16 Αυγούστου, 2011

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

 
ΜΕΡΟΣ ΣΤ’
ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΔΟΜΗ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πολλές πληροφορίες για τη δομή της οικογένειας και τις σχέσεις των μελών της στον ελληνιστικό κόσμο προέρχονται από τα δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, που έχουν βρεθεί σε παπύρους στην Αίγυπτο. Σε αυτή -όπως και στα υπόλοιπα ελληνιστικά βασίλεια- υπήρχαν οι αμιγείς ελληνικές οικογένειες, οι προερχόμενες από μικτούς γάμους και τέλος εκείνες των αυτόχθονων, καθώς ο πληθυσμός της ήταν ένα μωσαϊκό εθνών. Οι Έλληνες που μετανάστευσαν στα ελληνιστικά βασίλεια διατήρησαν τους θεσμούς τους. Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια γάμου μεταξύ Ελλήνων, που βρέθηκαν στην Αίγυπτο, ακολούθησαν ως πρότυπο εκείνα της Αθήνας του 4ου αιώνα π.Χ. Κατά την Ελληνιστική περίοδο η μονογαμία δεν ίσχυε σε όλες τις κοινωνίες. 

Οι Πτολεμαίοι μάλιστα ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν τη διγαμία. Πρόκειται μάλλον για επιρροή από τη μακεδονική τους καταγωγή, αφού ηγεμόνες όπως ο Φίλιππος Β' και ο Αλέξανδρος είχαν περισσότερες από μία συζύγους, τακτική που εφάρμοσαν και τα μέλη του στρατού του Αλεξάνδρου. Επιπλέον, επέτρεψαν το γάμο μεταξύ αδερφών, μία συνήθεια που δεν ήταν οικεία στους Έλληνες.

Αρχηγός του οίκου εξακολουθούσε να είναι ο πατέρας, όπως και κατά την Κλασική περίοδο, ο οποίος φρόντιζε για την κάλυψη των αναγκών επιβίωσης. Οι ελεύθερες γυναίκες, συνήθως νεότερες σε ηλικία από τους συζύγους τους, είχαν την ευθύνη του σπιτιού και της ανατροφής των παιδιών και δε συνηθιζόταν να εργάζονται έξω από αυτό. Υπήρχαν βέβαια και εξαιρέσεις, όπως γυναίκες μουσικοί, τραγουδίστριες και χορεύτριες σε θρησκευτικές τελετές, νοσοκόμες και εταίρες, που ζούσαν ασκώντας το επάγγελμά τους. Αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο ήταν η έκθεση, εγκατάλειψη, συνήθως θηλυκών βρεφών από τους γονείς τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Η αυξανόμενη πολιτική επιρροή και η σταδιακή διείσδυση της Ρώμης στην ανατολική Μεσόγειο, κατά το 2ο αιώνα π.Χ., είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ρωμαϊκών οικογενειών από την Ιταλία στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο αναθερμάνθηκαν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας, που είχαν διακοπεί λόγω των Καρχηδονιακών πολέμων, και προστέθηκε μία νέα εθνότητα στον ελλαδικό χώρο. Mε την επέκταση της ρωμαϊκής κυριαρχίας, ειδικότερα μετά τον πόλεμο με το βασιλιά της Mακεδονίας Περσέα και την επακόλουθη δημιουργία της επαρχίας της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους, ο αριθμός των ρωμαίων αποίκων -κυρίως από τη νότια Ιταλία- αυξήθηκε πολύ. Καθώς μάλιστα ο ρόλος τους στην οικονομική ζωή της Ελλάδας ήταν πολύ σημαντικός, αναπόφευκτα επηρεάστηκε και η κοινωνία της. 

Οι ρωμαίοι συμπραγματευόμενοι, δηλαδή όσο ασχολούνταν με τις τράπεζες και το εμπόριο, ερχόμενοι στην Ελλάδα βρήκαν ευκαιρίες για απόκτηση εγγείου ιδιοκτησίας, ανέπτυξαν έναν ενεργό ρόλο στην πολιτική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή των πόλεων όπου εγκαταστάθηκαν και σύντομα προσαρμόστηκαν στον ελληνικό τρόπο ζωής. Παράλληλα με τα κεφάλαια που έφεραν μαζί τους, για να τα επενδύσουν, έδωσαν ώθηση στην παρηκμασμένη μεσαία τάξη.

Τέλος, μετά τη διείσδυση των Ρωμαίων στα ελληνικά πράγματα σημειώθηκαν στην Ελλάδα στάσεις των δούλων και όσων ανήκαν στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Κύρια αιτία ήταν οι πολεμικές επιχειρήσεις του 2ου αιώνα π.Χ. και οι συνέπειές τους, που τους είχαν οδηγήσει σταδιακά σε μεγάλη εξαθλίωση.
_________________________________
Αύριο η συνέχεια με την ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: