17 Αυγούστου, 2011

Πύραυλο Scud εκτόξευσαν δοκιμαστικά οι δυνάμεις του Καντάφι.

 
Δοκιμές με βαλιστικό πύραυλο Scud σε θέσεις ανταρτών, έκαναν οι δυνάμεις του Καντάφι, ο οποίος τελικώς έπεσε στην έρημο χωρίς να προκληθούν θύματα. Κατά τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, στόχος της εκτόξευσης ήταν η Μπρέγκα, πόλη που βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον διαπιστεύθηκε ο νέος πρεσβευτής της Λιβύης, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της λιβυκής αντιπολίτευσης.

«Ο `Αλι Αουτζάλι ήταν πρεσβευτής της χώρας του στην Ουάσινγκτον, αλλά τον Φεβρουάριο παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Μουάμαρ Καντάφι και της `δικτατορίας` του. Εκτοτε έγινε μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου της λιβυκής εξέγερσης.» «Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες, ότι η απομόνωσή του γίνεται μεγαλύτερη κάθε μέρα που περνά» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Ζαουίγια, αλλά οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα την καρδιά του στρατηγικής σημασίας λιμανιού.

Φαίνεται επίσης ότι ελέγχουν τις πόλεις Γκαριάν και Σορμάν, που βρίσκονται αντίστοιχα 50χλμ νότια της Τρίπολης και 60χλμ δυτικά. Ελέγχουν επίσης όλες τις οικιστικές ζώνες στη Μπρέγκα, ανατολικά, αλλά μάχες εναντίον του στρατού του καθεστώτος μαίνονται ακόμη δυτικά της πετρελαϊκής αυτής πόλης. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες των αντικαθεστωτικών από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από έξι μήνες. Μυστικές συνομιλίες διεξήχθησαν την Κυριακή μεταξύ αντικαθεστωτικών και εκπροσώπων του καθεστώτος στη Ντζέρμπα της Τυνησίας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις τυνησιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Μετρημένες οι μέρες του Καντάφι 

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ημέρες του συνταγματάρχη Καντάφι είναι μετρημένες και δηλώνουν ότι είναι ενθαρρυντική η προέλαση των αντικαθεστωτικών προς την Τρίπολη, το προπύργιο των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων.

«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες, ότι η απομόνωσή του γίνεται μεγαλύτερη κάθε μέρα που περνά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. «Οπως το επαναλαμβάνουμε εδώ και καιρό, πιστεύουμε ότι ο λαός της χώρας αυτής, της Λιβύης, έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του», πρόσθεσε.
 
«Η πρόοδος που έχουν πετύχει οι αντικαθεστωτικοί μάς έχει ενθαρρύνει ιδιαίτερα», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, αναφερόμενη στις επιτυχίες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων κυρίως στην πόλη Ζαουίγια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: