμετωπίζουν σοβαρή επιδείνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: