26 Σεπτεμβρίου, 2011

«ΘΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΟΥ 2000»

 
Αυτό που ζει η Ελλάδα τώρα δεν είναι η πραγματική κρίση, είναι ο πρόλογός της και «αν δεν βάλουμε το κεφάλι κάτω να δουλέψουμε», η πραγματική κρίση θα έρθει και θα θυμίζει τα ντοκιμαντέρ της Αργεντινής του 2000! Αυτή η δραματική τοποθέτηση ανήκει στον Υπουργό Οικονομικών, που επισκέφτηκε χθες τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προς τον οποίο χαρακτήρισε την κατάσταση ως «κρίσιμη και επικίνδυνη».

Οταν μάλιστα ερωτήθηκε κατά την έξοδό του από το Προεδρικό, αν προσπαθεί να εκβιάσει το λαό με αναφορές περί Αργεντινής, προσπάθησε να «χτυπήσει» στο ελληνικό φιλότιμο, λέγοντας ότι ο λαός δεν εκβιάζεται αλλά «δεν μπορούμε να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, δεν το αντέχει» και θέλει να είναι καλά ενημερωμένος.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτησή του με τον Πρόεδρο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Και μπορώ να πω και επικίνδυνη, γιατί υπάρχει μια πολύ μεγάλη νευρικότητα στην Ευρωζώνη, μια πολύ μεγάλη νευρικότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και στην παγκόσμια οικονομία. Και το μεγάλο δυστύχημα και πρόβλημα για τη χώρα είναι πως οι πολίτες υφίστανται πολύ μεγάλες θυσίες».

«Ο κόσμος -και δικαίως- νομίζει», συνέχισε ο Υπουργός ενημερώνοντας τον κ. Παπούλια, «ότι η κρίση είναι αυτή που ζούμε, δηλαδή η περικοπή μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων, η μείωση των προοπτικών που έχουν τα νέα παιδιά. Αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν είναι η κρίση. Αυτό είναι μια προσπάθεια, πολύ σκληρή, που κάνουμε να προστατευθούμε και να αποφύγουμε την κρίση. Γιατί η κρίση θα είναι η Αργεντινή του 2000, δηλαδή η πλήρης διάλυση της Οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας. 

Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, δυστυχώς, η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, δεν έχει το πολιτικό και θεσμικό επίπεδο που απαιτούν οι κρίσιμες περιστάσεις. Και η νευρικότητα που υπάρχει σε μεγάλες χώρες -χώρες που ηγούνται της Ευρωζώνης- για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, ξεσπάει επάνω μας».

Παρόλα αυτά, είπε ότι «εμείς πρέπει να είμαστε απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Πρέπει να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις, για να μην χρησιμοποιούνται επιχειρήματα ή άλλοθι εις βάρος μας. Δεν μπορούμε να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν μπορούμε να εκβιαζόμαστε από τις αγορές και να ταπεινωνόμαστε επειδή έχουμε τόσο μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα. Η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, την οποία εκφράζετε εσείς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν το αντέχει». Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου προς τους δημοσιογράφους, όταν βγήκε από το Προεδρικό.

Ο Υπουργός επέμενε ότι αυτό που ζει η Ελλάδα είναι ο πρόλογος της πραγματικής κρίσης και τόνισε: «Αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να μην ζήσουμε σκηνές που βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε, γιατί το θαύμα που θα σώσει τη χώρα βρίσκεται μέσα στο μυαλό και στα χέρια των Ελλήνων. Θέλει δουλειά, δουλειά, δουλειά». Οπως είπε, «οι περισσότεροι συμπολίτες μας βιώνουν το δικό τους πρόβλημα, το πρόβλημα του οικογενειακού προϋπολογισμού και επανέλαβε ότι «δεν είναι αυτό η πραγματική κρίση, αλλά ένας πρόλογος» και «η προσπάθεια να αποφευχθεί η κρίση».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περί εκβιασμού του ελληνικού λαού με αναφορές στην κρίση της Αργεντινής, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται, είναι υπερήφανος και δεν θέλει να ταπεινώνεται». Στην επαναφορά του ίδιου ερωτήματος περί εκβιασμού, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «ο ελληνικός λαός θέλει να είναι καλά ενημερωμένος».

«Οποιος λέει ψέματα στον ελληνικό λαό και επαναλαμβάνει πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές που δυστυχώς έχουμε ακολουθήσει όλα τα πολιτικά κόμματα -και αυτό δεν μας κάνει να είμαστε υπερήφανοι- βλάπτει τη χώρα», δήλωσε και πρόσθεσε: «O υπερήφανος ελληνικός λαός που δεν μπορεί να εκβιάζεται από τις αγορές και που δεν μπορεί να θίγεται στην υπερηφάνειά του, πρέπει να ξέρει και προσπαθεί. Δεν τον εκφράζουν το λαό αυτοί που νομίζουν ότι μεσολαβούν και του προσφέρουν ένα συγκεκριμένο είδος πληροφόρησης».

Οπως και κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Γραφείο, ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε σημαντικές ευθύνες στην Ευρωζώνη και κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί συμβαίνουν και λάθη», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Ενταση στη Βουλή

Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου περί «Αργεντινής που έρχεται», προκάλεσαν την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα από την Ολομέλεια της Βουλής. «Συνειδητοποιούμε πως έχει επιλέξει -γιατί γνωρίζει τι λέει- πως σήμερα κι εχθές προέβη σε μήνυμα και σαφή απειλή εκτροπής. Γιατί σε ολονών των Ελλήνων την συνείδηση, η λέξη Αργεντινή οδηγεί σε εκτροπή και τανκς», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να κληθεί ο Υπουργός να εξηγήσει τι εννοεί και ποιον απειλεί λέγοντας αυτά. «Είστε κυβέρνηση αδίστακτη, κυνική και επικίνδυνη για το λαό και τη Δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε πως θέλει να ξεκαθαρίσει ότι «κανείς Ελληνας πολίτης, δεν απειλείται και δεν θα έπρεπε να νοιώθει πως απειλείται, γιατί αν κάτι μας χαρακτηρίζει ως κυβέρνηση, είναι η νομιμότητα και η προσήλωσή μας στο δημοκρατικό πολίτευμα». Κι αυτό, πρόσθεσε, ισχύει «ακόμα και για όσους υπερασπίζονται έξω απ’ τη Βουλή, απόψεις που έρχονται σε αντίθεση με τον καταστατικό χάρτη της χώρας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: