29 Αυγούστου, 2011

Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.

 
Σκιαγραφούµε µερικά γεγονότα - προκλήσεις - που σηµάδεψαν την αυτοκρατορία του Καντάφι και που επηρέασαν τις σχέσεις του άλλες χώρες και κυρίως µε την Αγγλία και Αµερική: 

Κατά τις αρχές της δεκαετίας του '70 - ύστερα από την «επανάσταση» - ο Βρεττανός διπλωµατικός εκπρόσωπος δήλωνε: «Ο Καντάφι έχει αυστηρές αρχές. Πιστεύει ειλικρινά πως είναι απεσταλµένος». Με τα χρόνια ο Καντάφι κέρδισε ισχυρούς υποστηρικτές αλλά και θανάσιµους εχθρούς µέσα από την εµπλοκή του σε τροµοκρατικές ενέργειες: 

- Στις αρχές του '80 προµήθευε το IRA µε εκρηκτικά.

- Το 1966 τοποθέτησε βόµβα στη LΑ ΒΕLLΕ που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυµάτισε 299. Η επίθεση οργανώθηκε από έναν Λίβυο που συνεργάστηκε µε τη µυστική αστυνοµία της Ανατολικής Γερµανίας.

- Το 1985 τοποθέτησε βόµβα στο αεροπλάνο της PANAMERIKA µε αποτέλεσµα το βοµβαρδισµό της Λιβύης και του σπιτιού του Καντάφι που οδήγησε σε θάνατο στενούς συγγενείς του. Το κτύπηµα τούτο από την Αµερική, ήταν «ανταποδοτικό» µε σκοπό να αναγκάσει τον Καντάφι να αλλάξει γραµµή πλεύσης. Και το πέτυχαν οι τρεις - Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπλερ - µε την πολιτική τους «Καρότο και Μαστίγιο». 

Μέσα από υποσχέσεις και προσωπικές εγγυήσεις τους, οι τρεις, διαβεβαίωναν τον Καντάφι πως το καθεστώς του δεν θα ανατρεπόταν από στρατιωτική εξωτερική επέµβαση αν σταµατούσε τις τροµοκρατικές ενέργειες. «Και ούτω και εγένετο». Ο Καντάφι συµφώνησε την πληρωµή τριάντα πέντε εκατοµµυρίων δολαρίων στα θύματα της Λόκερµπι και η Αµερική αφαίρεσε τη Λιβύη από τον κατάλογο κρατών που ασκούν τροµοκρατία. 

Όλα καλά, τέλος καλό... 

Τι γίνεται µε τον Καντάφι σήµερα και πώς αντιδρούν οι Αγγλο-αµερικανοί έναντι αυτής του της συµπεριφοράς; Ενώ το αίµα ρέει άφθονο ανάµεσα σε έναν εμφύλιο σπαραγµό, και ο Καντάφι δηλώνει πως δεν φεύγει από την εξουσία και δεν εγκαταλείπει τη χώρα του, Αµερική και Αγγλία πρωτοστατούν για εκδίωξή του και απαιτούν να συνδράµουν κι άλλα κράτη στρατιωτικά για απάλειψη της απειλής και για την «προστασία των αµάχων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: